avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cat trebuie sa stau in perioada de Preaviz la Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cat trebuie sa stau in perioada de Preaviz la Demisie

Buna,
Va rog sa imi spuneti cat trebuie sa stau in perioada de preaviz. Eu am fost angajat pe vechiul cod al muncii(acum 1 an) si nu stiu acum cu noul cod al muncii cat trebuie sa stau in perioada de preaviz in cazul in care imi depun demisia.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:52, 9 Iunie 2011
freeelis a scris:

Catalin Burcea a scris:

dupa noul CM pt. functii de executie 20 zile


Care este articolul din Codul Muncii care prevede ca pentru functii de executie termenul este de 20 de zile? ... art.81 C.mun. prevede altceva ...:)



Art 79 alin 4
Wladelu a scris:

daca angajatorul impune 20 de zile atunci nu ai argumentatie juridica pentru un termen mai scurt.

Argumentul este in Codul muncii, art. 79:
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă...

Daca in contract scrie 15 zile calndaristice, si este respectata limita legala (nu depaseste 20 zile lucratoare), se aplica acel preaviz din contract.
In cazul de fata, 15 zile.

b]Wladelu a scris:

daca insa angajatorul insista pentru 20 de zile nu ai cum sa te opui.

Oo, ba da, ai cum sa te opui (numai sa vrei). Pleci dupa expirarea preavizului tau, de 15 zile.
Daca angajatorului ii da prin cap sa te concedieze pentru absente nemotivate in preaviz (desi n-are timp sa faca asta), atunci te aperi asa:
- daca respecta procedura si te invita la cercetarea disciplinara, argumentezi absenta cu textul de lege.
- daca te concediaza in ciuda argumentelor / fara cercetare / fara sa respecte termenul, contesti decizia in instanta.
Wladelu a scris:

freeelis a scris:

Catalin Burcea a scris:

dupa noul CM pt. functii de executie 20 zile


Care este articolul din Codul Muncii care prevede ca pentru functii de executie termenul este de 20 de zile? ... art.81 C.mun. prevede altceva ...:)



Art 79 alin 4


Cititi-l mai bine si vedeti ca nu exista acest termen...art.79 alin.4 a devenit art.81 alin.4 C.mun. dupa republicare.
deci, pe rand

1 daca in contract ai prevazut un termen de x zile te poti folosi de el sau de orice alt termen stabilit in scris in cotractul incheiat ,
2 daca insa in contract ai trecut ca " termenul de preaviz este cel legal" atunci nu poti sa impui tu ca si angajat un termen.
3 art 79 alin 4 il am acum in fata pe noul cod al munci si stiu ce spune , art 81 face parte din Capitolul IV - Contractul Individual de Munca pe Perioada Determinata
4 cam ce nou angajator ar mai angaja pe cineva care are trecut desfacerea contractului de munca pentru absente nemotivate ?!
5 de dat in judecata poti sa dai dar ma indoiesc ca un agajator ar forta lucruruile pana la incalcarea fraglanta a cm. si sa isi permita sa piarda un proces

cu stima
Wladelu, cu tot respectul pentru hiperactivitatea dvs. in toate topicurile, n-aveti dreptate de data asta, si ne incurcati cu sfaturi date fara sa stiti detaliile la zi din legislatia muncii.
I
ata de ce (va explic tocmai din respect pentru ca va agitati sa ajutati lumea, insa nu voi face din asta un obicei):

1. corect, exact cum tipam pe aici eu, @freeelis, @tinjani si altii. Te poti folosi de termenul DIN contractul individual scris si semnat, nu de limita maxima din lege.

2. daca in contract scrie asa, acea clauza este "putin" nula.

3. Nu aveti in fata ceea ce trebuie! Codul muncii a fost republicat in Monitorul oficial nr. 0345 din 18 mai 2011 (adica dupa modificarile din 1 mai), dandu-se textelor o noua numerotare.
Va rog nu va bateti joc de efortul colegilor care incearca sa ne invete pe toti sa folosim / citam noile articole de lege! Cu totii mai gresim folosind vechile numerotari, dar sa insitati in greseala si sa mai si contraziceti pe baza ei, asta e putin cam mult.
De altfel, numerotarea codului nu are nici o relevanta pentru discutie ...

4. Nici asta nu are nici o relevanta in discutie de fata.

5. Oooo, da! asta este un argument foarte puternic: ma indoiesc ca un angajator ar forta legea .... :">
D-le Wladelu, e plin forumul de povesti cu abuzuri ale angajatorilor, mai ales in materie de concediere si de sanctiuni disciplinare!
Si sunt pline tribunalele de angajatori care si-au permis sa piarda procese, fie din ignoranta, fie din rautate, fie din lipsa de alternative, fie pe nedrept, fie din confuzia legilor, fie din ambitii prostesti, fie ca au citi pe forum sfaturi proaste si s-au luat dupa ele B-)...
Va rog sa ma credeti ca NU se poate realiza legal o concediere disciplinara in 5 zile, si ca pentru absente la finalul unui preaviz impus nelegal, angajatorul nu are cum sa faca o concediere legala!
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

Demisie art 79 sau 81 conf noului cod republicat??/ alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Astazi am avut doua decizii de incetare conf art 79-7 respectiv 79-4; conf Codului Muncii Republicat la ... (vezi toată discuția)
Preaviz la angajat necalificat Bossde_Boss Bossde_Boss Buna ziua! Un angajat necalificat este obligat sa isi depuna preaviz de 15 zile ? Ce spune legea? (vezi toată discuția)
Incetare cim conf art 55 lit c anieta anieta Buna ziua, As dori sa stiu daca pot face incetarea unui CIM cu art. 55 lit c din Codul Muncii sau trebuie coroborat si cu art 79 din Codul Muncii? Va ... (vezi toată discuția)