Buna ziua!!Luna trecuta am castigat procesul de vizitare a copilului meu in varsta de 5 ani:Ddupa o lunga perioada in care mi s-a interzis orice legatura cu el.Azi primesc ca urmare a nemultumirii mamei lui,o citatie acasa,de majorarea pensiei alimentare.In urma cu trei ani s-a stabilit in instanta o plata a pensiei de intretinere raportata la venitul minim pe economie de 130 de lei.Vazand ca nu reusesc sa am un loc de munca si un salariu decent am hotarat sa plec in Spania,la munca.In felul acesta reuseam sa ii trimit copilului o suma de 4 ori mai mare,lunar si colete cu tot ce avea nevoie minorul.Fosta mea nevasta vazand cum stau lucrurile si obisnuindu-se cu sume mult mai mari decat cele stabilite,doreste acum si mai multi bani.Devenind rezident si muncind de cateva luni cu acte in regula,au determinat-o sa ataseze la dosar adresele de la locul meu de munca si ale domicililui meu din Spania(spuse in diverse discutii de tatal meu,ei)solicitand 25%din salariul meu actual.Va rog sa ma sfatuiti cu ce trebuie sa fac pentru ca hot.data acum trei ani sa ramana aceeasi!Precizez ca nu castig foarte mult,lucrez ca zidar si banii imi ajung numarati de pe o luna pe alta,atat cat sa mananc si sa-mi platesc chiria.Va multumesc!
Aveti tot dreptul sa fiti revoltat cu privire la atitudinea fostei sotii, dar legea il obliga pe acel parinte care nu are copilul incredintat pentru crestere si educare sa plateasca pensie de intretinere. Aceasta pensie e un drept al copilului, nu un drept al parintelui care il creste.
In intampinare puteti solicita ca fosta sotie sa faca dovada cheltuielilor pe care le face pentru copil (dar cheltuielile sunt destul de mari – si vor fi tot mai mari, pe masura ce copilul creste).
Stabilirea pensiei de intretinere nu are legatura cu faptul ca sotia va vorbeste de rau in fatza copilului dar daca aveti probe (martori) v-ar fi de ajutor intr-un proces pentru reincredintarea copilului catre dv (desi banuiesc ca nu e cazul, cel putin deocamdata)
Tot in intampinare puteti cere instantei sa judece si in lipsa dv aratand ca va veti informa de la tatal dv sau de pe site-ul instantei despre proces.
:) Nu scrie nicaieri ca tatal e obligat sa munceasca si sa intretina o fosta sotie numai pentru ca aceasta are copilul langa ea. Dar, din nou: pensia de intretinere nu are legatura cu acest aspect. Puteti intarzia (lungi) acest proces, dar v-ar putea costa mai mult pana la final - daca va cere cheltuieli de judecata.
Fosta sotie trebuie sa faca dovada veniturilor dv de acum: inscrisul din care sa rezulte cresterea veniturilor - daca nu trimiteti dv dovada, eventual la cererea instantei - o va obtine, la un moment dat...
Puteti cere sa faca si ea dovada veniturilor – daca afirmati ca nu lucreaza de 10 ani. Daca sta cu parintii (sau cu unul dintre ei) si / sau afirma ca acestia o ajuta ar trebui sa faca si dovada: copie dupa cuponul de pensie si / sau adeverinta de salariu, inclusiv declaratia acestor persoane in fatza instantei ca o ajuta financiar. Aceasta in ideea ca e posibil ca ea sa nu se ocupe de copil asa cum ar trebui... Pentru ca 1/4 din salariul dv nu ar ”acoperi” necesitatile unui minor care merge si la gradinita - (mai ales) cand mama nu are venituri si nu face dovada ca e sustinuta financiar. Sigur ca nu va ajuta aceste aspecte pentru a nu fi marit cuantumul pensiei dar spune ceva despre caracterul acelei mame...
Ideea cea mai buna este sa angajati un avocat (si nu mai trebuie sa va prezentati la fiecare termen), care se poate ocupa de tot ceea ce trebuie facut, in timp util (legatura cu avocatul o poate mentine tatal dv)
**
Art. 42 c. familiei
Instanta va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Art. 94 c.fam:
Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
[...]
Daca intretinerea este datorata unui copil, instanta stabileste 1/4 din castigul parintelui obligat
Art. 305 c.penal:
Abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere fatza de o alta persoana [...] cu rea-credinta, nu-si indeplineste obligatia legala de intretinere ori nu plateste timp de doua luni pensia de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
- se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda.
Plangerea prealabila o poate face mama copilului.
Pana la ramanerea definitiva a hotararii ce urmeaza a se da pentru marirea cuantumului pensiei de intretinere - cand o fi sa fie - sa trimiteti in continuare pensia deja stabilita (si daca trimiteti mai multi bani sa aveti dovada - sa nu mai ceara retroactiv)
Succes.
Cuantum pensie de intretinere
Se poate cere instantei ca pensia alimentara pentru minor sa fie stabilita nu ca o valoare fixa in lei ci ca o proportie de 1/4 din venitul lunar, avand in ... (vezi toată discuția)