avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ce poate si ce nu poate o P.F.A.
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ce poate si ce nu poate o P.F.A.

Am vazut ca recent a aparut og 46/2011 de modificare a og 44/2008 ; prin urmare o PFA va putea angaja terte persoane , cu cim, prin modificarea art 17 din og 44:

"Art. 17
(1) PFA îşi poate desfăşura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii."

( in preambulul og 46 se explica faptul ca este o situatie extraordinara , ca se vizeaza interesul general si imediat , mai cu seama al pfa beneficare de fonduri nerambursabile )

-----
Alt aspect :
Legea 52 privind exercitarea activitatilor cu caracter ocazional desfasurate de zilieri , defineste beneficiarul de lucrari ca fiind , citez " persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional "

Daca PFA nu are(sau are ?) personalitate juridica , atunci legea 52 nu poate fi aplicata .
----
OG 44/2008 este aplicabila tuturor celor care nu au profesii liberale .
Cei care au profesii liberale se inregistreaza prin organismul profesional de care apartin ( contabilii , avocatii, medicii, notarii, arhitectii atc )

----
Am citit raspunsul ORC(publicat mai demult pe site avocatnet) privind posibilitatea ca un economist sa aiba PFA prin registru,(cu limitarea cunoscuta pentru clienti ,sub 35.000 euro cifra de afaceri si active) ,deci in afara CECCAR .

Intrebari :
1. Un contabil , membru CECCAR , PFA, va putea angaja cu CIM o terta persoana ?
As zice ca nu, pentru ca nu s-a inregistrat prin og 44, prin urmare art 17 de mai sus nu ii este aplicabil .
Si atunci, nu cumva e o anomalie : aceeasi profesie ( pana la urma e aceeasi profesie , cea de contabil ) , daca se inregistreaza prin OG 44 poate angaja, daca e membru CECCAR - nu poate angaja ?

2. PFA are sau nu are personalitate juridica ? Ii este aplicabila legea 52 sau nu ?
Daca nu , de ce ? Ca in fond, poate angaja cu CIM , deci se comporta ca o persoana juridica oarecare ; de ce totusi nu beneficiaza de acelasi tratament si din acest punct de vedere ?
Nu cumva e si aici o anomalie ?

:coffee:
Popu a scris:

gigelin, in OUG 44/2008 se spune:
Art. 2. - În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
...
g) întreprindere individuală - întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică;
h) întreprindere familială - întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică împreună cu familia sa;

La PFA nici nu au mai adaugat textul asta fara personalitate juridica...

Oare litera urmatoare citata din actul normativ mentionat la acelasi articol-2 ce explica

i) persoană fizică autorizată - persoana fizică autorizată să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege, folosind în principal forţa sa de muncă;
-------------------------------
Nu oricine are facturier, stampila, chitantier si cont in baca este un contribuabil-agent economic onest si legal inregistrat la institutiile abilitate.
Schmerari pot fi si cei inregistrati legal, da’mite cei care fac caz de facptul ca au fecturier, stampila si chitantier.

Pe forum s-a publicat unul din actele normative care definesc diferentele dintre persoana juridica si cea fizica.
Kolea41 a scris:

D-l popu,, gigelin,, si toti cei interesati de subiect, dece nu cititi toata OUG 44/2008
ca la art. 15 spune ca PFA , I I, I F , vor tine contabilitatea in partida simpla,,,,potrivit reglementarilor,,,,,, iar la art. 38 spune ca persoanele prevazute la art. 4 ( adica PFA , I I , I F, )sunt platitoare de impozit pe venit in conditiile prevazute de Codul fiscal,,,,, Ce rost mai are discutia asupra Decretului 31/1954 ..?
Deci o persoana juridica ( unde vreti sa o incadrati si pe o PFA )nu poate sa tina contabilitate in partida simpla si impozitul lor este pe profit si nu pe venit... Nu stiu ce va deranjeaza asa mult faptul ca nu e persoana juridica,


nu tipul contabilitatii sau al impozitului (vezi impozitul (pe venit) la micro- care ESTE societate comerciala persoana juridica) defineste statutul juridic al persoanei...
... si nu deranjeaza chiar pe nimeni (deloc) ce e sau nu e pfa-u'...
... e chiar simpatic in aprecierea intantelor... cu personalitate multipla!:rolleyes:
...„It’s not you, it’s me…”...„It’s not you, but it’s not me either!”, in fine...


Speţa:

Tribunalul Bucureşti a admis excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei pentru motivul de nulitate relativă şi excepţia lipsei de interes pentru motivul de nulitate absolută şi în consecinţă a respins cererea formulată de reclamanta T.A. împotriva pârâţilor T.E., B.P. şi B.S.
Instanţa de fond a apreciat lipsa interesului în promovarea acţiunii întrucât dacă această acţiune ar fi admisă, bunul s-ar întoarce în patrimoniul persoanei fizice autorizate, care este distinct de cel al patrimoniului soţilor.
În ce priveşte motivul de nulitate relative a reţinut lipsa calităţii procesuale active, întrucât bunul nu face parte din patrimoniul comun al soţilor, astfel că nu era necesar şi consimţământul reclamantei la înstrăinarea acestui bun.
Curtea de Apel Bucureşti, a admis apelul formulat de către reclamantă, a desfiinţat hotărârea atacată şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe.
Referitor la modul de soluţionare a celor două excepţii instanţa de apel a reţinut că hotărârea instanţei de fond este criticabilă întrucât excepţia lipsei de interes a fost soluţionată înainte de lămurirea regimului juridic al bunului promis, în lipsa unui probatoriu concludent şi că instanţa de fond se întemeiază pe argumentul că persoana fizică autorizată are statut de entitate juridică distinct de cel al persoanelor fizice, ca şi pe argumentul că persoana fizică autorizată are patrimoniu propriu, fără a face trimitere la o dispoziţie legală care să consacre aceste argumente.
În ce priveşte excepţia lipsei calităţii procesuale active a apelantei – reclamante, faţă de împrejurarea că soluţia pe această excepţie a fost întemeiată pe argumentul nevalid al patrimoniului distinct al persoanelor fizice autorizate, ca şi prin raportare la o acţiune în nulitatea contractului, nu în nulitatea antecontractului de vânzare – cumpărare, instanţa a apreciat că această excepţie trebuie reexaminată în funcţie de obiectul cererii dedus judecăţii.
În fine, împotriva acestei decizii a declarat recurs pârâtul B.P. solicitând admiterea recursului, modificarea deciziei în sensul respingerii apelului reclamantei.
Recurentul a susţinut că instanţa a considerat greşit că există identitate de patrimonii între o persoană fizică şi o persoană fizică autorizată, cu consecinţa că soţia pârâtului are un drept de proprietate devălmaş asupra bunului despre care se făcuse dovada că aparţinea exclusiv persoanei fizice autorizate; că spaţiul comercial a fost dobândit de către persoana fizică autorizată în temeiul Legii nr.550/2002 în calitatea acesteia de comerciant, iar nu de către T.E., căsătorit cu T.A.; că lipsa de identitate între patrimoniul unui individ şi cel al unei persoane fizice autorizate trebuie privită şi prin prisma altor dispoziţii legale, respectiv prin perspectiva Legii nr.85/2006, care reglementează modul de urmărire al patrimoniului (art.1 alin.2 lit.a) care statuează că numai persoana fizică – comerciant poate fi supusă procedurii insolvenţei, precum şi prin perspectiva dispoziţiilor art.31 lit.c Codul familiei; că instanţa de apel a reţinut în mod eronat că nu s-a făcut dovada că acest bun a fost inclus în patrimioniul de afectaţiune al persoanei autorizate, neavând rol activ în condiţiile în care recurentul a menţionat că persoana fizică autorizată şi-a deschis, după construire, un punct de lucru în imobilul în discuţie; că motivarea hotărârii conţine fraze contradictorii, iar multe din concluziile instanţei sunt nemotivate; că în motivarea hotărârii nu se regăseşte nicio referire la extrasul de carte funciară.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul ca fiind este fondat.
Legiuitorul prin O.U.G. nr.44/2008 a reglementat regimul juridic al persoanelor fizice autorizate.
Potrivit dispoziţiilor art.2 pct.j din acest act normativ, bunurile, drepturile şi obligaţiile persoanei fizice autorizate, afectate scopului exercitării unei activităţi economice reprezintă un patrimoniu de afectaţiune.
Prin art.20 se prevede că PFA (persoana fizică autorizată) răspunde pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectaţiune, dacă acesta a fost constituit şi în completare cu întreg patrimoniul său, iar în caz de insolvenţă va fi supusă procedurii simplificate prevăzută de Legea nr.85/2006 dacă are calitatea de comerciant, potrivit art.7 din Codul comercial.
Din aceste dispoziţii legale se apreciază că persoana fizică autorizată are un statut de entitate juridică distinct de cel al persoanei fizice şi că persoana fizică autorizată are un patrimoniu de afectaţiune distinct de cel al persoanei fizice.
În speţă s-a lămurit regimul juridic al bunului promis acesta făcând parte din patrimoniul de afectaţiune al persoanei fizice autorizate – T.E., în condiţiile în care acest bun a fost dobândit de către persoana fizică autorizată T.E. în calitatea sa de comerciant prin încheierea contractului de vânzare – cumpărare în temeiul dispoziţiilor Legii nr.550/2002, a fost înscris în Cartea Funciară pe numele persoanei fizice autorizate – T.E. şi a fost folosit pentru desfăşurarea activităţii comerciale a persoanei fizice autorizate – T.E. Acest imobil nu a făcut niciodată parte din patrimoniul comun al soţilor T.
Persoana fizică autorizată T.E. a cumpărat imobilul în considerarea calităţii sale de comerciant şi în scopul desfăşurării în acest imobil a activităţii comerciale pentru care era înfiinţat.
Ca atare spaţiul nu face parte din patrimoniul comun al celor doi soţi însă face parte din fondul de comerţ al persoanei fizice autorizate motiv pentru care nu este necesar consimţământul soţiei la momentul înstrăinării bunului, astfel că reclamanta nu are calitate procesuală activă. (...)
Reclamanta nu justifică interes şi prin prisma dispoziţiilor art.35 din Codul familiei care impun consimţământul soţilor numai pentru înstrăinare, însă în cauză s-a încheiat numai o promisiune bilaterală de vânzare – cumpărare.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia comercială, decizia nr.1072 din 31 martie 2009


În acelaşi sens, art.31, alin.(1) şi alin.(3) din Noul Cod civil statuează faptul că orice persoană fizică sau juridică este titulară a unui patrimoniu...
sunt patrimonii de afectaţiune masele patrimoniale afectate unei profesii autorizate


Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2011
ContSters123067, utilizator
Pentru toti cei care se intreaba daca un PFA, este persoana juridica sau nu, ei bine:

P.F.A.-ul, NU ESTE PERSOANA JURIDICA!

Si asta se evidentiaza insasi din denumirea lui. Persoana Fizica Autorizata.

:)

Denumirea persoanelor juridice incepe intotdeuna cu sintagmele Societate Comerciala (S.C). Ce ulterior se diferentiaza ca forma, in functie de cuantumul capitalului social, forma de organizare, si limita raspunderii patrimoniale. Ce se exprima prin acronimele finale. S.R.L. - S.A. - S.N.C. -S.C.S. - S.C.A
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2011
Quartila, utilizator
Buna ziua,

O nelamurire am si eu va rog daca se poate sa ma ajutati, deci am o intreprindere individuala, si platesc pentru cartea de munca cei 222 lei lunar, in registrul de casa operam pe cheltuieli aceasta operatie...?, fiindca m-am deplasat la circa financiara care apartin, am intrebat daca ma scad cu aceasta suma si mia raspuns ca nu pot, nu stiu ce sa mai inteleg...multumesc.
CAS este cheltuiala deductibila conform art. 48 (5) , lit. j) din Codul fiscal.

Alte discuții în legătură

Ordin de compensare cristinadri cristinadri Se poate face ordin de compensare intre SRL si PFA? (vezi toată discuția)
Pfa este persoana juridica? Origo Origo Ma intereseaza daca ca PFA am personalitate juridica. Ma interesez pentru urmatoare problema. Ma ocup de comercializarea de anvelope si ca srl daca intoduc pe ... (vezi toată discuția)
Ajutor! og. 119/2007? av.T.M. av.T.M. Buna. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta. Am contract ccomercial intre un SRL care vinde la un PFA si de la scadenta a trecut 1 an. Nu s-au emis facturi. ... (vezi toată discuția)