avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Formulare testament partea 2
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Formulare testament partea 2

Intentionam sa refacem testamentul despre care am vorbit aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

folosind formularea compusa de mine (pentru a-l face sa se conformeze realitatii):

"instituindu-i legatari universali cu obligatia de a-mi acorda ajutor financiar in caz de necesitate, ingrijire in caz de boala sau neputinta prin asigurarea asistentei medicale ori de cate ori este nevoie precum si obligatia ca dupa deces sa ma inmormanteze si sa faca pomenile dupa datina."

Intrucat nu sunt avocat de profesie doresc sa va intreb daca puteti gasi vreun neajuns acestei formulari (ce poate fi exploatat pentru a ataca testamentul). Astfel, in ce priveste formularea referitoare la ajutorul financiar banueisc ca nu poate cineva pretinde dovada trimiterii unei anumite sume catre testator intrucat se poate invoca clauza "in caz de necesitate". Iar formularea "asigurarea asistentei medicale" sper ca nu implica neaparat oferirea asistentei medicale in mod personal de catre legatar. Este asa?

Multumesc pentru sfaturi
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2008
AndreiC10, utilizator
Probleme pot aparea la orice tip de act (mai ales daca nu e facut bine)... dar dupa parerea mea faza cu testamentul e cea mai proasta solutie din cele peste 100 existente :)

Consultati un avocat "live" care sa poata pune anumite intrebari direct... asa pe forum o sa gasiti doar pareri si nimic concret!
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat
Tocmai ca in cazul contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, sau al contractului de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager, sau a contractului de vanzare-cumparare cu renta viagera (indiferent de varianta aleasa) cumparatorul devine proprietar din momentul incheierii contractului.

Pentru a beneficia de intretinere si sa nu platiti pretul vanzarii, ar mai fi varianta unei donatii, cu sarcina intretinerii...
Donatia trebuie incheiata in forma autentica pentru a fi valabila (la notar)

Sunt mai multe variante de a va rezolva problema, insa situatia se apreciaza in functie de intentia partilor si de situatia concreta...

Cred ca problema voastra este ca vreti sa faceti un act intre voi, insa nu stiti ce fel de act si cum sa-l faceti, dar nici nu ati fi dispusi sa dati bani pentru asta (indiferent cui... vanzator/ avocat,/ notar).
Suntem dispusi sa dam bani, vrem doar sa alegem varianta cea mai buna.

Din ce mi-ati spus mai sus cea mai buna varianta imi pare cea cu drept de uzufruct viager intrucat nu contine clauze ce pot fi atacate.

Insa nu inteleg cum functioneaza acest contract de vanzare-cumparare: trebuie sa-i platesc persoanei ce intentiona sa-mi lase mostenirea pretul pietii pentru aceasta proprietate? Banuiesc ca trebuie platita o suma si trebuie facuta dovada platii acestei sume. Insa ce suma? Daca este pretul pietii ce rost mai are toata treaba! Iar daca nu platesc nicio suma, nu poate fi atacat acest contract?

Multumesc
Sunt zeci de subiecte pe aceasta tema, va rog sa cititi acolo regulile si problemele ce pot sa apara.
Oricum, orice act poate fi atacat cu succes!
UN act mai sigur nu se face pe net, asta incercam sa va spunem cu totii...
Degeaba intrebati aici, nu stim exact ce si cum, nu avem date sa va dam o solutie din cele cateva zeci sau sute de variante, o solutie aplicabila perfect situatiei dv.
Pentru ca situatia dv. nu ne e cunoscuta in totalitate.

Nu stiu cine a spus ca e mai sigur un contract de vanzare cu... eu nu as face vanzare cu intretinere, as evita struto-camilele.
Dar, repet, depinde de situatia de fapt.
Pentru asta stati de vorba de cateva ori cu un avocat care va munci cateva ore sau zile bune ca sa va faca un draft... Apoi sa vi-l explice... :slap: Nu e rezolvabil pe net...
Cel mai bine este sa discutati personal cu un notar, sau un avocat, toate partile implicate si in functie de situatia concreta si pentru a fi fiecare multumit, se va stabili ce fel de act este cel mai potrivit.
Degeaba vreti dumneavoastra sa incheiati un anumit act, daca proprietarul nu vrea.

Alte discuții în legătură

Testament/contract vanzare cumparare/donatie? claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Ingrijesc o femeie in varsta care doreste sa imi lase locuinta. Mentionez ca are nepoti din partea surorii. Va rog sa imi spuneti ce act trebuie ... (vezi toată discuția)
Testament sau donație? Adelina.M.H. Adelina.M.H. Testament sau donație Tatăl este recăsătorit. Înainte de recăsătorie detinea un apartament. Suntem doua surori și vrea să ne lase apartamentul după ... (vezi toată discuția)
Ce act trebuie sa fac? boyzone boyzone o persoana doreste sa o ingrijesc pe durata vietii sale(are 76ani) si imi va lasa apt ulterior.am procedat la efectuarea tuturor demersurilor ... (vezi toată discuția)