Fiicei mele i-a fost desfacut contractul de munca in baza art.61 lit. a, cu data de 9 august 2004.
Ea lucreaza la aceasta firma din data de 7 iunie 2004 iar in data de 4 august a intrat in concediu medical pentru analize si investigatii de specialitate in urma unor dureri de stomac.
Vineri,in data de 13 august s-a consumat ultima zi de concediu medical iar luni s-a prezentat la serviciu si i-a fost inmanata decizia de desfacere a contractului de munca.
Ma intereseaza daca acest lucru este legal, daca a mai patit cineva asa ceva, daca in cazul unui proces poate avea sau nu castig de cauza. Pe scurt cam ce ar trebui sa faca.
Multumesc.
Ai de gand sa ne spui fapta de care a fost acuzata sau nu?
S-a efectuat ancheta administrativa?
Spune dom'le tot daca vrei ajutor, daca nu o sa sfarsim noi prin a ne da cu presupusu si ficata cu CIM-ul desfacut pentru indisciplina [addsig]
Precizez de la inceput ca daca deczia s-a emis fara efectuarea cercetarii disciplinare, este nula de drept.
Asta nu exclude totusi o posibila culpa a fiicei dvs. - intrebarea mea e daca ea a anuntat angajatorul in timp util cu privire la ivirea incapacitatii temporare de munca (in general se prevede un termen de maxim 48 h). In cazul in care nu a facut acest lucru, ei puteau sa-i desfaca CIM pentru absente nemotivate (asta, repet nu inseamna ca puteau incalca procedura cercetarii prealabile prevazute de codul muncii sau interdictia de a-i desface CIM pe durata concediului medical). Dar ar putea fi in pericol sa anuleze angajatorul decizia pentru ca mai apoi sa reia procedura de concediere cu respectarea cerintelor legale (au la dispozitie un termen de 30 zile).
CATEVA PRECIZARI SUPLIMENTARE:
Cererea in vederea solutionarii unui conflict de munca poate fi formulata in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incetarea contractului individual de munca.
Codul Muncii prevede: concedierea salariatilor NU POATE FI DISPUSA pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii (asa cum este cazul fiicei dvs.);
Decizia de concediere se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Pentru a putea fi concediata in baza art. 61 lit a, trebuie sa fi savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii si aceasta concediere poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de Codul Muncii.
Decizia de concediere produce efecte numai de la data comunicarii ei salariatului.
Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de CM este lovita de nulitate absoluta.
In fata instantei angajatorul nu poate invoca alte motive de fapt sau de drept decat cele precizate in decizia de concediere.
La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
BAFTA MULTA!
In mod normal, dupa cum am mai spus, un astfel de proces se judeca cu prioritate pentru o mai rapida solutionare. Insa POATE dura si un timp mai indelungat, ceea ce nu inseamna ca va fi si cazul dvs. Sfatul meu este sa va adresati instantei. Cunosc insa un caz in care persoana concediata s-a judecat 2 ani, insa la sfarsitul acelor ani a obtinut reincadrarea in munca si plata salariilor din urma (o suma destul de frumusica....) . Nu mai pierdeti timpul!!! Mult succes!
Pot fi concediata?
pfl802
pot fi concediata daca ma reintorc la serviciu dupa concediul de crestere al copilului pana la 2 ani?Lucrez la cabinet medical si i s-a mai intamplat unei ... (vezi toată discuția)
Cim art. 61, lit. a
narcisa15
Ma confrunt cu o problema mai delicata. M-am angajat la sfarsitul lunii iunie pe o firma X. Firma aceasta a folosit timp de cateva saptamani sediu unei alte ... (vezi toată discuția)