avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen de contestaþie a unei sancþiuni disciplinare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen de contestaþie a unei sancþiuni disciplinare

Care este termenul în care o sancţiune disciplinară poate să fie contestată la tribunal ? Pun această întrebare deoarece în Codul muncii la art.283 al.1 litera "a" este prevăzut un termen de 30 de zile iar în Lg.62/2011 în art.211 se prevede un termen de 45 de zile.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 08:44, 16 Ianuarie 2012
Recunosc ca am uitat de articolul 268 aliniatul 1 litera b) din Codul muncii (fostul art 283 (1) c) :"> si ca raspunsul meu de mai sus e incomplet.

Ca sa ma "reabilitez", fac un rezumat al textelor legale confuze si al opiniilor exprimate mai sus:

Termenul de contestare a sanctiunii disciplinare depinde de sanctiunea disciplinara aplicata, astfel:
1. Pentru concedierea dispusa ca sanctiune disciplinara (precum si pentru concedierea din orice alt motiv), termenul de contestare este de 45 de zile.
Explicatie: se aplica articolul 211 al legii 62/2011, care prevede:
Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza:
a) masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa


Conflictul intre articolul 268 din Codul muncii si articolul 211 din Legea 62/2011 este doar aparent.
Legea 62/2011 (legea mai noua) a abrogat tacit articolul 268 (1) b) din Codul muncii (legea mai veche). *
Abrogare tacita intervine in situatia in care in cuprinsul actului normativ nu se face nici o mentiune privind abrogarea, dar actul normativ nou adoptat reglementeaza in alt mod raporturile juridice la care se refera. Abrogarea tacita se bazeaza pe principiul “Legea noua are intodeauna prioritate fata de legea veche”.

2. Pentru toate celelalte sanctiuni disciplinare (mai putin pentru concediere), termenul in care poate fi contestata decizia de sanctionare este de 30 de zile.
Explicatie: Se aplica in continuare articolul 267 aliniatul 1 litera b) din codul muncii.
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zilecalendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara

Acest text de la litera b)nu a fost abrogat tacit, intrucat situatia prevazuta lin el nu a primit o reglementare diferita prin legea 62/2011 ( (deciziile de sanctionare disciplinara care nu duc la desfacerea contractului de munca nu se incadreaza articolul 211, intrucat nu sunt "acte de incetare a cim", cum sunt deciziile de concediere. Apreciez ca deciziile de sanctionare cu sanctiuni mai usoare decat concedierea nu sunt nici acte privind "executarea, modificarea, suspendarea" cim**, astfel ca se vor incadra la litera c), NU la litera a).

@ moderatori, consultanti, utlizatori: alte pareri? Ce temen au la dispozitie salariatii pentru a contesta sanctiunile disciplinare?

:offtopic:
* Aceasta abrogare tacita este dovada incompetentei crase si a nesimtirii legiuitorului nostru.
Este de neinteles ca in cursul aceleasi luni calendaristice sa modifici codul muncii extensiv si sa publici si legea 62, in conflict cu codul proaspat modificat intr-un aspect atat de important cum este termenul de contestare in instanta a unor decizii. Dupa care sa mai si republici codul muncii in noua numerotare, fara sa iti dai seama ca ai un text care intra in conflic cu o norma mai noua. Pe mine m-ar da afara de la locul de munca pe loc pentru o asemenea gogomanie.
** Astept argumente care sa sustina ca deciziile de sanctionare sunt acte privind executarea contractului de munca :)
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2011
smeagull, utilizator
Ca sa ajungi legiuitor într-un stat nu-i suficient sa fii un mare gînditor juridic, adica gînditor al formelor ordinii în societatea umana, ci trebuie sa ai si o spurcaciune de partid. (Petre Tutea).

Cred ca Petre Tutea a gresit. Putea sa spuna invers: ...nu trebuie sa ..., ci e suficient sa...

CM
Art. 268. - (1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;

L 62/2011
Art. 211. - Cererile pot fi formulate de cei ale căror drepturi au fost încălcate după cum urmează:
a) măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusă;

:-/ Pare ca art 211 ar avea in vedere acele situatii in care s-a trecut la executarea unei masuri in lipsa unei decizii...

Bat campii? Se prea poate. Sunt si obosita si mi-e si sila sa descifrez "ratiunea legiuitorului" (mai degraba lipsa ei).
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2011
romascanu, moderator
Alături de observaţiile doamnei avocat Romaşcanu, apelez şi eu la una dintre legile mele preferate - Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative:

Articolul 14
Unicitatea reglementării în materie
(1) Reglementările de acelaşi nivel şi având acelaşi obiect se cuprind, de regulă, într-un singur act normativ. (...)

Articolul 16
Evitarea paralelismelor
(1) În procesul de legiferare este interzisă instituirea aceloraşi reglementări în mai multe articole sau alineate din acelaşi act normativ ori în două sau mai multe acte normative. Pentru sublinierea unor conexiuni legislative se utilizează norma de trimitere.
(2) În cazul existenţei unor paralelisme acestea vor fi înlăturate fie prin abrogare, fie prin concentrarea materiei în reglementări unice.
(3) Se supun procesului de concentrare în reglementări unice şi reglementările din aceeaşi materie dispersate în legislaţia în vigoare. (...)


De pildă:
Legea 53/2003 - Codul muncii
Articolul 252
(5) Decizia de sancționare poate fi contestată de salariat la instanțele judecătorești competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.

vs.

Articolul 268
(1) Cererile în vederea soluționării unui conflict de muncă pot fi formulate:
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancționare disciplinară;


Legea 53/2003 - Codul muncii
Articolul 268
(1) Cererile în vederea soluționării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;

vs.

Legea 62/2011 a dialogului social
Articolul 211
Cererile pot fi formulate de cei ale căror drepturi au fost încălcate după cum urmează:
a) măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoștință de măsura dispusă;


Sigur, ne mai amintim din şcoală regula specialia generalibus derogant (în speţă, legea dialogului social - lege specială - derogă de la legea generală - Codul muncii), şi deci mai nou termenul de contestare a deciziilor angajatorului e de 45 de zile de la luarea la cunoştinţă, dar asta nu înseamnă că trebuie să devină o regulă şi joaca asta de-a legiferarea.

Cu preţul de a-i enerva pe cei aflaţi numai în căutarea unor informaţii pragmatice, nu a unor "teorii", amintesc şi de cuvintele unuia dintre autorii ideii de separaţie a puterilor în stat, venerate cu atâta emfază în prezent:
"limbajul legilor trebuie să fie simplu... Când legea este scrisă într-un stil pompos, ea nu mai este socotită decât un obiect de paradă... Legile nu trebuie să fie subtile; ele sunt concepute pentru oameni cu posibilităţi modeste de înţelegere. Când excepţiile, limitările, amendamentele la o lege nu sunt necesare, este mai bine să nu existe. Asemenea detalii trimit mereu spre noi detalii. Nu trebuie aduse modificări la o lege fără un motiv întemeiat. În conceperea legilor trebuie avut în vedere ca acestea să nu tulbure firea lucrurilor" (Montesquieu - Despre spiritul legilor)
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2011
klewos, utilizator
Si, ca sa il completez pe utilizator u_k si sa imi exprim acelasi sentiment de "oboseala" ca cel al doamnei avocat Romaşcanu, fac si eu o obesrvatie:
- acelasi cod al muncii sub forma veche, abrogata, si legea conflictelor de munca care era in vigoare pana la aparitia legii dialogului social, stabileau, in paralel si tot in contradictie ca era competenta ba instanta din raza teritoriala a anagajatorului, ba cea din raza anagajatului in ceea ce priveste solutionarea unui conflict de munca. (eu cand am dat in judecata angajatorul meu am avut norocul ca aceeasi instanta sa fie in raza teritoriala a amanadoura:P
Asa cum am spus, sunt si eu prea obosit acuma sa scot texetele de lege pe care le-am citit mai demult si de care sunt sictirit.
Apropo, poate cineva sa ma lamureasca daca exista in prezent o reglementare unitara in ceea priveste competenta teritoriala a instantei judecatoresti in cazul unui conflict de munca (de drepturi), pentru ca deja mi-e sila sa ma documentez si sa ma conving singur? Asta, pentru ca am argumente si de o parte si de alta, pentru ambele premize (legislatie, spete).
Sper sa ma lamureasca cineva de aici.
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2011
eagle_free, utilizator
Cand vorbiti de sanctiuni disciplinare, va referiti la taieri din salariu si retrogradari din functie ptr. angajatii de la stat? :)

Alte discuții în legătură

Termen de contestaþie a deciziilor emise de angajator. machis machis În art. 211 litera \"b\" din Lg.62/2011 se prevede faptul că măsurile unilaterale vizând executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii consela consela Care este termenul legal in care un salariat se poate adresa in instanta pentru o decizie de desfacere a contractului de munca? 30 de zile sau 45 de zile ... (vezi toată discuția)
Modificari legislatia muncii. care lege se aplica ? irol irol 1.Noua lege- Legea dialogului social prevede: .Art. 211 \"Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza: a) masurile ... (vezi toată discuția)