avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ce poate si ce nu poate o P.F.A.
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ce poate si ce nu poate o P.F.A.

Am vazut ca recent a aparut og 46/2011 de modificare a og 44/2008 ; prin urmare o PFA va putea angaja terte persoane , cu cim, prin modificarea art 17 din og 44:

"Art. 17
(1) PFA îşi poate desfăşura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii."

( in preambulul og 46 se explica faptul ca este o situatie extraordinara , ca se vizeaza interesul general si imediat , mai cu seama al pfa beneficare de fonduri nerambursabile )

-----
Alt aspect :
Legea 52 privind exercitarea activitatilor cu caracter ocazional desfasurate de zilieri , defineste beneficiarul de lucrari ca fiind , citez " persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional "

Daca PFA nu are(sau are ?) personalitate juridica , atunci legea 52 nu poate fi aplicata .
----
OG 44/2008 este aplicabila tuturor celor care nu au profesii liberale .
Cei care au profesii liberale se inregistreaza prin organismul profesional de care apartin ( contabilii , avocatii, medicii, notarii, arhitectii atc )

----
Am citit raspunsul ORC(publicat mai demult pe site avocatnet) privind posibilitatea ca un economist sa aiba PFA prin registru,(cu limitarea cunoscuta pentru clienti ,sub 35.000 euro cifra de afaceri si active) ,deci in afara CECCAR .

Intrebari :
1. Un contabil , membru CECCAR , PFA, va putea angaja cu CIM o terta persoana ?
As zice ca nu, pentru ca nu s-a inregistrat prin og 44, prin urmare art 17 de mai sus nu ii este aplicabil .
Si atunci, nu cumva e o anomalie : aceeasi profesie ( pana la urma e aceeasi profesie , cea de contabil ) , daca se inregistreaza prin OG 44 poate angaja, daca e membru CECCAR - nu poate angaja ?

2. PFA are sau nu are personalitate juridica ? Ii este aplicabila legea 52 sau nu ?
Daca nu , de ce ? Ca in fond, poate angaja cu CIM , deci se comporta ca o persoana juridica oarecare ; de ce totusi nu beneficiaza de acelasi tratament si din acest punct de vedere ?
Nu cumva e si aici o anomalie ?

:coffee:
2.
Decretul nr. 31/1954 cu privire la persoanele fizice si juridice:

Art. 26 - Sînt, în condiţiile legii, persoane juridice:
...
e) orice altă organizaţie socialistă care are o organizare de sine stătătoare şi un patrimoniu propriu afectat realizării unui anume scop în acord cu interesul obştesc

ICCJ, Sectia comerciala, decizia nr.1072 din 31 martie 2009:
[ link extern ]

"Persoana fizica autorizata are un statut de entitate juridica si un patrimoniu distincte de cele al persoanei fizice."

cele 3 conditii de la lit.e) din dec.31/1954:

1.- "organizare de sine statatoare" (entitate juridica distincta);
2.- "patrimoniu propriu" (patrimoniu distinct);
3.- "scop".

... sunt indeplinite.

Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
ContSters123067, utilizator
Si mai este un aspect care trebuie discutat:
1.1 Contabil (daca vreti), PFA, poate sa-si faca CIM lui insusi?
Si totusi , ma gandesc ca statutul de entitate juridica cu patrimoniu distinct nu este tot una cu ceea ce inseamna persoana juridica .
Am sau nu dreptate ?
:)

Liviu Tomescu : nu cred ca poate pentru ca nu exista dubla reprezentare adica nu e la fel ca la asociatul unic , SRL , care poate sa-si faca siesi un CIM, avand dubla calitate de persoana juridica si cea de persoana fizica .
ursul a scris:

Si mai este un aspect care trebuie discutat:
1.1 Contabil (daca vreti), PFA, poate sa-si faca CIM lui insusi?

Poate ar trebui 2 intrebari aici: E OBLIGAT sa-si faca CIM lui insusi?.POATE sa-si faca CIM lui insusi?
Insa, in cazul in care raspunsul ar fi afirmativ, eu ca PFA mi-as face un CIM pe 2 ore la propriul PFA si conform legii pensiilor ma aflu in categoria angajatilor si nu mai trebuie sa cotizez 222 RON ci cat revine unui CIM pe 2 ore ...
1. un contabil membru CECAR conform profesiei libere are cabineti individual si are personal auxiliar nicidecum profesia lui ca salariat, dar atentie s poate asocia in firma cu un alt contabil autorizat unde amandoi sunt salariati daca vor.

2. o persoana fizica autorizata in baza oug 44/2008 poate avea salariati cu calificarea lui dar el pe el nu se poate angaja deoarece nu este persoana juridica ca si la SRL unde asociatul unic poate avea calitate de salariat in firma lui.

Alte discuții în legătură

Ordin de compensare cristinadri cristinadri Se poate face ordin de compensare intre SRL si PFA? (vezi toată discuția)
Ajutor! og. 119/2007? av.T.M. av.T.M. Buna. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta. Am contract ccomercial intre un SRL care vinde la un PFA si de la scadenta a trecut 1 an. Nu s-au emis facturi. ... (vezi toată discuția)
Pfa este persoana juridica? Origo Origo Ma intereseaza daca ca PFA am personalitate juridica. Ma interesez pentru urmatoare problema. Ma ocup de comercializarea de anvelope si ca srl daca intoduc pe ... (vezi toată discuția)