Sotul meu este arestat in Ungaria din 15 feb 2008(omor in culpa -accident rutier). Sunt multe semne e intrebare asupra accidentului (sotul meu a fost trezit din parcare si arestat conform declaratiei unui martor).Se pare ca in Ungaria un sofer strain (in speta roman) trebuie sa fie neaparat vinovat. In cazul unei pedepse cu executare se poate solicita in tara (dupa extradare) eliberare conditionata si ce sanse am avea. Deja sunt executate (fara decizie) 6 luni si va mai dura ceva pana va fi gata expertiza si apoi...
Extradarea se cere de catre tara noastra numai in cazul in care autorităţile judiciare române competente au emis un mandat de arestare preventivă sau un mandat de executare a pedepsei închisorii ori căreia i s-a aplicat o măsură de siguranţă. Ea va fi solicitată statului străin pe teritoriul căreia persoana a fost localizată în toate cazurile în care sunt întrunite condiţiile prevăzute de prezenta lege.
Deci, in cazul de fata doar dupa un verdict in partea autoritatilor ungare?Sotul meu nu a mai avut niciodata nici cea mai mica problema cu lege. Si cum ramane cu o eventuala eliberare conditionata?
Scuze, nu vreau sa va stresez, dar nu inteleg,el nu va putea fi adus in tara dupa sentinta pimita in Ungaria? Adica, nu isi poate efectua pedeapsa in Romania? Si in tara, ulterior nu va putea beneficia de eliberare conditionata dupa efectuarea a 1/3 din pedeapsa (se calculeaza si perioda de detentie efectuata in Ungaria?)
multumesc
Legea privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, legea nr 302/2004, publicata in M.Of. partea I nr 594/01.07.2004 , prevede clar situatiile in care se poate cere extradarea unui cetatean roman, si anume :
Art. 64 - Obligatia de a solicita extradarea
Extradarea unei persoane impotriva careia autoritatile judiciare romane competente au emis un mandat de arestare preventiva sau un mandat de executare a pedepsei inchisorii ori careia i s-a aplicat o masura de siguranta va fi solicitata statului strain pe teritoriul careia aceasta a fost localizata in toate cazurile in care sunt intrunite conditiile prevazute de prezenta lege.
Art. 65 - Cadrul juridic
(1) Dispozitiile sectiunii 1 a cap. I din prezentul titlu se aplica in mod corespunzator in cazul in care Romania are calitatea de stat solicitant.
(2) In afara conditiei privind gravitatea pedepsei prevazute la art. 28, o conditie suplimentara pentru ca Romania sa poata solicita extradarea unei persoane, in vederea efectuarii urmaririi penale, este ca impotriva acelei persoane sa fie pusa in miscare actiunea penala, in conditiile prevazute in Codul de procedura penala.
Prin urmare, atata timp cat autoritatile judiciare romane competente nu au decis impotriva sotului dvs nicio masura de natura penala care trebuie pusa in executare nu se poate cere extradarea acestuia.