avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ce poate si ce nu poate o P.F.A.
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ce poate si ce nu poate o P.F.A.

Am vazut ca recent a aparut og 46/2011 de modificare a og 44/2008 ; prin urmare o PFA va putea angaja terte persoane , cu cim, prin modificarea art 17 din og 44:

"Art. 17
(1) PFA îşi poate desfăşura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii."

( in preambulul og 46 se explica faptul ca este o situatie extraordinara , ca se vizeaza interesul general si imediat , mai cu seama al pfa beneficare de fonduri nerambursabile )

-----
Alt aspect :
Legea 52 privind exercitarea activitatilor cu caracter ocazional desfasurate de zilieri , defineste beneficiarul de lucrari ca fiind , citez " persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional "

Daca PFA nu are(sau are ?) personalitate juridica , atunci legea 52 nu poate fi aplicata .
----
OG 44/2008 este aplicabila tuturor celor care nu au profesii liberale .
Cei care au profesii liberale se inregistreaza prin organismul profesional de care apartin ( contabilii , avocatii, medicii, notarii, arhitectii atc )

----
Am citit raspunsul ORC(publicat mai demult pe site avocatnet) privind posibilitatea ca un economist sa aiba PFA prin registru,(cu limitarea cunoscuta pentru clienti ,sub 35.000 euro cifra de afaceri si active) ,deci in afara CECCAR .

Intrebari :
1. Un contabil , membru CECCAR , PFA, va putea angaja cu CIM o terta persoana ?
As zice ca nu, pentru ca nu s-a inregistrat prin og 44, prin urmare art 17 de mai sus nu ii este aplicabil .
Si atunci, nu cumva e o anomalie : aceeasi profesie ( pana la urma e aceeasi profesie , cea de contabil ) , daca se inregistreaza prin OG 44 poate angaja, daca e membru CECCAR - nu poate angaja ?

2. PFA are sau nu are personalitate juridica ? Ii este aplicabila legea 52 sau nu ?
Daca nu , de ce ? Ca in fond, poate angaja cu CIM , deci se comporta ca o persoana juridica oarecare ; de ce totusi nu beneficiaza de acelasi tratament si din acest punct de vedere ?
Nu cumva e si aici o anomalie ?

:coffee:
Inteleg astfel : sa zicem X are un pfa , iar pe pfa o masina , care intra in patrimoniul de afectatiune , evaluata la 100 lei .
X are si o casa , pe persoana fizica .
PFA -ul lui X face o boroboata si trebuie sa plateasca o amenda in suma de 105 lei.
Fiscul ii va pune poprire pe masina , dar de casa lui X nu se poate atinge .

Daca ar avea personalitate juridica , atunci s-ar chema persoanu juridica.
Adica urmatorul enunt ar fi corect : persoana fizica autorizata este persoana juridica.
Deosebirea intre o persoana fizica si o persoana fizica autorizata este ca cea de a doua este autorizata .
Stampila, codul de identificare fiscala sunt atribuite autorizarii .
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2011
Magda Staicu, Consultant fiscal
am si eu o intrebare?daca mi-am suspendat activitatea de pfa si acum as vrea so activez doar vreo 3 luni se poate ? mentionez ca am avut activitate in constructii in sistem real
Magda Staicu a scris:


Daca ar avea personalitate juridica , atunci s-ar chema persoanu juridica.



sa admitem macar ca pfa-u', conform spetei, are personalitate multipla:rolleyes:...reuseste sa fie doua persoane distincte:stunned:
si nu-i mai dam niciun nume:)

Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2011
ContSters123067, utilizator
Gigelin,

Din aceste dispoziţii legale se apreciază că persoana fizică autorizată are un statut de entitate juridică

din asta rezulta cumva ca are personalitate juridica SAU are doar statut de entitate juridica? (sau e unul si acelasi lucru ...)
Daca PFA-ul e persoana juridica atunci si II-ul, IF-ul intra in aceasi oala.
Dupa ultimele modificari aduse, PFA-ul ar trebui sa dispara / sa fie inlocuit de II.
D-l popu,, gigelin,, si toti cei interesati de subiect, dece nu cititi toata OUG 44/2008
ca la art. 15 spune ca PFA , I I, I F , vor tine contabilitatea in partida simpla,,,,potrivit reglementarilor,,,,,, iar la art. 38 spune ca persoanele prevazute la art. 4 ( adica PFA , I I , I F, )sunt platitoare de impozit pe venit in conditiile prevazute de Codul fiscal,,,,, Ce rost mai are discutia asupra Decretului 31/1954 ..?
Deci o persoana juridica ( unde vreti sa o incadrati si pe o PFA )nu poate sa tina contabilitate in partida simpla si impozitul lor este pe profit si nu pe venit... Nu stiu ce va deranjeaza asa mult faptul ca nu e persoana juridica,, mai ales ca acum are voie sa si angajeze terte persoane .. Daca vreti sa fiti neaparat persoana juridica
exista calea legala la Reg.Comertului de a va infiinta ca SRL,,,SA, si va mai spun ei cate denumiri va puteti alege... Cred ca nu denumirea si personalitatea juridica (sau nu ) conteaza sa ai ceva rezultate... ca sa te bucuri de munca ta...

Alte discuții în legătură

Ordin de compensare cristinadri cristinadri Se poate face ordin de compensare intre SRL si PFA? (vezi toată discuția)
Pfa este persoana juridica? Origo Origo Ma intereseaza daca ca PFA am personalitate juridica. Ma interesez pentru urmatoare problema. Ma ocup de comercializarea de anvelope si ca srl daca intoduc pe ... (vezi toată discuția)
Ajutor! og. 119/2007? av.T.M. av.T.M. Buna. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta. Am contract ccomercial intre un SRL care vinde la un PFA si de la scadenta a trecut 1 an. Nu s-au emis facturi. ... (vezi toată discuția)