avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PF si somaj?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PF si somaj?

buna ziua. O persoana care a fost angajata pana in luna mai, si este si persoana fizica autorizata, poate beneficia de somaj? in luna mai societatea la care lucra i-a incetat activitatea prin desfintarea postului, lucru care i-ar da dreptul la somaj, dar de la AJOFM i-au cerut o adresa de la Administratie, din care sa reiasa ca nu are venituri, asa ca, din acea adeverinta banuiesc ca o sa se vada ca e inregistrata cu Pers. Fizica autorizata, si n-o sa obtina somaj.
si,dc totusi s-ar putea, avand in vedere ca in ultimii 2 ani a fost in CIC cum i s-ar calcula contributia pt somaj?
multumesc mult
Cel mai recent răspuns: melisa28 , utilizator 11:48, 2 Iunie 2011
Stiu ca nu si-a platit la Casa de Pensii , CAS-ul pe toti acesti ani de cand functioneaza ea , dar am inteles ca se poate plati, macar pe ultimul an ma gandeam 2010, poate o ajuta intr-un fel in caz ca naste mai devreme sa se lege de luna iunie, de la PFA-ul ei ce spuneti...e posibil ?

Multumesc frumos pentru raspunsul dumneavoastra.
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor la stat.
1. Persoanele cu care a stat de vorba nu cunosteau prevederile legale.

2. Din Legea 76/2002 (legea somajului):
Art. 44. - Încetarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
b) la data când realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
...
3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15...
(2) Prin activitãţi autorizate potrivit legii se înţelege activitãţile economice desfãşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

4. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

5. Din OUG 111/2010:
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

6. Plata contributiilor nu va ajuta la obtinerea indemnizatiei pentru CCC.
In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

Va rog frumos sa imi explicati mai pe intelesul meu, deci ce ar trebui sa faca in caz ca se naste inainte de termen....

Va multumesc mult pentru raspunsurile dumneavoastra, deci trebuie sa stea linistita ca poate sa isi depuna dosarul pentru CCC.

Va duceti la medicul care v-a stabilit data prezumata a nasterii si va da o adeverinta prin care se specifica faptul ca nasterea s-a produs inainte de termen cu X zile.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil pfa carmentatiana1981 carmentatiana1981 Buna ziua, Sunt PFA din anul 2011, februarie si am avut carte de munca pana la data de 19 aprilie 2010. In perioada aprilie 2010 - februarie 2011 nu am avut ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului SarahLeah SarahLeah Buna ziua, Sunt insarcinata in 4 luni, urmeaza sa nasc la 1 septembrie.Sunt angajata cu contract temporar, dar data de incepere a contractului este ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil calculat din salariu, somaj, pfa Ilinca23 Ilinca23 Buna ziua, Data probabila a nasterii este 30 noiembrie. Ultima zi de preaviz de la ultimul loc de munca a fost 4 ianuarie 2013. Acordare somaj ... (vezi toată discuția)