In data de 3.05.2011 am fost implicata intr-un accident rutier fara victime.Persoana care m-a lovit conducea un autoturism neinmatriculat cu numere de la o alta masina .Politia a venit la fata locului , a facut fotografii ,ne-am dus impreuna la politie unde am dat declaratii.Politistul care ne-a luat declaratiile mi-a spus ca ma va suna peste cateva zile pentru procesul verbal.Pana ieri 18.05.2011 nu am fost contactata ceea ce m-a facut sa fac o vizita politistului care se ocupa de dosarul penal pentru a intra in posesia PV, care imi este solicitat de FPVS. Nu l-am primit pe motiv ca nu poate sa mi se dea un act dintr-un dosar penal .Ce pot face ? Cum sa procedez in continuare? Mi-ar fi necesare si fotografiile masinii avariate , tot pentru FPVS . Cum pot intra in posesia lor?
Politia este obligata(In temeiul Legii nr.544/2001) sa dea relatii cel putin pentru confirmarea evenimentului, numai daca solicitarea se face in scris .
Si autorizatiile de repartie eliberate partilor implicate constituie dovezi ale producerii accidentului, chiar daca nu contin si dovada vinovatiei, asumata prin propria declaratie a pretendentului, sub sanctiunea restituirii despagubirii.
Sunt exceptate numai anumite informatii, cuprinse in Art.12 din lege(nu este cazul aici):
e) informatiile privind procedura in timpul anchetei penale sau disciplinare, daca se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvaluie surse confidentiale ori se pun in pericol viata, integritatea corporala, sanatatea unei persoane in urma anchetei efectuate sau in curs de desfasurare;
f) informatiile privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere asigurarii unui proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile implicate in proces;
Tot legea prevede ca raspunsul se da in termen de 10-30 zile, chiar daca de forma:"dosarul este in cercetare" sau "a fost inaintat la parchet", insa confirma incidentul, suficienta proba necesara celor implicati, pentru a apela la asiguratorii proprii.
Evident ca la simple vorbe se raspunde numai cu vorbe, persoanele fizice nu cunosc acest lucru si nu sunt "invatate" de nimeni sa procedeze conform legii.
Lipsa unui document de confirmare, de multe ori reprezinta un motiv de tergiversare a deschiderii dosarului, invocat de unii reprezentanti ai unor asiguratori.