avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ce poate si ce nu poate o P.F.A.
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ce poate si ce nu poate o P.F.A.

Am vazut ca recent a aparut og 46/2011 de modificare a og 44/2008 ; prin urmare o PFA va putea angaja terte persoane , cu cim, prin modificarea art 17 din og 44:

"Art. 17
(1) PFA îşi poate desfăşura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii."

( in preambulul og 46 se explica faptul ca este o situatie extraordinara , ca se vizeaza interesul general si imediat , mai cu seama al pfa beneficare de fonduri nerambursabile )

-----
Alt aspect :
Legea 52 privind exercitarea activitatilor cu caracter ocazional desfasurate de zilieri , defineste beneficiarul de lucrari ca fiind , citez " persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional "

Daca PFA nu are(sau are ?) personalitate juridica , atunci legea 52 nu poate fi aplicata .
----
OG 44/2008 este aplicabila tuturor celor care nu au profesii liberale .
Cei care au profesii liberale se inregistreaza prin organismul profesional de care apartin ( contabilii , avocatii, medicii, notarii, arhitectii atc )

----
Am citit raspunsul ORC(publicat mai demult pe site avocatnet) privind posibilitatea ca un economist sa aiba PFA prin registru,(cu limitarea cunoscuta pentru clienti ,sub 35.000 euro cifra de afaceri si active) ,deci in afara CECCAR .

Intrebari :
1. Un contabil , membru CECCAR , PFA, va putea angaja cu CIM o terta persoana ?
As zice ca nu, pentru ca nu s-a inregistrat prin og 44, prin urmare art 17 de mai sus nu ii este aplicabil .
Si atunci, nu cumva e o anomalie : aceeasi profesie ( pana la urma e aceeasi profesie , cea de contabil ) , daca se inregistreaza prin OG 44 poate angaja, daca e membru CECCAR - nu poate angaja ?

2. PFA are sau nu are personalitate juridica ? Ii este aplicabila legea 52 sau nu ?
Daca nu , de ce ? Ca in fond, poate angaja cu CIM , deci se comporta ca o persoana juridica oarecare ; de ce totusi nu beneficiaza de acelasi tratament si din acest punct de vedere ?
Nu cumva e si aici o anomalie ?

:coffee:
multumesc frumos pentru opinie.
oana76 a scris:

diferenta intre PFA si SRL este calificarea in calitate de PFA va autorizati in baza calificari si experientei ......................... de acee puneti accent managerial-fiscal, incasez atat platesc atata la stat , salarii si eu cu cat raman ?

Multumesc pentru raspuns Oana76 , lucrurile imi par din ce in ce mai complicate.
eu sunt PFA -taxi pot angaja sofer pe masina ?
cu stima
@popu : ati spus intr-o interventie pe la inceputul discutiei ca pfa este obligat sa-si faca siesi un CIM ; nu este obligat si nici nu poate , pentru ca in og 46 scrie ca poate angaja "terte persoane "

@cornel0102
Acum puteti angaja sofer , cu CIM , cu toate drepturile si obligatiile care deriva de aici . Daca va intereseaza concret, reveniti ; cand veti vedea cat e de complicat ... cred ca va veti razgandi :)
vladionut a scris:

poate parea o intrebare banala insa am vazut topicul si am zis ca e locul potrivit.legat de statutul pfa: exista sau se poate atribui un cod IBAN ? in ideea platii taxelor si etc in mediul online.va multumesc

Contul curent al cetăţeanului/ei poate fi utilizat drept cont bancar de încasări/plăţi şi pentru Titularul PFA ori I.I.
Din extrasul de banca primit se vor evidenţia în REGISTRUL DE ÎNCASÃRI ªI PLÃŢI operaţiunile referitoare la acvtivitatea PFA ori I.I. Se vor mai putea deduce cheltuielile bancare de administrare cont, comisioane ş.a.a. proportional cu rulajul aferent în raport cu rulajul total, exclusiv dobânzile.
Dobânzile la contul curent nefiind aferente activităţii PFA ori I.I. nu sunt venituri derivate din activitatea autorizată şi deci nu se vor înregistra drept încasări în registrul amintit.
De asemenea pentru comisioanele de plată obligaţii fiscale PFA ori I.I. se vor înregistra integral drept plăţi în acelaşi registru.

Alte discuții în legătură

Ordin de compensare cristinadri cristinadri Se poate face ordin de compensare intre SRL si PFA? (vezi toată discuția)
Pfa este persoana juridica? Origo Origo Ma intereseaza daca ca PFA am personalitate juridica. Ma interesez pentru urmatoare problema. Ma ocup de comercializarea de anvelope si ca srl daca intoduc pe ... (vezi toată discuția)
Ajutor! og. 119/2007? av.T.M. av.T.M. Buna. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta. Am contract ccomercial intre un SRL care vinde la un PFA si de la scadenta a trecut 1 an. Nu s-au emis facturi. ... (vezi toată discuția)