avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Impartirea unilaterala a unui apartament dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Impartirea unilaterala a unui apartament dupa divort

Buna ziua,
Va supun atentiei o problema a unei rude apropiate careia vreau sa-i dau un sfat...
Au divortat, au doi copii majori si o garsoniera. Momentan inca stau in comun... El vrea sa vanda si sa imparta in jumatate banii de pe garsoniera, EA NU VREA. La divort ea a stiut sa se miste mai bine si cu ajutorul unui avocat bun a reusit sa-l faca pe el in acte betiv, neglijent cu copii etc.(chestii neadevarate) , el nu s-a priceput la cele juridice iar hotararea a ramas definitiva.
Cum poate omul acesta acum sa-si ia jumatatea de casa dobandita impreuna in timpul casatoriei si sa-si vada de drum? Probabil la partaj instanta o va avantaja pe ea.
Merci mult,
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:44, 2 Septembrie 2009
alkalina a scris:

Cand anume poate fi facuta acesta cerere de iesire din indiviziune? Cat dureaza apoi impartirea cotelor?


Cererea de sistare a starii de indiviziune se poate face oricand, pentru ca nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune.
Procesul de partaj poate dura de la cateva saptamani, la cativa ani.

Nici atunci cand copii platesc TOTUL: intretinere, utilitati, impozite?

Nici.
Si chiriasul plateste toate cheltuielile, dar acest lucru nu il face proprietar.
Am citit toate sfaturile, pentru care va multumesc,

Vreau sa fim subiectivi si sa tinem cu el :)
Concluzionand, care este cel mai bun lucru pe care il poate face EL, pentru a-si lua jumatate din valoarea casei muncite impreuna si a-si reface viata, printr-o decizie unilaterala? INteleg ca un partaj ar rezolva problema insa fiecare ar urma sa primeasca o parte mult mai mica pentru ca, de la 60.000E cat face, garsoniera poate ajunge la 40.000...
Si mai sunt si doi copii la mijloc, majori (unul casatorit altul de 19ani), care probabil pot cere si ei ceva, desi el le ofera posibilitatea de a locui cu tatal in casa aproape terminata.

Uffff!! Desi pare simplu, dreptul familiei are multe implicatii morale ceea ce complica spetele daca nu esti rece in analiza!
birouavocatura a scris:

Buna ziua!
Motivele de divort nu au nicio legatura cu partajul.
Asa se face ca indiferent de cat de mult bei, legea prezuma ca bunurile dobandite in timpul casatoriei tot comune sunt (art. 30/ Codul familiei nu face nicio exceptie in functie de cantitatea de alcool consumata).
Prin urmare, la partaj nu are cum sa fie avantajata de instanta.
Atentie! Poate fi din nou avantajata de avocat! Fosta sotie poate fi invatata sa ceara o cota mai mare din bunuri decat cea de 1/2, motivand ca fostul sot contribuia cu veniturile sale mai putin la cumpararea lor si mai mult la cumpararea de alcool.
La partaj, unul din soti va cere sa i se atribuie apartamentul, urmand sa-l despagubeasca pe celalalt in bani cu 1/2 din valoare(se numeste sulta).
Daca niciunul din ei nu are bani sa plateasca sulta, instanta va trimite dosarul catre un executor judecatoresc care va vinde apartamentul si va imparti banii (solutie dazavantajoasa pentru amandoi, intrucat se va vinde sub pretul pietei si din pret se vor retine si cheltuielile cu executorul).
Cu stima,
av. Silviu Serban


1.Daca nici unul dintre soti nu vrea sa paraseasca apartamentul si fac cerere sa li se atribuie locuinta in instanta?
2.Decat sa vanda expertul sub pretul pietei, pot sa-si plateasca sotii intre ei o valoare deasemenea mai mica decat pretul pietei?
1. Instanta va hotari caruia dintre soti i se va atribui imobilul.
2. Situatia expusa de dvs. este echivalentul partajului voluntar.
Este normal ca cei doi coindivizari sa-si poata stabili de comun acord sulta care urmeaza a fi platita pentru iesirea din indiviziune.
Copiii pot interveni in dosar ca parti interesate numai in cazul in care au adus imbunatatiri substantiale imobilului, crescand astfel valoarea acestuia. Pot, in aceste conditii, cere contravaloarea imbunatatirilor...
Dar: trebuie sa aiba dovezi; trebuie sa fi crescut valoarea imobilului, nu sa fi platit intretinere (de exemplu: montare termopan, gresie, faianta etc.).
Ei cer contravaloarea de la parinti si acestia impart ce mai ramane. :)

Instanta, in cazul in care ambii cer sa li se atribuie locuinta, atribuie numai unuia imobilul pe unele considerente legale: care a contribuit mai mult la achizitionarea sau intretinerea, imbunatatirea lui; care nu are alta locuinta sau alt loc unde sa stea; care are bani sa plateasca sulta celuilalt etc.

Alte discuții în legătură

Gata divortul hai la partaj rico3 rico3 Stimati avocati si forumisti, iata-ma gata cu recunoasterea divortului din SUA (subiectul cu dublu divort), a fost recunoscut din 2007 cu efecte juridice ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa 10 ani. lucica3 lucica3 buna ziua. Divortul unei familii s-a pronuntat acum 10 ani, dar partaj nu s-a facut.Sotul a plecat si a stat cu chirie undeva timp de 6 ani. In acest moment a ... (vezi toată discuția)
Partaj Jokera Jokera Buna ziua,daca am divorțat prin notar,dar nu sunt de acord sa vand apartamentul care este bun comun,ma poate obliga cineva? Mentionez ca el a plecat de acasa ... (vezi toată discuția)