avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond reparatii

Buna ziua!
Vreau sa stiu daca din punct de vedere legal se poate returna, fondul de reparatii neutilizat, proprietarului care isi vinde proprietatea respectiva.
Stiu ca se returneaza fondul de rulment.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:31, 2 Septembrie 2011
Sigur ca este loc de discutie in acest caza, ce naiba. Noi vorbeam de niste amarati de 20-30 lei, acolo pe care tre' sa-i ai in caz de oarece. Cum va spuneam, asociatia noastra este destul de mare si com. ex. mai poate "dirija" cumva ceva sume, dar nu trebuie facuta o regula din asta. Ai un fond de cateva sute de lei, faci reparatia de rigoare, descarci gestiunea, informezi oamenii.
De regula alimentarea acestor fonduri, la cele mai multe dintre asociatii se face prin includerea pe LP a unei sume fixe de 2-5 lei/ luna. Sa fim cinstiti. Fondul locativ din Romania are ceva vechime (cam peste 40 ani), asa ca vrei-nu vrei ai tot timpul treaba...
Da, si acest raspuns pare logic. Dar in cazul in care s-a restituit la FOSTUL proprietar suma de bani care urma sa fie folosit (de exemplu pentru schimbarea geamurilor din casa scarii), este normal sa depuna noul proprietar toti banii deodata ca sa se poate executa lucrarea programata? Practic sa plateasca retroactiv (bani care se aduna din octombrie 2010.)
Este o greseala restituirea fondului de reparatii catre fostul proprietar. Fondul de reparatii nu se restituie la schimbarea proprietarului.
Dar, sa consideram ca asociatia a stabilit o anumita suma pentru fiecare proprietar in vederea schimbarii geamurilor din casa scarii. S-a stabilit ca atunci cand se vor aduna banii, se va efectua lucrarea. Unii proprietari au achitat integral, altii partial si altii inca nu au platit nimic. Sumele inca datorate sunt afisate pe listele de plata. Asa ca la vanzarea apartamentului se vede clar si se precizeaza si in adeverinta care sunt datoriile catre asociatie (incluzand si datoria pentru inlocuirea geamurilor).
Vanzatorul si cumparatorul se inteleg in legatura cu aceasta suma pentru ca asociatia trebuie sa o incaseze, trebuie sa inlocuiasca geamurile asa cum a stabilit in adunarea generala.
Astfel noul proprietar poate sa preia aceasta obligatie scazand-o din pretul apartamentului sau fostul proprietar sa suporte cheltuiala (inainte sau atunci la solicitarea adeverintei) crescand pretul apartamentului cu aceasta suma.
Ganditi-va la procedura de reabilitare sau de instalare a unui lift la un bloc fara lift si care necesita strangerea banilor intr-o perioada de 2-3 ani sau mai mult pana la inceperea lucrarilor. In aceasta perioada sunt oameni care vand si cumpara. Pai cel care vinde si a achitat cota ce-i revine pentru lift va obtine un pret mai mare pe apartament aratandu-i viitorului proprietar ca acesta va avea lift pe scara respectiva, un lift nou, platit de cel care vinde. Sigur va obtine un pret mai mare pe apartament si in acest fel isi recupereaza o buna parte din banii depusi la asociatie in scopul montarii liftului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire sume catre proprietari din fondul de reparatii iapost iapost Buna ziua, m-ar interesa opinia dvs. in urmatoarea speta: in fondul de reparatii s-a strans o suma de bani care nu a fost folosita in totalitate; in cazul in ... (vezi toată discuția)
Venituri din antene monicameleru monicameleru Din chiria antenelor de pe terasa blocului s-au strans ceva bani de 4 ani .Anul trecut in martie a avut loc Adunarea Generala si proprietarii au stabilit sa ... (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii in asociatiile de proprietari adysterian adysterian Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti cu nr. de art. din legea 230/2007, sau hg.1588/2007 sau alte hotarari daca mai sunt actulizate, in ce conditii si cat timp se ... (vezi toată discuția)