avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... taxa pentru certificatul digital
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

taxa pentru certificatul digital

buna ziua
pentru noul mod de a transmite decl. 112, adica on line cu semnatura electronica, iti trebuie un certificat digital.In cazul unui adminstrator la o asociatie de proprietari cine plateste taxa de 50 de euro?
administratorul sau toti locatarii?
si daca acest certificat este valabil doar un an, in anul urmator iar platesti aceasta taxa?
se poate face acest certificat pe numele presedintelui asociatiei?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:07, 23 Iunie 2011
Reprezentantul legal al unei asociatii de proprietari este numai presedintele asociatiei. Legal inseamna ca este desemnat printr-un act juridic sa reprezinte asociatia si acesta nu este decat actul de infiintare a asociatiei. Vorbesc de functia generica.
Faptul ca presedinte este X-ulescu aceasta trebuie dovedit la notar ca pe acea functie generica legala se afla X-ulescu, fie ca este aceeasi persoana aleasa initial si scrisa in PV de la constituire sau este alta persoana aleasa intr-o AG ulterioara.
De aceea este nevoie de imputernicire notariala. La notar se prezinta reprezentantul legal al asociatiei, care trebuie sa dovedeasca ca este persoana aleasa pe functia legala, deci se duce cu PV in care a fost aleasa. La notar va da o declaratie ca il imputerniceste pe Z-ulescu sa fie TITULARUL certificatului de semnatura, adica sa semneze declaratiile in numele asociatiei. Acest Z-ulescu poate fi oricine, indeobste administratorul sau cenzorul sau oricine altcineva. Acest Z-ulescu este raspunzator in fata organelor fiscale de control de ceea ce declara. Daca declaratia ar face-o presedintele in persoana, atunci nu mai este nevoie de imputernicire, dar la ANAF se va duce cu acel PV prin care se dovedeste ca este reprezentantul legal al asoctiatiei. In acest caz reprezentantul legal al proprietarului si TITULARUL de semnatura electronica este una si aceeasi persoana.

In cazul dv. cu cenzorul, voiam sa mai adaug asta la mesajul anterior, asociatia dv. nu detine in adevaratul sens al cuvantului un certificat de semnatura electronica, ci este dependenta de vointa cenzorului de a-i depune declaratia, fie si prin contract sau atributiuni.

Daca cenzorul pleaca, dv., ca asociatie, sunteti siliti sa apelati la alta persoana posesoare de certificat de semnatura electronica care sa va depuna declaratia sau sa va cumparati un asemenea Certificat care sa fie al asociatiei.
Cred ca ar trebui sa reflectati la toate variantele de lucru, vi le pot descrie separat, si sa decideti ce e mai bine pentru asociatie.
Ultima modificare: Duminică, 5 Iunie 2011
elga50, moderator
Daca dv vreti sa continuam, continuam.
Reprezentantul legal al asociatiei nu este NUMAI presedintele. Legea 230/2007 spune, cu referire la presedinte, ca acesta reprezinta asociatia in relatiile cu...., dar asta nu inseamna ca asociatia nu poate fi reprezentata legal si de alte persoane alese, angajate...
Cand apelam la un avocat sa reprezinte interesele asociatiei intr-un litigiu, pe baza contractului incheiat, avocatul este reprezentantul legal al asociatiei.
Nu odata delegam pe altcineva (membru al comitetului, cenzor, administrator, de exemplu), sa reprezinte asociatia la negocierea unor contracte, intelegeri de esalonare cu furnizorii, sa reprezinte asociatia la CAS, CASS, ITM, finante, posta, executor..., de fiecare data aceste persoane reprezentand legal asociatia de proprietari, in baza unor delegatii, imputerniciri semnate de presedintele asociatiei.
Articolul citat de mine in mesajul anterior nu spune ca reprezentantul legal este cel care era presedinte conform "actului de infiintare a asociatiei". Poate acel presedinte s-a dus de mult in ceruri.
Iar in partea a 2-a a acestui articol se specifica si documentul prin care demonstram calitatea de reprezentant legal "Hotărârea Adunării Generale", nu actul de infiintare, nu statutul, nu acordul...

Apoi daca as vrea sa obtin certificatul, eu ca presedinte al asociatiei (cred ca sunteti de acord ca reprezint oficial asociatia), si-as merge la un notar sa ateste acest lucru, sigur ca notarul o sa-mi ceara "Hotărârea Adunării Generale" si-mi va lua cu placere banii ca sa-mi autentifice imputernicirea. Dar nu este necesar sa introducem si notarul in ecuatie, decat daca nu putem dovedi ca persoana reprezinta asociatia, ca, de exemplu, nu avem procesul verbal al adunarii generale.

Dar daca dumneavoastra ati rezolvat problema prin notar, e in regula, noi am rezolvat-o fara notar si, asa cum prevad instructiunile de mai sus, ambele moduri de rezolvare sunt legale, drept dovada ca atat asociatia dumneavoastra cat si asociatia noastra pot depune on-line aceste declaratii.
Ultima modificare: Duminică, 5 Iunie 2011
Adriantot, moderator
Daca cititi cu atentie, nu am spus ca presedintele se duce la notar ca sa ceara imputernicire pentru el, ci pentru persoana pe care el si comitetul executiv au desemnat-o pentru a face declaratiile la ANAF.

Am mai spus de asemenea ca reprezentantul legal al asociatiei statuat prin actul de infiintare a asociatiei de proprietari este functia de presedinte de asociatie (nu persoana). Pentru dovedirea persoanei aceasta se duce oriunde i se cere sa dovedeasca acest lucru cu ultimul PV in care se scrie negru pe alb ca X-ulescu ocupa functia de reprezentant legal al asociatiei. De exemplu incercati sa va deschideti cont la o alta banca si o sa constatati ca banca va cere ultimul PV in care se atesta ca persoana care ocupa functia de reprezentant legal al asociatiei este X-ulescu si ca acel PV s-ar putea in unele cazuri sa se vrea sa fie autentificat la notar...... Pretentii si pretentii!!!

Nu vreau sa va conving pe dv., dar vreau ca aceia care citesc acest topic sa fie lamuriti asupra notiunilor folosite si cerute pe ici, pe colo, in punctele esentiale ale societatii :)

Un avocat reprezinta asociatia pe baza unui contract, care este tot un fel de imputernicire, prin care presedintele asociatiei il indreptateste sa reprezinte asociatia in instanta, pentru ca are pregatire de specialitate, altfel s-ar duce presedintele in sine si ar reprezenta-o si chiar se intampla asta in multe cazuri pentru ca legea o permite.
Nu cred ca in instanta se poate duce oricine sa reprezinte asociatia fara a avea o imputernicire dn partea comitetului executiv, respectiv a presedintelui. Sau poate?

Ma rog, la ANAF nu se poate, asta vreau sa spun de fapt.

Intrebati la ANAF ce se intampla daca persoana care va depunea declaratiile pana acum pleaca pentru o perioada de timp in strainatate....cine are caderea sa vi le depuna? Nu-mi raspundeti acum, numa' interesati-va! Eu stiu raspunsul pentru ca am intrebat.
Dar toti trebuie sa stim bine ce avem de facut in caz ca se intampla ceva neprevazut, nu sa dam vina pe autoritati ca fac haos, ca macar in chestiunea aceasta nu mai e haos, numa' ca tre' sa intelegem.
m-ati bulversat complet.
CAZ CONCRET:
- Depunerea declaratiilor la o AP urmeaza a se efectua de catre administratorul asociatiei, angajat al acesteia cu CIM.
- Titularul certificatului digital este (tot) administratorul asociatiei (nu se specifica nicaieri in cerificat numele asociatiei).
INTREBARE:
Ce documente imi sunt necesare pentru depunerea declaratiilor electronice la ANAF?
1. PV Adunarea Generala a Proprietarilor + Imputernicire Presedinte ?
2. Imputernicire autentificata notar ?
3. Altele ?
2. Imputernicire notariala.

Atentie! Atunci cand semnati cu numele dv. in calitate de titular, pe spatiul semnaturii se afla si datele proprietarului certificatului scrise cu litere foarte mici, adica ale asociatiei de proprietari. :)

Titularul semnaturii sunteti dv., ca angajat al AP cu CIM. Proprietarul certificatului este AP, reprezentata legal de presedintele asociatiei care semneaza imputernicirea notariala. De aceea vi se cere imputernicire notariala la ANAF.

La ANAF va prezentati cu:
- imputernicirea notariala;
- formularul 150 semnat de dv. si de furnizorul certificatului;
- CI

Faceti si copii la ele ca sa va dea numarul de inregistrare pe copie.

A doua zi, cel tarziu, veti primi emailul de la ANAF de certificare a semnaturii pe portalul lor si puteti incepe sa depuneti declaratiile.

O intrebare cu raspuns esential care poate schimba tot ce am scris mai sus. Cine a semnat contractul de cumparare a certificatului, cine a platit, ai cui bani?
(se face confuzie adesea intre proprietarul certificatului si titularul semnaturii)
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Certificatul digital calificat pentru semnatura electronica. obtinere. etape. - atentie! din 1 iulie 2011 declaratia 112 se depune doar online! Valentin_buzau Valentin_buzau [b]Certificatul digital calificat pentru semnatura electronica. Obtinere. Etape. - Atentie! Din 1 iulie 2011 Declaratia 112 se depune doar ONLINE! ... (vezi toată discuția)
Imputernicire BALEA MARIANA BALEA MARIANA Sunt administrator la o Asociatie de Proprietari si as vrea sa stiu daca imi trebuie imputernicire de la Presedinte pentru obtinerea semnaturii electronice de ... (vezi toată discuția)
Semnatura digitala pentru o asociatie noua aaddii aaddii Buna ziua! Detin un certificat digital cu care semnez D112 la o asociatie de proprietari. Cum pot face sa semnez D112 pt inca o asociatie? Certificatul ... (vezi toată discuția)