avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Am nevoie de un sfat.Matusa mea care nu are copii vrea sa -mi lase apartamentul pe care-l detine.Iese din discutie contractul de vanzare -cumparare datorita taxelor exagerate.Ne-am gandit la un contract de donatie cu clauza de intretinere .Exista si alti mostenitori,nepoti, ca si mine de altfel,dar care nu -i acorda nici un ajutor matusii noastre.Ma gandesc ca ulterior nu ar intenta nici un fel de actiune prin care sa atace actul respectiv facut de matusa mea datorita taxelor de timbru pe care,cred,ca ar trebui sa le plateasca. Dpdv juridic ce sfat imi dati?Cam la cat s-ar ridica taxele notariale pentru o astfel de actiune? Va multumesc! Liana
Cel mai recent răspuns: dorianmihaela , utilizator 10:46, 26 Iulie 2008
Da, un fapt negativ... :D Dar ca avocat care a avut cateva dosarele de gen, din care numai in unul am avut probleme la fond, restul fiind usoare ca pana... ;) ca avocat cand am de dovedit un fapt negativ ma gandesc daca pot demonstra asta prin aratarea unui fapt pozitiv... :))

Astfel, de fiecare data am aratat ca exista o intelegere intre vanzator si cumparator in sensul ca vanzatorul dorea sa-i lase numai cumparatorului acel imobil dar... legea nu-l lasa. Astfel, cei doi au ales aceasta forma legala.
Astfel, am transformat dovada unui fapt negativ in unul pozitiv, consecinta fiind aceeasi: arat ca instrainarea s-a facut gratis, deci fara bani.
Parca-mi si aud martorii in instanta: "da, pai asa se face, asa a facut si vecina care o vrut sa-i lase lu' ficioru-su casa din deal... asa se face, maica..."
Si de-aici, partea adversa s-a ars!
Caci de aici s-a rasturnat nu numai prezumtia de plata a pretului, insa si cauza se dovedeste a fi nelegala. Sa vedem cum mai scapa. :O

Apoi, cu referire la pret, pretul vanzarii trebuie sa fie exprimat in bani si nu in... intretinere. Ca ala se cheama contract de intretinere si are cu totul alte reguli.
Ca sa nu mai adaug ca pretul unei vanzari trebuie sa fie determinat sau determinabil, iar in ceea ce priveste intretinerea, aceasta este indeterminata, fiind caracterizata de elementul alea...
Chestiuni elementare ale contractului dde vanzare... nu mai insist.
Astfel, cand dovedesti neplata pretului te referi numai la vanzare, anume la acea bucata din imobil care face obiectul vanzarii.
Ca sa desfiintezi intretinerea, dovedesti ca partea nu si-a indeplinit obligatiile de intretinere.

Nu se poate afirma niciodata ca pretul cumpararii este intretinerea, cele doua contracte fiind diferite ca reguli si reglementare juridica, precum si ca mijloace de proba in caz de una-alta...

In esenta, contractul de vanzare cu clauza de intretinere este un contract nenumit, avand o parte oneroasa, o parte de alea... De asemenea, regulile de interpretare a obligatiilor partilor sunt diferite dupa cum ele decurg din contractul de vanzare sau din cel de intretinere... Diferentele sunt mari.
Sunt de acord ca este, in fapt, o struto-camila si oamenii nici nu stiu de ce incheie vanzare cu intretinere si nu fac doar vanzare sau doar intretinere.

Astfel vanzarea cu intretinere se face doar cand capitalul din contractul de intretinere este un imobil a carui valoare, considera partile, este prea mare pentru a ramane in intregime capitalul intretinerii...
In fapt, ei micsoreaza astfel capitalul prin vanzarea unei cote catre intretinator (cina altcineva ar cumpara-o!?), restul de imobil ramanand capitalul obligatiei de intretinere.
De aceea eu cred ca sunt, de fapt, doua contracte in unul singur, la fel cum imprumutul cu ipoteca inseamna de fapt doua in unul...
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
De un testament ce ziceti?
Da, ar functiona foarte bine acum, o perioada...
Ideea e sa faci un act care sa nu depinda de altcineva decat de tine dupa ce l-ai incheiat...
Asa, matusa poate sa faca alt testament ulterior si ai muncit degeaba, ca sa nu mai spun ca te poate santaja.
Sau poate chiar nu e ea, dar vine alt nepot si-i promite marea cu sarea...

E bun, dar daca ai incredere... or daca ai incredere poti sa nu mai faci toata viata acte, ca actele tocmai asta incearca, sa bata in cuie o situatie, in cazul in care cineva se trezeste ca nu-i mai place dupa ceva timp.

Eu ma gandeam ca ea sa fie acoperita impotriva tuturor, inclusiv a matusii... Asta ramane singura descoperire cu testamentul...
Dar are avantajul ca e mai ieftin, mult mai ieftin... e si mai usor de intocmit, apoi poate face intretinerea cum vrea, ca nu mai e conditionata de urmarea contractului intocmai...
lia19 a scris:

Matusa mea care nu are copii vrea sa -mi lase apartamentul pe care-l detine.Iese din discutie contractul de vanzare -cumparare datorita taxelor exagerate.Ne-am gandit la un contract de donatie cu clauza de intretinere .Exista si alti mostenitori,nepoti, ca si mine de altfel,dar care nu -i acorda nici un ajutor matusii noastre.Ma gandesc ca ulterior nu ar intenta nici un fel de actiune prin care sa atace actul respectiv facut de matusa mea datorita taxelor de timbru pe care,cred,ca ar trebui sa le plateasca. Dpdv juridic ce sfat imi dati?Cam la cat s-ar ridica taxele notariale pentru o astfel de actiune?


Contractul de vânzare-cumpărare iese din discuţie dacă nu achitaţi preţul. Orice moştenitor poate ataca acest contract pentru lipsa preţului şi nu aţi rezolvat nimic.
Taxele încheierii unui contract de vânzare şi ale unei donaţii sunt identice.
Cum mătuşa nu are moştenitori rezervatari, eu v-aş recomanda un contract de donaţie, chiar dacă taxele notariale sunt mai mari dar nu vă va durea capul. Nu trebuie dovedită vreo plată, fiind un contract cu titlu gratuit şi nu poate fi atacat de moştenitori. Încercaţi să mergeţi la mai mulţi notari şi este imposibil să nu găsiţi un tarif accesibil...
O altă variantă ar fi încheierea unui contract de întreţinere, în schimbul întreţinerii pe care urmează a o presta mătuşii să primiţi imobilul, dar aceasta va însemna ca dv. să-i asiguraţi mătuşii o întreţinere efectivă, zilnică constând în hrană, medicamente etc. şi nu într-o sumă de bani. Foarte important în această variantă este să vă gândiţi dacă îi puteţi acorda această întreţinere, dacă locuiţi în apropierea mătuşii sau chiar cu aceasta, în caz contrar (dacă locuiţi în altă localitate), contractul de întreţinere este exclus deoarece orice persoană interesată îl poate ataca pentru neprestarea întreţinerii, chiar şi mătuşa dv., astfel că nu veţi câştiga nimic.
Vă recomand donaţia! ;)

P.S. Aşa cum am spus şi în alte mesaje, denumirea de contract de vânzare cu clauză de întreţinere, contract de donaţie cu clauză de întreţinere sunt nişte aberaţii, nişte struţo-cămile care nu au un echivalent juridic.
Contractul de vânzare este acel contract prin care se înstrăinează un bun în schimbul unei sume de bani determinate.
Contractul de întreţinere este un contract aleatoriu, a cărui întindere nu este determinată şi prin care se înstrăinează un bun în schimbul întreţinerii.
Contractul de donaţie este un contract prin care se înstrăinează un bun cu titlu gratuit de către donator, şi atât, fără nici un fel de pretenţie de la donatar.
Cel mai rău lucru este să auzi despre struţo-cămilele acestea de la un presupus profesionist al dreptului: jurist, avocat, notar...
Aceste contract diferă între ele, chiar dacă prezintă şi asemănări. Datorită acestor denumiri ciudate, care nu au nici o logică, în caz de litigiu ulterior, instanţei îi va fi foarte greu să stabilească voinţa părţilor la data contractării.;)
=D> In sfarsit logica juridica! Mersi Cora, mi-ai facut ziua mai frumoasa!
Am vazut si eu jurist care vede ca lipsa platii efective a pretului duce de rapa contractul de vanzare! :)

Cu privire la intretinere, aceasta depinde de contract: nu spune nimeni sa fie prestata musai prin persoana intretinatorului... Astfel, depinde de contractul de intretinere si de cat de bun e el.
Daca acesta prevede posibilitatea ca intretinatorul sa presteze intretinerea prin intermediul altor persoane, nu vad problema. De exemplu: menajera, bucatareasa etc...
Acel element in consideratia persoanei nu lipseste contractului, caci eu am incredere, de exemplu, in sora mea sa angajeze si sa supervizeze oameni competenti pentru intretinerea mea si nu am incredere ca vecinul ar face asta cu aceeasi pricepere etc.

Am cu cine discuta... :thumbup:

Alte discuții în legătură

donatie sau contract de vanzare cumparare? manilodisan manilodisan Bunica mea doreste sa lase imobilul pe care-l detine fiicei sale (mama mea). Mama mea a mai avut o sora care a decedat in 2004 lasand in urma 2 nepoti care au ... (vezi toată discuția)
Ajutoooor!ce sa aleg? marinicajean marinicajean bunicul meu (din partea mamei)a avut un frate care a decedat fara sa aiba copii. Sotia lui a devenit mostenitoarea averii lui prin testament. Nici aceasta nu ... (vezi toată discuția)
Sora mamei mele nu are copii, iar din partea soțului are nepoți de la frații lui. ea vrea să-mi doneze cu uzufruct o casă, poate fi atacată donația de ceilalți nepoți? grigorescumarga grigorescumarga Buna seara,sora mamei (matusa mea) nu are copii iar din partea sotului are nepoti de la fratii acestuia,vrea sa-mi vanda o casa la tara cu contract de vanzare ... (vezi toată discuția)