avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Formulare testament partea 2
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Formulare testament partea 2

Intentionam sa refacem testamentul despre care am vorbit aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

folosind formularea compusa de mine (pentru a-l face sa se conformeze realitatii):

"instituindu-i legatari universali cu obligatia de a-mi acorda ajutor financiar in caz de necesitate, ingrijire in caz de boala sau neputinta prin asigurarea asistentei medicale ori de cate ori este nevoie precum si obligatia ca dupa deces sa ma inmormanteze si sa faca pomenile dupa datina."

Intrucat nu sunt avocat de profesie doresc sa va intreb daca puteti gasi vreun neajuns acestei formulari (ce poate fi exploatat pentru a ataca testamentul). Astfel, in ce priveste formularea referitoare la ajutorul financiar banueisc ca nu poate cineva pretinde dovada trimiterii unei anumite sume catre testator intrucat se poate invoca clauza "in caz de necesitate". Iar formularea "asigurarea asistentei medicale" sper ca nu implica neaparat oferirea asistentei medicale in mod personal de catre legatar. Este asa?

Multumesc pentru sfaturi
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2008
AndreiC10, utilizator
Multumesc pentru sfaturi.

Tin sa precizez ca incercam sa aflu cat mai multe de pe acest forum tocmai pentru ca aici sunt prezenti multi avocati care imi pot da sugestii. Daca m-as duce la primul avocat nu as avea nici cea mai mica idee despre abilitatile sale profesionale. (Vezi de ex. notarul la care am facut ultimul testament, care pur şi simplu a luat un testament gata facut inlocuind doar numele, fara sa se oboseasca sa intrebe daca macar se aplica clauzele acelea aberante).
De ex. vad ca nici dvs. nu sunteti de acord daca un contract de vanzare-cumparare este bun - de aceea incercam sa aflu de ce - pareri pro si contra, nu sa cred orice imi spune primul avocat la care ma duc.

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 27 Iulie 2008
AndreiC10, utilizator
Eu zic ca noi, cei de pe forum suntem de acord cu faptul ca pentru fiecare situatie concreta trebuie facut un anumit tip de contract, particularizat.
Noi nu cunoastem situatia dumneavoastra exacta si completa, nu stim ce doreste proprietarul si de aceea va sfatuim sa consultati personal, cu actul de proprietate in mana un avocat, sau un notar, sau chiar mai multi si sa vedeti ce se poate face in concret.

Aicea pe forum prezentam doar idei, pareri, sugestii legate de problema expusa care nu intodeauna coincide cu situatia reala si completa. Acestea nu sunt consultatii in adevaratul sens al cuvantului.
NU vad cine a spus ca o vanzare nu ar fi buna... e foarte buna, platiti bunul la valoarea pietei si sunteti proprietar. Simplu, scurt.
Apoi, nu stim nici ce doriti dv. exact, ca ba e ok uzufruct, ba partea celalata se vrea intretinuta, or lucrurile astea sunt diferite si inseamna contracte diferite...
Acum vad ca vreti sa dati bani, pana acum intelesesem ca doriti casa contra ingrijire...
Nu mai inteleg nimic!
Daca dv. nu ne precizati exact ce doriti dv. si ce vrea cealalta parte, noi ce sa va spunem? Ca de cate ori se pare ca mai modificati dorintele, asa ne schimbam si noi contractele recomandate.
:-/
Deci, eu am inteles ca din anumite motive un contract de donatie sau unul de vanzare cumparare (cu clauza de intretinere, renta viagera sau uzufruct viager) este mai bun decat un testament simplu.

Inteleg ca la un contract de vanzare cumparare trebuie platit pretul pietii aprox. 70.000 EUR (deci nu mai are nici un rost toata afacerea, ca asa pot sa cumpar si alta proprietate) si nu alta suma. (Nu stiu la ce se gandea notarul cand mi-a zis ca pentru un astfel de contract trebuie sa dau 3300 RON - probabil voia sa-mi faca vreun contract din acela invalid si usor de desfiintat?)

Deci ramane cel de donatie (nu sunt alti mostenitori rezervatari - mai pot aparea probleme cu un astfel de contract si din alte cauze?). Si inteleg ca daca fac un contract de donatie cu clauza de intretinere pot trece ce vreau aici (pentru a da o satisfactie persoanei) chiar si niste clauze imposibil de verificat sau atacat vreodata (de ex. ajutor financiar in caz de necesitate).

Multumesc
Notarul probabil se gandea ca atat costa serviciile lui, nu stiu... Refuz sa cred ca un profesionist al dreptului v-a consiliat sa cumparati o proprietate de 70 000 de euro cu numai 1000!! :O Adica sa platiti a 70-a parte din pret!

Apoi, actul de vanzare daca are clauza de intretinere, atunci acest lucru inseamna ca imobilul va fi vandut partial, restul ramanand ca si capital al intretinerii... partile pot stabili de comun acord cat si cum. La fel, pretul se modifica in caz de alte clauze, uzufruct, renta viagera...

Nu exista "clauze imposibil de verificat sau de atacat vreodata"! Nu exista, ca daca ar exista, s-ar face o lista cu ele si niciun om nu ar mai da bani unui jurist sa-i redacteze un act bun, doar ar cumpara lista cu aceste clauze infailibile si ar copia de-acolo! =D>
Va dati seama ca este ireal sa existe asa ceva, ce rol as mai avea eu pe lume cu meseria mea de avocat?

Sa redactati un act atat de incert, cu formulari de genul "in caz de necesitate" da motive de atac... Astfel, daca nu considerati ca a fost necesar ajutorul, dar cealalta parte a considerat, atunci un jude va decide daca a fost necesar au ba...
Si in functie de asta se desface sau nu actul.
Un act bun inseamna definirea oricarui termen folosit, asa incat contractul sa nu ramana la libera interpretare a unui judecator, ci sa arate cat mai amanuntit care este vointa partilor la momentul incheierii sale, ce inseamna necesitate, ce inseamna ajutor, care sunt sumele maxime de "ajutat", care sunt termenele in care ele trebuie platite etc.

Asta numai referitor la "ajutor financiar in caz de necesitate", in rest, cine stie ce alte clauze mai trebuie clarificate... :-/

Alte discuții în legătură

Testament/contract vanzare cumparare/donatie? claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Ingrijesc o femeie in varsta care doreste sa imi lase locuinta. Mentionez ca are nepoti din partea surorii. Va rog sa imi spuneti ce act trebuie ... (vezi toată discuția)
Testament sau donație? Adelina.M.H. Adelina.M.H. Testament sau donație Tatăl este recăsătorit. Înainte de recăsătorie detinea un apartament. Suntem doua surori și vrea să ne lase apartamentul după ... (vezi toată discuția)
Ce act trebuie sa fac? boyzone boyzone o persoana doreste sa o ingrijesc pe durata vietii sale(are 76ani) si imi va lasa apt ulterior.am procedat la efectuarea tuturor demersurilor ... (vezi toată discuția)