avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune calcul indexare pasiv partaj?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune calcul indexare pasiv partaj?

Buna seara,


In urma succesiunii am mostenit din apartamentul tatalui meu ( decedat in 2006) cota de 3/8, restul revenind sotiei.
Avand in vedere ca apartamentul este achizitionat prin credit ANL in anul 2000, si este in curs de desfasurare, soldul fiind de 22855.07 eur,( din care dobanda este de 10000.52 eur) cum se calculeaza pasivul?

Mama vitrega pretinde ca se aplica o cota de indexare rezultata din diferenta dintre pretul de achizitie al apartamentului si valoarea actuala, cota care se aplica la valoarea pasivului; nu numai ca se scade valoarea ce imi revine din credit dar se si indexeaza ?

Ma puteti lamuri cum se obtine acest procent ? Exista vreo formula clar stabilita sau fiecare inclina balanta in favoarea personala?

Va multumesc si astept parerile dvs.


Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2008
mihaim80, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 18:24, 15 August 2008
Nu exista niciun coeficient. Nu are nicio legatura valoarea actuala a apartamentului cu creditul sau pasivul succesoral.
Astfel, pasiv inseamna datorie. Odata cu mostenirea bunurilor, voi ati mostenit si datoriile. Deci trebuie sa achitate acele datorii, in speta creditul.
Indiferent cat creste sau scade valoarea apartamentului, dv. tot atata datorie aveti la banca si nu mai mult. Ca nu va creste creditul (=pasivul) ca a crescut valoarea apartamentului.

Ma indoiesc de faptul ca ea se refera la asta, mai degraba o expertiza etc. ar privi o eventuala iesire din indiviziune.
Asa incat, mai discutati cu ea, incercati sa intelegeti si, daca nu reusiti, luati un avocat cu dv. si intalniti-va cu ea. Ca sa va fie clar.
Cum bine zicea Cora2006 "aţi dobândit acest procent şi din pasiv şi din activ" rezulta ca si in cazul extrem (si discutabil) ca s-ar fi marit valoarea imobilului si ar fi crescut datoriile, totodata v-ar fi crescut si activul si s-ar compensa... nu ar avea niciun temei sa va ceara mai mult...

"Dar fosta sotie mi-a pus ca a solicitat o expertiza (nu stiu cui) din care a reiesit ca pasivul pe care eu il am de achitat [...] trebuie sa se indexeze cu un procent, in functie de cresterea pietei imobiliare" chiar daca ar fi asa ar creste si activul cu acelasi procent...
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat
M-a derutat formularea "fosta sotie" si "partaj" in acelasi context. Ii zice "sotie supravietuitoare", pentru ca in momentul decesului nu erau divortati, iar casatoria a incetat prin moartea sotului, nu "s-a desfacut", ca la divort.

Intr-adevar, nu exista "indexarea pasivului".
Orice expertiva pentru a fi acceptata, trebuie sa fie dispusa in cadrul procesului, de catre judecator.
Insa daca s-a incheiat succesiunea(banuiesc ca la notar), nu se mai poate face nicio indexare. Daca nu e multumita, n-are decat sa va dea in judecata...
mihaim80 a scris:

Multumesc pentru raspuns. Asa stiam si eu pana mai acum vreo 2 zile. Dar fosta sotie mi-a pus ca a solicitat o expertiza (nu stiu cui) din care a reiesit ca pasivul pe care eu il am de achitat (acei 7500 euro din exemplul dvs) trebuie sa se indexeze cu un procent, in functie de cresterea pietei imobiliare. Mai exact ei au cumparat apartamentul cu suma de 25000 euro (ca exemplu) si acum acest apartament valoreaza 100000 euro. Ea sustine ca aceasta diferenta (crestere) trebuie sa se regaseasca si in pasiv. Ideea este ca nu stiu la cine a apelat pt a obtine aceasta expertiza (relatiile dintre noi doi nu permit o comunicare mai ...civilizata) si nici cat de legala este aceasta expertiza. Daca ma puteti ajuta cu orice informatie v-asi ramane recunoscator.
Precizez ca succesiunea a fost incheiata acum 1 luna, chiar daca tatal meu a decedat in 2006. Deasemenea eu, in calitate de fiu, si ea, in calitate de sotie suntem singurii mostenitori. Apartamentul in cauza a fost cumparat in timpul casatoriei lor.

In speranta ca am fost destul de explicit, va multumesc anticipat pt. orice informatie/ ajutor.

cora2006 =D>
pasivul (datoria) trebuie sa existe fata de cineva (creditorul). Or, daca datoria la banca este de 20.000 euro, indiferent de valoarea actuala a apartamentului cui ar trebui dumneavoastra sa achitati diferenta dintre 7500 euro (3/8 x 20000) si cat zice fosta sotie a tatalui ?
situatia e simpla de tot, insa intotdeauna situatiile simple se pot complica daca exista putina imaginatie, nu-i asa ?
user-ul a spus ca tatal sau a decedat acum doi ani, dar succesiunea s-a facut abia acum, astfel ca acel credit s-a achitat singura de catre sotia supravietuitoare, desi ar fi trebuit achitat in proportiile stabilite de lege, conform cotelor succesorale 3/8, respectiv 5/8 de catre cei doi mostenitori, astfel ca in mod corect sotia supravietuitoarea a spus ca valoarea ratelor achitate de la data decesului trebuia achitata si de descendentul care a primit 3/8 din moştenire, respectiv din activul si pasivul existent la data decesului tatalui, nu la data dezbaterii succesorale...
Astfel, nu este vorba despre nici o indexare sau actualizare, ci doar o recalculare a unei sume de bani pe care ar trebui sa o dea fiul sotiei supravietuitoare care a suportate ratele la banca integral, desi au fost stabiliti doi mostenitori. Cu privire la activ, cei doi mostenitori se afla in indiviziune si nu pot compensa un bun cu o datorie, decat eventual in urma iesirii din indiviziune, din sulta ce ar urma sa o primeasca fiul de la sotia supravietuitoare...;)

Alte discuții în legătură

Mostenire ioanabarbu ioanabarbu Sunt la a doua casatorie. Am cumparat inainte de a doua casatorie un apartament cu credit bancar, cu avans platit la vanzator. Acum platesc ratele pentru ... (vezi toată discuția)
Cota parte ce revine copilului din casatorie anterioara bya28 bya28 Buna ziua , ma intereseaza care este procentul care ii revine unui copil din partea tatalui in cazul in care parintii au divortat , tatal detine un ... (vezi toată discuția)
Dreptul de creanță asupra unui bun "omis" din succesiune se prescrie, sau încă pot cere în instanță recunoașterea lui? Florina99 Florina99 Buna seara, In urma cu 8 ani, in urma decesului tatalui meu, am facut succesiunea cu sotia acestuia. Asa cum i-am promis tatalui, nu am deschis actiune de ... (vezi toată discuția)