avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Impartirea unilaterala a unui apartament dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Impartirea unilaterala a unui apartament dupa divort

Buna ziua,
Va supun atentiei o problema a unei rude apropiate careia vreau sa-i dau un sfat...
Au divortat, au doi copii majori si o garsoniera. Momentan inca stau in comun... El vrea sa vanda si sa imparta in jumatate banii de pe garsoniera, EA NU VREA. La divort ea a stiut sa se miste mai bine si cu ajutorul unui avocat bun a reusit sa-l faca pe el in acte betiv, neglijent cu copii etc.(chestii neadevarate) , el nu s-a priceput la cele juridice iar hotararea a ramas definitiva.
Cum poate omul acesta acum sa-si ia jumatatea de casa dobandita impreuna in timpul casatoriei si sa-si vada de drum? Probabil la partaj instanta o va avantaja pe ea.
Merci mult,
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:44, 2 Septembrie 2009
În acest caz, pârâtul care a fost citat cu rea-credinţă poate invoca prevederile art. 95 alin. 4 C.pr.civ. cu consecinţele menţionate în mesajul anterior. ;)
ups...cu asa ceva ma confrunt si eu...impartirea bunurilor...o masina si apartamentul...care niciunul nu este inca platit...toate luate cu credit....
in acest caz...cum se face partajul?...50% din ce?....din ceea ce s-a platit sau din valoarea apartamentului...mentionez ca toate sunt luate cu credit...pe numele meu....
si, bunurile care au fost primite cu titlul de...,,cadou"...se mai impart intre cei doi soti?.....
si...veniturile mele...respectiv contributia mea in bani precum si munca nesfarsita pe care am efectuata dealungul celor 5 ani...cum o pot dovedi?...
multumesc de raspuns si atentie!
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2009
cer_senin, utilizator
Lyvyoo a scris:
Am inteles, insa respectivul este in situatia in care stie ca la un moment dat fosta sotie va initia partajul insa banuieste ca nu va afla de acest lucru si nici de hotararea instantei, astfel ca nu va putea sa-si exercite nicio cale de atac in timp util. Este foarte probabil ca fosta sotie sa nu spuna nimic, sa se desfasoare procesul in lipsa motivand ca sotul nu e de gasit pentru a primi o decizie favorabila, sa primeasca hotararea si sa astepte trecerea termenului legal pentru atacarea hotararii instantei de catre sot. Toata corespondenta vine la adresa sotiei,
iar aceasta o poate ascunde cu usurinta, la o eventuala vizita. Apoi il suna si il pune in fata faptului implinit... Eu de asta ma temeam!

Dv. va temeati de asta sau domnul in cauza se temea???
In primul rand, domnul se poate asigura inca de pe acum ca asa ceva nu se poate intampla ori, daca se intampla, are cum desfiinta hotararea.
AStfel, daca domnul isi schimba domiciliul de drept acolo unde si sta in fapt, intotdeauna procedura va fi viciata, chiar daca sotia nu va declara unde sta sotul in realitate.
Astfel, in caz de hotarare data in lipsa, ii va fi extrem de usor sotului sa dovedeasca nelegalitatea citarii.
In caz ca nu isi poate face domiciliul acolo, ii poate trimite o instiintare fostei in scris in care ii cere sa-l instiinteze la adresa .... in caz ca introduce partaj... :D
Daca se intampla ca ea sa nu faca asa, iar e usor de desfiintat hotararea.

Cora, nu am prea inteles ceva... cum adica daca citarea nu e legala si nu a aflat sotul din alte surse, se poate desfiinta hotararea? Hotararea se poate desfiinta indiferent ca a aflat au ba din alte surse, legal fiecare om trebuie instiintat prin citatie de proces, nu de un vecin sau o ruda...
Pai poate vii tu si-mi spui ca sotul. meu a introdus divort, ce e asta? Pot alege sa te cred invidioasa pe relatia noastra sau ca ai facut o gluma proasta.
Citatia si numai ea ajunge. Orice alta instiintare nu este caz de echivalenta, eu asa cred.

Cer_senin, datele sunt extrem de putine... de dovedit se dovedeste diferit de la caz la caz... in functie de situatia concreta de fapt.
Cadouri... depinde ce intelegeti prin ele, cui au fost facute etc. Mai bine ati merge fata in fata cu uhn avocat sau, daca nu doriti asta acum, incercati sa ne dati muuuulte detalii, cat mai multe.
Dovada faptului ca sotul citat la alta adresa a avut cunostinta de acel proces se poate face si cu inscrisuri in situatia in care fostul sot nu se prezinta la proces iar apoi invoca faptul ca nu nu s-a prezentat pentru ca nu a avut cunostinta de proces si solicita repunerea in termenul caii de atac.
Eu m-am referit doar la situatia in care sotul citat nelegal, solicita repunerea in termenul de declarare a caii de atac, iar fosta sotie dovedeste ca cererea de repunere in termen nu este justificata, astfel ca cererea se va respinge ca tardiva. De ex.: o scrisoare prin care sotul ii raspunde sotiei ca a primit de la aceasta sau de la o ruda care locuia la imobilul unde era citat fie citatia pentru divort dar ca el nu se va prezenta in instanta sau sentinta de divort, iar acesta ataca hotararea dupa expirarea termenului de 30 de zile al caii de atac si dupa expirarea termenului de 15 zile de la data cand a luat la cunostinta despre hotarare.
La asta m-am referit, Liliana! ;)
Eu nu cred ca echivaleaza... art. 80 sau 85, nu retin exact, spune ca judele nu poate decide daca partea nu e citata... nu spune ca nu poate decide daca partea nu a aflat de dosar, daca nu a vazut la Tv etc. Spune ca nu poate decide.
Deci judele care a decis fara ca partea sa fie citata (se subintelege ca legal!) a dat o hotarare care intra in 105 alin. 2, caci vatamarea nu poate fi inlaturata decat prin rejudecare!
Motiv de casare.
Nu cred ca daca citatia a ajuns unde nu trebuie, in mod nelegal sau daca nu a fost trimisa, dar omul s-a vazut pe OTV, hotararea poate ramane in picioare! :stunned:
Fara sa fii citat nu se intampa legal lucrurile! E simplu, ai dreptul sa ti se spuna oficial ca exista un dosar care te priveste, nu sa afli din gura satului.

Intr-o zi m-a sunat un politai si l-am luat la refec: pai asa se "citeaza" oamenii? Nu, oamenii se citeaza legal altfel... Si daca ignoram acel telefon nu vad consecinte legale de genul ca as fi stiut de dosar, chiar daca nu din citatie...
Asa, judele ar putea sa-i spuna unui martor: il instiintati dv. si pe sot sa vina? Ca nu stim daca a primit citatia... :O
Cred ca Ciobanu sustine ideea asta, nu mai deschid acum ruptura aia de curs... dar asta e efectul citatiei: sa asigure cadrul legal al procesului, sa faca sa curga termene de la data inmanarii ei, cazuri de echivalenta nu cunosc in afara de prezentarea omului in instanta...
Daca sunt citata la alta adresa si aflu pe la mijlocul procesului, de cand imi curge termenul de depunere intampinare? Trebuie sa aduc vecinul care mi-a spus sa dovedesc data?
E ilogic, nu crezi?

Alte discuții în legătură

Gata divortul hai la partaj rico3 rico3 Stimati avocati si forumisti, iata-ma gata cu recunoasterea divortului din SUA (subiectul cu dublu divort), a fost recunoscut din 2007 cu efecte juridice ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa 10 ani. lucica3 lucica3 buna ziua. Divortul unei familii s-a pronuntat acum 10 ani, dar partaj nu s-a facut.Sotul a plecat si a stat cu chirie undeva timp de 6 ani. In acest moment a ... (vezi toată discuția)
Partaj Jokera Jokera Buna ziua,daca am divorțat prin notar,dar nu sunt de acord sa vand apartamentul care este bun comun,ma poate obliga cineva? Mentionez ca el a plecat de acasa ... (vezi toată discuția)