avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Impartirea unilaterala a unui apartament dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Impartirea unilaterala a unui apartament dupa divort

Buna ziua,
Va supun atentiei o problema a unei rude apropiate careia vreau sa-i dau un sfat...
Au divortat, au doi copii majori si o garsoniera. Momentan inca stau in comun... El vrea sa vanda si sa imparta in jumatate banii de pe garsoniera, EA NU VREA. La divort ea a stiut sa se miste mai bine si cu ajutorul unui avocat bun a reusit sa-l faca pe el in acte betiv, neglijent cu copii etc.(chestii neadevarate) , el nu s-a priceput la cele juridice iar hotararea a ramas definitiva.
Cum poate omul acesta acum sa-si ia jumatatea de casa dobandita impreuna in timpul casatoriei si sa-si vada de drum? Probabil la partaj instanta o va avantaja pe ea.
Merci mult,
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:44, 2 Septembrie 2009
1. Partajul nu are nici o legătură cu cine a fost vinovat de desfacerea căsătoriei.
2. Dacă părţile se înţeleg cu privire la împărţirea bunului, pot încheia un act de partaj voluntar la notar prin care unuia îi rămâne imobilul şi îi dă sulta celuilalt. Sau, pentru cheltuieli mult diminuate, se va introduce o acţiune de partaj în instanţă, iar la primul termen de judecată, cu ajutorul unui avocat veţi redacta o tranzacţie pe care instanţa să o consfinţească pe baza acordului dv. exprimat în faţa instanţei la acel termen, în concordanţă cu clauzele tranzacţiei, astfel că instanţa va pronunţa o hotărâre de expedient definitivă şi irevocabilă, pe care o puteţi întabula în cf şi pune în executare silită pentru plata sultei dacă fostul soţ care a primit imobilul nu plăteşte sulta la data stabilită.
Dacă părţile nu se înţeleg cu privire la valoarea imobilului de partajat şi la modul de împărţire a acestuia, se va deschide o acţiune de partaj. Dacă una din părţi nu solicită instanţei un procent mai mare de 50% şi nu face dovada că a contribuit într-un procent mai ridicat la dobândirea bunurilor comune, atunci pe baza unei expertize tehnice se va evalua imobilul la valoarea de piaţă de la data efectuării expertizei, şi în funcţie de dorinţa părţilor sau a uneia dintre părţi, imobilul se va atribui unuia dintre foştii soţi - dacă nu este comod partajabil (de exemplu un apartament la bloc) - iar celuilalt i se va cuveni o sultă reprezentând 50% din valoarea stabilită de expert pe care trebuie să i-o achite partea căreia i s-a atribuit imobilul. Dacă nici una dintre părţi nu doreşte imobilul, acesta va fi vândut la licitaţie, iar suma rezultată după scăderea sumelor aferente vânzării la licitaţie (onorariu executor judecătoresc şi alte taxe) se va împărţi între cei doi foşti soţi.
3. Nu au nici o importanţă cheltuielile suportate cu întreţinerea etc. de către copiii părţilor. Aici vorbim de dreptul de proprietate al părinţilor asupra bunurilor lor comune cu privire la care se doreşte partajul. Dacă aceşti copii au investit făcând îmbunătăţiri imobilului - bun comun al soţilor - din banii lor proprii, ei pot deveni părţi interesate în proces - intervenienţi în interes propriu, pentru a obţine şi ei un drept de creanţă de la foştii soţi, în nici un caz un drept de proprietate. ;)
Cum se procedeaza in cazul in care ex-sotia deschide partajul si nu il anunta pe sot sa se prezinte, iar citatiile vin la adresa veche (locuinta sotiei) unde acesta nu mai locuieste de mult timp, astfel nestiind de proces ?
Daca la vina sotului in divort conteaza intr-adevar daca este betiv,etc,la partaj lucrurile stau altfel,in mod matematic.Cine si cu ce a contribuit la dobandirea bunului in timpul casatoriei.Simplu.
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2009
andymaurul, utilizator
Lyvyoo a scris:
Cum se procedeaza in cazul in care ex-sotia deschide partajul si nu il anunta pe sot sa se prezinte, iar citatiile vin la adresa veche (locuinta sotiei) unde acesta nu mai locuieste de mult timp, astfel nestiind de proces ?


Procedura citării părţilor litigante este obligatorie pentru ca aceştia să fie înştiinţaţi că au calitate de parte într-un proces, despre obiectul procesului şi despre termenele de judecată ale cauzei pentru respectarea dreptului la apărare.
Dacă ulterior pronunţării hotărârii, veţi dovedi că reclamanta v-a citat în mod intenţionat la o adresă la care nu domiciliaţi sau nu aveati resedinta pentru a nu avea cunoştinţă despre proces, puteti ataca ulterior hotărârea - temeinic motivat - după ce solicitaţi şi repunerea în termenul de declarare a căii de atac , astfel încât instanţa superioară să desfiinţeze hotărârea instanţei de fond şi să aibă loc rejudecarea cauzei cu privire la care veţi avea cunoştinţă.
Dacă însă, la adresa la care v-a citat reclamanta nu locuiaţi dar aceasta poate dovedi că ati avut cunoştinţă de judecarea cauzei respective, atunci faptul că nu v-ati prezentat în instanţă deşi ştiaţi că sunteţi pârât în acea cauză, nu va face ca hotărârea ce va fi pronunţată să nu vă fie opozabilă şi obligatorie dacă nu aţi contestat-o în termenul legal.
Astfel, va recomand ca, chiar dacă ati fost citat la o altă adresă dar aţi luat la cunoştinţă despre proces, să vă prezentaţi în instanţă şi să vă apăraţi drepturile. ;)
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2009
Corina Capotã, Avocat
Am inteles, insa respectivul este in situatia in care stie ca la un moment dat fosta sotie va initia partajul insa banuieste ca nu va afla de acest lucru si nici de hotararea instantei, astfel ca nu va putea sa-si exercite nicio cale de atac in timp util. Este foarte probabil ca fosta sotie sa nu spuna nimic, sa se desfasoare procesul in lipsa motivand ca sotul nu e de gasit pentru a primi o decizie favorabila, sa primeasca hotararea si sa astepte trecerea termenului legal pentru atacarea hotararii instantei de catre sot. Toata corespondenta vine la adresa sotiei,
iar aceasta o poate ascunde cu usurinta, la o eventuala vizita. Apoi il suna si il pune in fata faptului implinit... Eu de asta ma temeam!

Alte discuții în legătură

Gata divortul hai la partaj rico3 rico3 Stimati avocati si forumisti, iata-ma gata cu recunoasterea divortului din SUA (subiectul cu dublu divort), a fost recunoscut din 2007 cu efecte juridice ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa 10 ani. lucica3 lucica3 buna ziua. Divortul unei familii s-a pronuntat acum 10 ani, dar partaj nu s-a facut.Sotul a plecat si a stat cu chirie undeva timp de 6 ani. In acest moment a ... (vezi toată discuția)
Partaj Jokera Jokera Buna ziua,daca am divorțat prin notar,dar nu sunt de acord sa vand apartamentul care este bun comun,ma poate obliga cineva? Mentionez ca el a plecat de acasa ... (vezi toată discuția)