avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... daca esti mic si sarac ,legile nu te mai apara....
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

daca esti mic si sarac ,legile nu te mai apara....

Trebuie sa inaintezi catre Parchet un caz rasunator, pt a avea parte de toata atentia legilor din Romania?...am inaintat catre Parchet acum un an o plangere de tulburare de posesie, in sensul ca, vecinul mi-a spus de intentia lui de a strica gardul vechi si de a construi unul nou din beton armat[ L=50m ] dar eu i-am comunicat ca nu sant de acord pt moment ,intrucat fiind o lungime de 361m intre noi doresc sa aduc o echipa topo ca sa stabileasca exact pe unde trebuie construit gardul. IN momentul refuzului meu existau martori si initial partea acuzata a fost de acord cu conditia sa ma grabesc cu aducerea echipei topo. Intr-o saptamana am adus echipa topo dar SURPRIZA -vecinul construise in 2 zile gardul de beton armat pe o lungime de 50m si latime de 25cm... Si ATENTIE cum gredeti ca a procedat?--a TAIAT gardul de la poarta mea si a bagat la mine in curte 6-7 muncitori pt a construi acel gard. Am descoperit acest lucru la 2 zile dupa ce l-am refuzat,cand spre inserat am mers la proprietatea mea si i-am gasit acolo lucrand aproape pe intuneric.Bineinteles ca i-am dat afara dar a doua zi i-am gasit construind gardul mai departe ...Echipa topo si-a fazut de masuratori si spre surprinderea mea am aflat ca toata constructia gardului vechi cat si cel nou se afla total pe terenul meu. Am inaintat la Parchet plangere pt tulburare de posesie---experul judiciar topo a constatat si el ca vecinul a construit pe terenul meu dar in proportie mai mica decat mi-au spus cei din echipa topo adusa de mine,,,,iar Parchetul a dat respingere la penal ,ca sa ne judecam civil ,ca vecinul a declarat ca el a construit cu 5 cm in partea lui ca sa nu fie discutii dar expertiza nu a evidentiat decat opusul si cu toate acestea PArchetul ne trimite la civil. INTREBARE :de ce nu se considera tulburare de posesie cand cineva iti taie poarta si-ti intra in curte ,construieste si chiar daca el m-a anuntat ,eu nu am fost de acord, si de ce Parchetul ia in considerare "cu litera de lege" declaratia vecinului ca el a construit cu intentie buna si a mai sacrificat 5 cm din terenul lui? O alta intrebare--legea nu spune ca,in cazul cand partile nu sant de acord ,gardul vechi sa fie lasat la locul lui iar cel care doreste sa-si faca gard sa-l faca alaturi de gardul existent si spre interiorul celui care si-l doreste?De ce civil? Mie avocatul meu nu stie sa-mi raspunda de ce se intampla toate astea.Sau faptul ca el m-a anuntat de intentie de a construi nu-l mai face raspunzator penal? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 20:12, 11 Iunie 2011
Procurorul nu a inceput urmarirea penala deoarece – in urma cercetarii - nu a fost dovedita intentia vecinului de a stramuta semnul de hotar (el a dorit doar un gard de calitate, nu a urmarit sa ocupe o portiune din terenul dv)
Tulburarea de posesie este o infractiune care se savarseste numai cu intentie – intentia nefiind dovedita va trebui sa urmati cale procesului civil.
Altfel spus: vecinul a crezut ca are dreptul sa ridice acel gard in locul celui vechi, fara a urmari altceva.
va multumesc pt raspuns ,dar va intreb:nu trebuia ca acel vecin sa lase gardul vechi pe loc si sa construiasca pe langa el in interiorul curtii lui ,in conditiile in care eu i-am spus ca nu sant de acord cu o constructie noua fara a aduce o echipa topo [lucru pe care l-am si facut imediat] pt a ne alinia corect??ce spune legea cand partile nu cad de acord?? nu a fost rea intentie cand initial vecinul a fost de acord sa aducem o echipa topo,dar in 2 zile de la intelegere el a incalcat promisiunea si a construit gardul cu mare viteza??eu am martori care m-au auzit cand l-am refuzat. si..d-le profesionist, eu nu -i contest acestui om calitatea gardului ci felul cum a actionat incalcand o intelegere pe care am facut-o impreuna iar faptul ca a bagat 7 muncitori in curtea mea ,taind poarta si construind pe semiintuneric un gard asa de mare in doar 2 zile de la intelegere ma duce cu gandul ca a fost REA INTENTIE din partea lui.Politistul care a in strumentat cazul si a inaintat concluziile la Parchet a fost f. impresionat[subiectiv??!] de faptul ca dupa masuratorile exp. judiciar care mi-a dat dreptate ,eu voi "strica acel gard?"---drept urmare concluyziile care au fost trimise de el la parchet contineau in mare parte dclaratiile de aparare a acelui vecin iar declaratiile mele erau pe scurt si puse in asa fel incat sa ma dezavantajeze.Procurorul nu prea are el timp de citit tot dosarul cu toate declaratiile ,citeste doar ce a scris politistul.....de aici si strigatul meu ca;trebuie sa ai cazuri mari si de rasunet ca procurorul si parchetul sa le trezeasca interesul.CONCLUZIA :-nu a avut rea intentie acel vecin cand a incalcat intelegerea fara sa ma anunte si a construit acel gard fara sa-l lase pe cel vechi pe loc? Legea ce spune? va multumesc.Astept un raspuns din pc de vd legal si nu uman.
"nu trebuia ca acel vecin sa lase gardul vechi pe loc si sa construiasca pe langa el in interiorul curtii lui ,in conditiile in care eu i-am spus ca nu sant de acord cu o constructie noua fara a aduce o echipa topo [lucru pe care l-am si facut imediat] pt a ne alinia corect??"
Nu. Gardul nu trebuie construit in curtea sa, ci pe linia de granita dintre cele doua fonduri.

"ce spune legea cand partile nu cad de acord??"
Legea spune sa il dati in judecata cu o actiune in granituire si daca v-a luat intr-adevar din teren, si cu actiune in revendicare.

"nu a fost rea intentie cand initial vecinul a fost de acord sa aducem o echipa topo,dar in 2 zile de la intelegere el a incalcat promisiunea si a construit gardul cu mare viteza??eu am martori care m-au auzit cand l-am refuzat. si..d-le profesionist, eu nu -i contest acestui om calitatea gardului ci felul cum a actionat incalcand o intelegere pe care am facut-o impreuna iar faptul ca a bagat 7 muncitori in curtea mea ,taind poarta si construind pe semiintuneric un gard asa de mare in doar 2 zile de la intelegere ma duce cu gandul ca a fost REA INTENTIE din partea lui."

Intentia la care se refera trope_doi este forma de vinovatie cu care se savarseste o infractiune. Parerea mea e ca au avut in vedere, la stabilirea lipsei de intentie, a distantei mici intre linia de hotar si actualul gard. Faptul ca dumneavoastra sunteti convins ca de fapt vecinul dorea sa va ia din teren va indreptateste sa va indreptati cu o actiune in instanta civila !!

"trebuie sa ai cazuri mari si de rasunet ca procurorul si parchetul sa le trezeasca interesul.?"
Atunci cand fapta este una care prezinta un risc minim pentru societate, atunci cand exista date certe ca nu se va ajunge niciodata la o condamnare, atunci cand problema dintre oameni se poate rezolva pe cale amiabila sau pe calea civila in instanta, nu se va merge mai departe in dosarul penal. Daca vreti sa va raspund sec la intrebare...."da.".

"CONCLUZIA :-nu a avut rea intentie acel vecin cand a incalcat intelegerea fara sa ma anunte si a construit acel gard fara sa-l lase pe cel vechi pe loc? Legea ce spune?"

Ba da, iar legea va trimite la instanta civila sa va rezolvati problemele. Actiune in granituire + actiune in revendicare pentru portiunea de teren care v-a fost luata de vecin + daramarea gardului efectuat.

Intrebare : vecinul are autorizatie pentru gard ?? Trebuie autorizatie. Puteti merge la primarie sa faceti o sesizare.
va multumesc frumos!=D>sincer vad si simt un raspuns cu adevarat profesionist si nu "uman"--acum incep sa mai pricep si eu cate ceva ...daca chiar asa spune legea si nu inteleg de ce avocatul meu mi-a spus tot timpul ca da"este penal" si nu a mers deodata pe actiune de in granituire cu revendicare ,ba mai mult a spus ca s-ar putea sa pierd asa,......am pierdut deja 1 an de la faptele intamplate.....cu stress si tot ce tine de treburile astea.....si da, am fost la urban atunci la o saptamana dupa fapta vecinului si nu avea autorizatie de constructie pe gardul respectiv cum nu avea niciun fel de autorizatie nici dupa cele 2 mari cladiri construite -n curtea lui[ o vila si un mare atelier de tamplarie] dar asta nu ma intereseaza pe mine---daca va mai spun ca nu figura ca adresa de niciun fel inregistrat la urbanism -pur si simplu nu exista niciun nume la adresa respectiva....nu are nicio autorizatie pe nicio constructie ----stau si ma intreb ce se intampla daca datorita faptului ca l-am dat in judecata si el si-a scos autorizatie dupa aceea ,eu ce fac? VA rog din suflet sa-mi spuneti daca legea acorda marja de eroare la aparatele de masurat topo si care este ? SI DE CE expertul topo l-a apostrofat pe vecin ca legea spune ca, daca unul din vecini nu este de acord cu acea constructie a gardului,cel care-si doreste sa o faca trebuie sa lase gardul vechi pe loc si sa construiasca pe langa el---ca eu am tinut cont de ce a spus acest expert in demersurile mele pe mai departe? MULTUMESC!
DA !Expertul stia el ce stia. In ipoteza dumneavoastra, vecinul trebuia sa construiasca pe terenul sau si sa lase gardul vechi.
Sfatul meu e sa va luati alt avocat si sa formulati actiune in granituire +revendicare. La naiba...pacat ca a trecut mai mult de un an, faceati actiune posesorie, era mai ieftina la taxa de timbru....... E si penal, cum zicea avocatul dumneavoastra, dar scartaie serios pe latura asta. Cel mai bine pe civil. DE CE SA PIERDETI ????? Cu expertiza topo, titlu de proprietate, etc. bineinteles ca se poate. Luati-va avocat specializat pe drepturi reale. Poate ati nimerit pe cineva "indragostit " de dreptul penal si care misca prea putin civilul.
Vecinul nu a luat amenda pentru lipsa autorizatiilor? Ia mai faceti niste plangeri pe la Primarie, cine stie. Fie vorba intre noi, macar o sa piarda o groaza de bani cu datul in stanga si in dreapta, daca va consoleaza cu ceva.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2011
Mihaela Enache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distrugere gard si ocupare abuziva de teren adicxu adicxu buna ziua.In septembrie 2014 mi-au iesit actele de la OCPI (mostenire dupa tatal meu pt un teren de 1800m2).Acuma 2 saptamani am urcat la munte unde am ... (vezi toată discuția)
Deosebirea dintre grantuire si tulburare de posesie eli67 eli67 care este deosebirea dintre grantuire si tulburare de posesie in cazul unui teren agricol revendicat de doua parti care se considera proprietari (vezi toată discuția)
Cadastru dragos64 dragos64 buna ziua! am cumparat in 1991 casa bunicilor si pe act nu am decat 250 mp.pentru ca atat permitea legea la vremea respectiva, ulterior am facut cerere la ... (vezi toată discuția)