avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen de contestaþie a unei sancþiuni disciplinare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen de contestaþie a unei sancþiuni disciplinare

Care este termenul în care o sancţiune disciplinară poate să fie contestată la tribunal ? Pun această întrebare deoarece în Codul muncii la art.283 al.1 litera "a" este prevăzut un termen de 30 de zile iar în Lg.62/2011 în art.211 se prevede un termen de 45 de zile.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 08:44, 16 Ianuarie 2012
cred ca mai degraba este un soi noi de "sila" pe care il simtim cand apar din 3 in 3 luni legi pe care efectiv nu le mai poti urmari...
Cand suparare se opresc din aceasta nebunie generala de legi?
Nu vedeti oameni buni ca se dau legi si justitia in loc sa respecte legile date ... dau hotarari judecatoresti contradictorii cu legea pe care au jurat sa o respecte,buna rea cum este....judecatori judeca legea? ...nu mai intelg nimic..pai daca e data lege de diminuare a salariilor la bugetari, cum naibii judecatorii dau castig de cauza salariatului? pai ei cu scuzele de rigoare...legile trebuie judecate inainte de a se publica in MO...
la noi se publica o lege si cand sa o aplicam, judecatorii dau hotarari contrare legii......

:O nu pot fi asa delicata ca dvs..chiar incerc un sentiment de "sila".....
" pe utilizator u_k si sa imi exprim acelasi sentiment de "oboseala" ca cel al doamnei avocat Romaşcanu,"


Multumesc @Romascanu si @a_k ! (nici n-am indraznit sa sper ca imi veti raspunde tocmai dvs., doi dintre consultantii cu opinii foarte bine fundamentate).:worthy:

Necazul meu acum este ca opiniile dvs. sunt contradictorii, si amandoua intemeiate.Si nu pot sa dau prioritate unuia sau altuia dintre argumente :(
Interpretarea dvs., doamna Romascanu, este foarte pe gustul meu (nu cred o clipa ca legiutorul a introdus subtilitatile de exprimare pe care le-ati indicat dvs., dar este cert ca ele exista si duc la concluzia dvs.).
Pe de alta parte, principiul invocat de a_k (pe langa faptul ca este un Principiu) are forta juridica des invocata in litigiile de munca (impreuna fireste cu regula ca primeaza prevederile favorabile angajatilor).

Pe viitor, ca angajator care am de pregatit decizii de sanctionare disciplinara, voi proceda in felul urmator:
- voi pastra in textul deciziei de sanctionare termenul de contestare de 30 de zile, inclusiv la concedierea disciplinara.
- voi cauta practica judiciara care sa sustina ideea ca "inserarea unui termen gresit in decizie" nu este motiv de nulitate absoluta a deciziei (parca am citi mai demult ceva practica in sensul ca nu atrage nulitatea absoluta nici prevederea in decizie a unei instante ne-competente, cata vreme este trecuta totusi o instanta)
- daca ajung in instanta, imi voi sustine alegerea termenului cu toate argumentele posibile (sperand ca adversarul sa utilizeze si el toate agumentele posibile pentru interpretarea contrara).
Intentionez sa foloses inclusiv argumentul fotbalistic de "2 la 1" (termenul de 30 de zile este prevazut in doua articole de lege, pe cand cel de 45 de zile, doar intr-un articol ... Asa legi, asa argumente.)
Nici nu conteaza la ca concluzie va ajunge judecatorul, practica in orice directie este binevenita. Fireste ca va fi pe socoteala unor oameni, pe vietile, banii, nervii si reputatiile noastre, dar ... who cares.:angry:

Dragi salariati, doamnelor si domnilor avocati care asistati salariatii in litigii de munca!!!
Sa stiti ca eu, angajator, voi insera in deciziile de sanctionare disciplinara termenul de 30 de zile nu ca sa va fac rau dvs., nu pentru ca sunt slab pregatit, nu pentru ca vreau sa va fur 15 zile din termenul de contestatie, ci pentru ca legea e atat de tampita incat nu stiu cum sa procedez altfel.
:hm:
Ma ofer voluntar (sub anonimatul de pe forum), sa prezint, la cererea oricui are nevoie, toate argumentele pe care le cunosc in favoarea recunoasterii termenului de 45 de zile pentru contestarea deciziilor de sanctionare disciplinara
.

:offtopic:
Intrebare suplimentara ("gandul meu in mintea lui"):
Deciziile de concediere din alte motive decat disciplinare (de ex. din motive neimputabile salariatului - restructurare post) si deciziile de constatare a incetarii de drept a contractului individual de munca (de ex. in cazul pensionarilor), in ce ... mama naibii de termen se contesta?
Asa-i ca astea in 45 de zile?
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2011
smeagull, utilizator
Termenul legal de contestare a sanctiunii disciplinare dispuse de angajator este de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii(luarii la cunostinta), astfel cum este prevazut la art.252 alin.(5) din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii.
Termenul de 45 de zile,prevazut de Legea nr.62/2011 se refera la contestarea masurilor unilaterale de executare,modificare,suspendare sau incetare a contractului individual de muinca,inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2011
ContSters145448, utilizator
Deşi iniţial opinia romascanu mi s-a părut o subtilitate avocăţească, citind mai atent îmi dau seama că "data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusă" este o data pe care legiuitorul nu o clarifică.
"... data în care s-a comunicat decizia ..." este definită în Codul muncii şi poate fi chiar o situaţie în care salariatul ... nu a primit decizia (a refuzat primirea deciziei, decizia i-a fost comunicată prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, dar nu a vrut să primească scrisoarea recomandată).
Trece termenul de 30 de zile, dar în cadrul acestui termen, salariatul nu mai este primit la serviciu din ziua X.
Termenul de 45 zile prevăzut de art.211(a) L. 62/2011 curge de la data X, de la data la care a refuzat primirea deciziei sau de la data scrisorii recomandate?
Dar dacă salariatul cheamă angajatorul în instanţă pentru că nu mai este primit la locul de muncă şi instanţa îi comunică, la primul termen, "măsura dispusă" şi are la dispoziţie, din acel moment, 45 zile pentru contestaţie?
Aberant, nu?!
Codul muncii prevede la art. 55 cazurile de incetarea
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.
Iar conform Legii 62/2011 Cererile pot fi formulate de cei ale căror drepturi au fost încălcate după cum urmează:a) măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusă;
Daca va folositi de termenul de 30 de zile sa inteleg ca NU considerati sanctiunea disciplinara (concedierea disciplinara) ca o incetarea a CIM???????????

Alte discuții în legătură

Termen de contestaþie a deciziilor emise de angajator. machis machis În art. 211 litera \"b\" din Lg.62/2011 se prevede faptul că măsurile unilaterale vizând executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii consela consela Care este termenul legal in care un salariat se poate adresa in instanta pentru o decizie de desfacere a contractului de munca? 30 de zile sau 45 de zile ... (vezi toată discuția)
Termen de contestatie decizii ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine: care este termenul de contestare pentru: - decizie incetare acordul partilor - decizie incetre demisei - ... (vezi toată discuția)