avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract de munca - angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract de munca - angajare

Buna ziua !
As dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema - lucrez la o firma, insa urmeaza sa imi inceteze contractul de munca cu acordul partilor cu data de 1 august, la cerere. Tot cu 1 august mi-a fost aprobata cererea de angajarea la o alta firma. Vreau sa stiu daca mi se poate inregistra noul contract de munca fara a avea carnetul de munca si/sau ce alte acte sunt necesare pentru aceasta. Carnetul de munca urmeaza sa-l iau dupa data de 1 septembrie de la actualul loc de munca, deoarece persoana de la camera de munca cu care se lucreaza este plecata in concediu.
Persoana care lucreaza la resurse umane de la viitorul loc de munca imi spune ca fara carte de munca nu imi poate inregistra noul contract de munca la ITM.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sasha , utilizator 08:53, 25 Iulie 2008
Asa credeam si eu dar practica zice altceva. Inspectorii ITM au fost de parere ca orice act se trimite in 5 zile si se inregistreaza in termenul legal. Deci ceea ce am zis mai sus este luat din practica. ;)
Si in lege si in practica cim se inregistreaza in 20 de zile, daca se depaseste termenul se va inregistra cim cu averisment.
Exceptie in practica, intr-adevar se face cu deciziile si actele aditionale. Daca firma are foarte multi angajati, pentru a nu se omite vreun act sau ceva, la lichidare se fac toate deciziile si se inregistreaza la ITM.
Ziua buna

Inregistrarea CIM si transmiterea Registrului General de Evidenta a Saalariatilor (RGES) sunt 2 chestiuni diferite, reglementate de 2 acte normative diferite (L.130/1999 rep., respectiv HG 161/2006 mod.)

1. Si in lege si in practica CIM se inregistreaza la I.T.M. in termen de 20 zile de la data incheierii (nu de la data inceperii activitatii, pentru ca nu intotdeauna data incheierii coincide cu cea a inceperii activitatii) Depasirea termenul de 20 de zile se sanctineaza, ca si alte incalcariale legii, cu avertisment sau amenda, depinde de situatie ... nu scrie nicaieri ca se poate sanctiona numai cu avertisment sau numai cu amenda.

2. RGES: Aici sunt iarasi 2 notiuni, completarea RGES (care se face in ordinea angajarii) si transmiterea acestuia catre ITM.
Si in lege si in practica, RGES se transmite catre ITM in termen de 5 zile de la data la care au intervenit modificari ale elementelor prevazute la art. 3 alin. 2 HG 161/2006 mod. (art. 4 alin. 4 HG 161/2006). Intr-adevar, la art. 4 alin. 1, din acelasi HG, este specificat un termen de 20 de zile pentru transmiterea catre ITM a RGES, dar (atentie) numai in cazul angajarii primului salariat.
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2008
sasha, utilizator
Nu este chiar asa cum sustii ...
1. Depasirea termenului de inregistrare a c.i.m. este sanctionata cu amenda, potrivit Legii nr.130/1999. Legea nr.130/1999 nu prevede avertismentul.
2. Amenda este data potrivit dispozitiilor OG nr.2/2001.
3. Registrul de evidenta al salariatilor in format electronic se transmite in termen de 5 zile numai cand cuprinde modificari la c.i.m. Angajarile se trimit tot in termenul de 20 zile de la data incheierii c.i.m.

Referitor la termenul in care se inregistreaza contractele individuale de munca la ITM, acesta este calculat de la data inceperii activitatii si nu de la data incheierii lui.
Sry ... dar insist :)
1. Asa este, depasirea termenului de inregistrare a CIM constituie contraventie, prevazuta la art. 7 din Legea 130/1999 republicata, loc unde nu este prevazut avertismentul (asa cum nu este prevazut nici in alte acte normative, cel putin in domeniul munci ... in nici unul, din cate stiu eu :) ). Daca ne uitam la art. 7 alin. 3 din OG 2/2001, vedem ca se precizeaza faptul ca avertismentul se aplica si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionarea contraventiei nu prevede aceasta sanctiune. Din coroborarea acestor 2 art. rezulta faptul ca in cazul depasirii termenului legal de inregistrare a C.I.M. agentul constatator stabileste daca, contravenientul primeste avertisment sau amenda.
2. Nu numai amenda, ci si avertismentul se "scrie" cu respectarea prevederilor OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
3. Eu nu am reusit sa gasesc asa un termen in HG 161/2006, respectiv 20 de zile ptr. transmiterea RGES in cazul angajarii unei persoane (numai in cazul primului salariat, precum am spus mai sus). Puteti argumenta parerea dvs. cu un art. din HG 161/2006? Eu nu spun ca-i perfect acest act normativ :) ... nici pe departe ... dar pana "la noi ordine" acesta este cel care se aplica.

Din pacate nici la termenul in care se inregistreaza C.I.M. la ITM nu pot fi de acord cu dvs. Scrie foarte clar in art. 1 din Legea 130/1999 republicata: "Contractele individuale de munca încheiate de următoarele categorii de angajatori vor fi înregistrate, în termen de 20 de zile de la data încheierii lor, la inspectoratele teritoriale de munca ....". Un contract individual de munca poate fi incheiat aztazi, cu data inceperii activitatii 26.08.2008, acesta inregistrandu-se la ITM in 20 de zile de la incheiere, in nici un caz in 20 de zile de la data de 26.08.2008. (am dat doar un exemplu).

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract de munca tromar tromar Care este termenul de inregistrare a unui contract individual de munca la ITM ? Toate unitatile sunt obligate sa inregistreze aceste contracte la ITM ? (vezi toată discuția)
Contract de munca roxii roxii am si eu o intrebare.contractul de munca se inregistreaza la itm in termen de 15 zile de la incheiere sau in aceiasi zi?multumesc (vezi toată discuția)
termen inregistrare cim Crisy Crisy Buna dimineata,termenul de inregistrare al CIM este de maxim 5 zile ? (vezi toată discuția)