avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ce poate si ce nu poate o P.F.A.
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ce poate si ce nu poate o P.F.A.

Am vazut ca recent a aparut og 46/2011 de modificare a og 44/2008 ; prin urmare o PFA va putea angaja terte persoane , cu cim, prin modificarea art 17 din og 44:

"Art. 17
(1) PFA îşi poate desfăşura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii."

( in preambulul og 46 se explica faptul ca este o situatie extraordinara , ca se vizeaza interesul general si imediat , mai cu seama al pfa beneficare de fonduri nerambursabile )

-----
Alt aspect :
Legea 52 privind exercitarea activitatilor cu caracter ocazional desfasurate de zilieri , defineste beneficiarul de lucrari ca fiind , citez " persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional "

Daca PFA nu are(sau are ?) personalitate juridica , atunci legea 52 nu poate fi aplicata .
----
OG 44/2008 este aplicabila tuturor celor care nu au profesii liberale .
Cei care au profesii liberale se inregistreaza prin organismul profesional de care apartin ( contabilii , avocatii, medicii, notarii, arhitectii atc )

----
Am citit raspunsul ORC(publicat mai demult pe site avocatnet) privind posibilitatea ca un economist sa aiba PFA prin registru,(cu limitarea cunoscuta pentru clienti ,sub 35.000 euro cifra de afaceri si active) ,deci in afara CECCAR .

Intrebari :
1. Un contabil , membru CECCAR , PFA, va putea angaja cu CIM o terta persoana ?
As zice ca nu, pentru ca nu s-a inregistrat prin og 44, prin urmare art 17 de mai sus nu ii este aplicabil .
Si atunci, nu cumva e o anomalie : aceeasi profesie ( pana la urma e aceeasi profesie , cea de contabil ) , daca se inregistreaza prin OG 44 poate angaja, daca e membru CECCAR - nu poate angaja ?

2. PFA are sau nu are personalitate juridica ? Ii este aplicabila legea 52 sau nu ?
Daca nu , de ce ? Ca in fond, poate angaja cu CIM , deci se comporta ca o persoana juridica oarecare ; de ce totusi nu beneficiaza de acelasi tratament si din acest punct de vedere ?
Nu cumva e si aici o anomalie ?

:coffee:
devour06 a scris:

Buna ziua,

O nelamurire am si eu va rog daca se poate sa ma ajutati, deci am o intreprindere individuala, si platesc pentru cartea de munca cei 222 lei lunar, in registrul de casa operam pe cheltuieli aceasta operatie...?, fiindca m-am deplasat la circa financiara care apartin, am intrebat daca ma scad cu aceasta suma si mia raspuns ca nu pot, nu stiu ce sa mai inteleg...multumesc.

Orice plata in legatura cu activitatea contribuabilului generata de acte normative si care stau la baza realizarii de venituri este cheltuiala/plata deductibila. Cheltuielile cu personalul sunt destinate realizarii de venituri, in cadrul acestor cheltuieli se cuprind cheltuielile de asigurari sociale CAS, cheltuielile cu asiurarile de sanatate CASS/FNUAS si cheltuielile cu protectia muncii ANOFM, odata platite aceste sume in baza contractelor de asigurari ele devin deductibile.
Quartila a scris:

Pentru toti cei care se intreaba daca un PFA, este persoana juridica sau nu, ei bine:

P.F.A.-ul, NU ESTE PERSOANA JURIDICA!

Si asta se evidentiaza insasi din denumirea lui. Persoana Fizica Autorizata.

:)



dar nu este nici persoana fizica.B-)

... si asta se evidentiaza prin insasi aprecierea instantei care vede (conform spetei) mai multe persoane in el (in "pfa").

"Din aceste dispoziţii legale se apreciază că persoana fizică autorizată are un statut de entitate juridică distinct de cel al persoanei fizice şi că persoana fizică autorizată are un patrimoniu de afectaţiune distinct de cel al persoanei fizice."

:)
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
ContSters123067, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordin de compensare cristinadri cristinadri Se poate face ordin de compensare intre SRL si PFA? (vezi toată discuția)
Pfa este persoana juridica? Origo Origo Ma intereseaza daca ca PFA am personalitate juridica. Ma interesez pentru urmatoare problema. Ma ocup de comercializarea de anvelope si ca srl daca intoduc pe ... (vezi toată discuția)
Ajutor! og. 119/2007? av.T.M. av.T.M. Buna. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta. Am contract ccomercial intre un SRL care vinde la un PFA si de la scadenta a trecut 1 an. Nu s-au emis facturi. ... (vezi toată discuția)