avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Sentinta tribunalului de nedeschidere a procedurii ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Sentinta tribunalului de nedeschidere a procedurii casata la CA

Debitorul a primit la tribunal o solutie de nedeschidere a procedurii insolventei, in baza faptului ca din totalul creantei, partea certa lichida si exigibila, adica acea parte care are la baza contracte, a fost achitata inainte de solutionarea cauzei, mai ales ca avea pe rol in paralel o somatie de plata pe acea suma.
Pentru restul creantei existau niste intelegeri anterioare referitoare la acordarea de parti sociale, insa creditorii nu au respectat suma prevazuta prin intelegere, prin urmare nici debitorul nu a acordat partile sociale. Creditorii au facut recurs si au obtinut casarea sentintei tribunalului si retrimiterea cauze la jud. sindic (inca n-am vazut motivarea).
Intrebari:
1) Se trimite la acelasi judecator care a respins cererea?
2) Avand in vedere ca debitorul a vandut bunurile pentru a putea achita creanta certa solicitata prin somatia de plata si prin urmare nu mai are bunuri in patrimoniu, ce urmeaza sa se intample?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 08:59, 22 Iunie 2011
Eu de fapt sunt ,,in tabara" debitorului... Nu am studii juridice, dar m-a rugat sa-l ajut, asa ca apelez la d-voastra si va multumesc anticipat.
Asadar, legat de incompatibilitatea judecatorului, iata ce am gasit:
Art. 12
(1) Hotararile judecatorului-sindic sunt definitive si executorii. Ele pot fi atacate separat cu recurs.
(2) Dispozitiile art.20 alin.(1) din Codul de procedura civila privind incompatibilitatea nu sunt aplicabile judecatorului-sindic care pronunta succesiv hotarari in acelasi dosar, cu exceptia situatiei rejudecarii, dupa casarea hotararii in recurs.

Conflictele de competenta - CPP
Art. 20. - Exista conflict de competenta:
1. cand doua sau mai multe instante se declara deopotriva competente sa judece aceeasi pricina;
2. cand doua sau mai multe instante, prin hotarari irevocabile s-au declarat necompetente de a judeca aceeasi pricina.

Sa inteleg ca daca nu se rejudeca, primeste dosarul acelasi judecator pentru deschiderea procedurii?#-o
Iar legat de a doua problema, prin faptul ca debitorul a vandut bunurile cand avea in mana o hotarare a judecatorului sindic de nedeschidere a procedurii si nici macar nu stia de recurs, iar banii obtinuti s-au folosit pentru plata creantei certe care face obiectul unei somatii de plata din partea acelorasi creditori, prin acest fapt se poate acoperi administratorul daca se incearca angajarea raspunderii personale?
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2011
marap, utilizator
solutia prezentata de Amila este corecta
se va ajunge probabil la antrenarea raspunderii patrimoniale a administratorului, daca vanzarea bunurilor a fost facut la un prret neserios; se poate merge pana la anularea vanzarii si repunerea partilor in situatia anterioara
Amila spune ,,acte frauduloase încheiate în dauna creditorilor". Dar daca banii obtinuti au fost folositi tocmai pentru a achita sumele certe din somatia lor de plata, intr-un moment in care exista o sentinta de nedeschidere a procedurii insolventei? Eu sincer cred ca exista o inclinatie clara in a da dreptate si credibilitatea numai creditorilor, debitorul din start fiind considerat de rea-credinta.
De asemenea, ce inseamna un pret neserios si cum se va face repunerea in situatia anterioara? Bunurile au fost vandute unor societati de buna credinta, cu renume, doar nu vreti sa spuneti ca li se vor lua bunurile din patrimoniu! pt. ca eu n-am mai auzit de asa ceva!
Pe mine m-ar interesa mai mult practica in astfel de situatii.
Pai de practica vorbeam si noi, exista situatii cand debitorul vinde activele societatii la preturi derizorii numai pentru a flutura prin fata creditorilor cativa banisori si pentru a-si justifica (chipurile) buna credinta.
se judeca dosarul in functie de motivele de casare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs la sentinta deschidere proc. insolventa, obtinuta tot in recurs... marap marap Situatie: [b]Faza I.[/b] Judecatorul sindic hotaraste nedeschiderea P.I., datorita faptului ca, din totalul creantei, doar o parte este certa, lichida, ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate Daniel Adrian Corduneanu Daniel Adrian Corduneanu Dragi colegi, am o mica problema legata de cazul de incompatibilitate referitor la judecatorul care s/a pronuntat anterior cu privire la aceeasi cauza, dupa ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta mototo mototo Va supun atentiei urmatoarea situatie : - tribunalul pronunta o sentinta pe contencios administrativ - comunicare informatiii de interes ... (vezi toată discuția)