avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obiective de performanta,criterii de evaluare,fisa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obiective de performanta,criterii de evaluare,fisa postului-act aditional

Va rog sa ma lamuriti asupra unui aspect al modificarii sau mai bine zis completarii Lg.53/2003-Codul Muncii cu Lg.40/2011;la art.40(1),s-a completat cu lit.f,astfel ca DREPTUL(!!!!)angajatorului este de a stabili obiective de performanta individuala,precum si criterii de evaluare a realizarii acestora.In consecinta,mi s-a sugerat prieteneste de catre cei de la ITM-ul la care suntem arondati,sa intocmim(eu fiind insp.RU,la SRL) urmatoarele documente:1.raport de evaluare a fiecarui salariat in parte,fisa postului(una noua,cele vechi fiind cele de dinaintea lui 01.05.2011)care sa cuprinda si criteriile de evaluare stabilite de angajator,act aditional la cim,care sa se refere la aceste modificari survenite in fisa postului si......in final act aditional la Contractul Colectiv de Munca la nivel de societate tot in aceleasi conditii.Intrebarea mea este:daca angajatorul nu vrea sa-si exercite acest drept(art.40(1) lit.f),daca conf.art.41(3) din noul(?!) si vechiul Cod al Muncii, se specifica clar situatiile in care se modifica contractul individual de munca, respectiv, intocmirea actelor aditionale la aceste contracte si unde nu este specificat nimic in legatura cu aceste criterii de performanta,si mai ales faptul ca in aceasta Lg.40/2011 nu se specifica nicaieri ca ar avea efect retroactiv.In consecinta,va intreb,vi se pare normal sa intocmim asa la infinit :hartie la hartie numai de dragul birocratiei?Mai ales in conditiile cand vorbim de peste 100 de salariati?Dvs,ce a-ti face in locul meu,sau cum a-ti interpretat aceste modificari si cerinte ale ITM-urilor(de altfel au si un comunicat de presa pe site-ul lor,referitor la aceste aspecte)?Va multumesc anticipat,pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:17, 22 Iulie 2011
Stiu doar sa va spun ca este punctul de vedere al unui Inspector ITM. Poate ca am gresit grabindu-ma sa repet ce mi s-a spus.
Dar directia spre care se tinde este cea de a da amenzi pentru aceste minusuri.
lacridora a scris:

Stiu doar sa va spun ca este punctul de vedere al unui Inspector ITM. Poate ca am gresit grabindu-ma sa repet ce mi s-a spus.
Dar directia spre care se tinde este cea de a da amenzi pentru aceste minusuri.


Nu au baza legala pentru a da amenzi pentru asa ceva ..... in caz contrar, procesele-verbale pot fi anulate de catre instanta usor atata timp cat Codul Muncii nu prevede nicio sanctiune in acest sens.
Acesta e raspunsul pe care l-am primit de la ITM :

" Legea nr. 53/2003 republicata stabileste in sarcina angajatorilor atat intocmirea fisei postului cat si a procedurilor/criteriilor de evaluare (avand in vedere specificul activitatii fiecarei societati, normativele de personal, obiectivele propuse a fi atinse de respectiva entitate etc) si includerea acestora in Contractul Colectiv de Munca sau in Regulamentul Intern.
Conform prevederilor art.242 lit.i din Codul Muncii, criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor vor fi incluse in regulamentul intern si, in concordanta cu prevederile art.17 din acelasi act normativ, vor fi aduse la cunostinta fiecarui salariat, urmand a fi mentionate si in contractele individuale de munca conform pct.F din Ordinul 1616/02.06.2011 al MMFPS privind modificarea si completarea modelului cadru al contractului individual de munca prevazut in anexa la Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr.64/2003.
Atâta timp cât îşi asumă responsabilitatea de a înfiinţa o societate comercială, adminsitratorul este obligat să respecte actele normative în vigoare referitoare la desfăşurarea activităţii în cadrul legal, această obligaţie incumbând acestuia şi la respectarea legislaţiei muncii, atât în ceea ce priveşte relaţiile de muncă cât şi la cele referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă, indiferent daca actul normativ prevede sau nu sanctiuni pentru nerespectarea anumitor obligatii."


Plus:

" In acelasi timp aratam ca nu numai Inspectia Muncii are atributii de control si sanctionare in conditiile eludarii legislatiei in domeniu, ci, nerespectarea anumitor obligatii ce cad in sarcina angajatorilor pot fi sanctionate si de catre isntanta de judecata in conditiile in care un salariat investeste aceasta institutie cu solutionarea unui litigiu referitor la relatiile de munca. "



Poate fi un punct de vedere sustenabil, pana la urma.
Deci se pot lua amenzi, caz in care procedam cum spuneti dvs. - actionam in instanta, asa cum ati scris la raspunsul anterior.


Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
ContSters116875, utilizator
1. Acest raspuns dat de catre ITM nu prea are o sustinere legala .. instanta nu are temei legal pe ce sa dea amenzi sau sa sanctioneze angajatorul sau salariatul .

2. Sub rezerva , incalcarii Constitutiei Romaniei, angajatorii nu pot fi obligati sa modifice c.i.m. incheiate anterior datei de 01.05.2011 sau anterior datei de 14.06.2011, intrucat legea nu are caracter retroactiv.

3. Codul muncii prevede ca drept si nu ca obligatie faptul ca angajatorul trebuie sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua lege andreea_ion andreea_ion Buna ziua,am si eu o nelamurire...dupa noul cod al muncii...am inteles ca tb sa facem la contrctele vechi de munca un act aditional unde sa adaugam litera f ... (vezi toată discuția)
Acte aditionale privind criteriile de evaluare rominaduca rominaduca Imi spuneti va rog mult, daca este obligatoriu sa intocmim acte aditionale la R.I., la contractele indv. de munca, privind criteriile de performanta, sa ... (vezi toată discuția)
Modificare cim de la 01.05.2011 giacris giacris In momentul in care va intra in vigoare noul Cod al muncii, respectiv din 01.05.2011, vor trebui modificate prin act aditional si CIM ale angajatilor deja ... (vezi toată discuția)