avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Cuvinte si expresii
Discuție deschisă în Cultură generală

Cuvinte si expresii

M-am intrebat adesea ce anume ne determina sa folosim cuvintele pe care le folosim si expresiile pe care le folosim ( si care uneori ne definesc).Fara a lua in calcul ideea ca fiecare individ foloseste cuvinte mai simple sau mai pretentioase( pretioase, cum se mai spune) , in functie de gradul sau de cultura, de lecturi, de mediile pe care le frecventeaza si care poate fi o sursa de imbogatit vocabularul.
Statistic vorbind, nu imi e clar daca limba noastra draga numara 120.000 de cuvinte, 180.000 sau o alta cifra, tinand cont si de faptul ca unele cuvinte dispar, in timp ce altele le iau locul ( cuvinte imprumutate de pilda din alte limbi).
Tot statistic , ar exista cam in jur de 50 de cuvinte porcoase sau obscene ( si aici e o chestie , folosim cuvinte care sunt sinonime, le folosim pe rand sau in functie de context, de partenerii de dicutie?) , si, fara a cunoaste vreo statistica, am constatat faptul ca aproximativ 80% dintre romani folosesc aceste cuvinte sau expresii, iar asta indiferent de gradul de educatie sau de cultura ( as spune ca nici de varsta B-) ) aici nu prea ne diferentiem.Aceste cuvinte/expresii sunt insusite si rostite cu acelasi ,,entuziasm" aproape de oricine din orice categorie sociala.Desi poate din motivatii diverse: unii din furie, altii din teribilism , altii fiindca nu cunosc un alt tip de limbaj ( de ex. sinonimele B-) )
Sunt si cuvinte sau expresii pe care , sa spunem, nu le agreem sau ne enerveaza .Probabil ca nu sunt singura persoana care simte astfel ( as vrea eu sa fiu unicat , dar nu il lucruri atat de comune) .Si fiindca exista o anume simpatie sau antipatie pana si fata de niste biete expresii sau cuvinte, care considerati ca ar fi sursa? ceva personal? De pilda, eu antipatizez o anumita persoana si, intrucat acea persoana foloseste niste expresii in mod uzual, ma ,,zgarie pe creier " expresia cu pricina? Credeti ca depinde ( dincolo de semnificatia cuvantului/expresiei) si de sursa de unde o putem auzi, insusi , reproduce? credeti ca , asa cum avem preferinte in materie vestimentara, fie pentru ca admiram pe cineva care se imbraca intr-un stil anume , fie pentru ca ne dorim sa fim mereu la moda, tot asa ne insusim un anume tip de cuvinte si expresii pe care le folosim , cel putin o buna perioada de timp?
Si ca sa nu ma lungesc prea mult , de exemplu pe mine ma enerveaza expresia,, a da cu subsemnatul" .Nu o spune cineva anume , o spun multi si nu e nimic personal...pur si simplu imi displace.Poate si din cauza ca e o constructie cam nefericita? La fel de mult ma enerveaza si , sa se spuna in loc de ,,dati o semnatura" , ,,dati aici un autograf" ( aici recunosc, e ceva personal- omul cu apometrele, care vine o data pe luna si a carui politete exagerata, de asemenea , ma enerveaza ) .
Nu am acum timp sa insir toate expresiile care ma enerveaza si pe care nu le inteleg, dar ..de pilda, si unele nume ma enerveaza.Cand eram mica ma enerva numele unui coleg.Insa si el imi era antipac.Oare sa fie vreo legatura? cert e ca nici in ziua de azi nu agreez acest nume.
In speranta ca subiectul la care m-am gandit poate fi cat de cat interesant, poate reusesc sa mai flu si de la dvs...cam cum va alegeti ...vocabularul, pe ce crieterii ( constientizati ca va definesc anumite expresii?).

:innocent:
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
ContSters181996, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters184021 , utilizator 00:11, 1 Iulie 2011
Vaaai fetelor, ca multe va enerveaza. Pe mine ma enerveaza numai cand soacra isi baga nasul unde nu-i fierbe oala.
B-) presimt ca dupa acest ultim post vor urma multe cuvinte (daca nu cumva si expresii) :)
ellaw a scris:

B-) presimt ca dupa acest ultim post vor urma multe cuvinte (daca nu cumva si expresii) :)


Buna dimineata :)
Nu ar fi exclus, insa nu s-ar incadra in ...tematica topicului :) sau s-ar incadra, insa sa nu se exagereze, intrucat se stie cam ce fel de expresii folosesc soacrele :D
O zi frumoasa :)
Buna dimineata,

Expresiile care ma enerveaza cel mai mult sunt cele folosite din ce in ce mai des la emisiunile televizate in mod special in tolk -showuri, politice sau de divertisment cum ar fi: "sa se bata pentru partid" sau "sa admiti ceva "barbateste", "oamenii s-au inghesuit/ au luat cu asalt" (parca am fi la Smardan si Vidin), "evenimentele se intampla"preturile cresc s.a.m.d.p

In viata de zi cu zi ma enerveaza la culme expresiile: "traiti" "sefu" "am onoarea sa va salut " (imprumutata din armata) "fato", ce pana mea" ......
La fel de mult ma enerveaza expresii si cuvinte imprumutate de la straini "boss" "wow" si de ce nu "edit later" pe care il voi "uzita" ..pentru a reveni cu noi comentarii...

:offtopic::-/

(E un) Catavencu - Dobrogeanu Gherea spunea despre Caragiale ca prin personajele sale a facut concurenta Oficiului Starii Civile.
Intr-adevar, ele au capatat identitatea si numele lor a inceput sa circule in vorbirea curenta, ca de pilda: Domnul Goe(copilul razgaiat), Caracudi (gazetarul de moda veche), chicos Rostogan (pedagogul inapoiat si ridicol), Pristanda (subalternul slugarnic si incorect) etc. Din aceeasi familie tipologica face parte si Nae Catavencu, unul dintre personajele principale ale comediei "O scrisoare pierduta", tipul politicianului demagog si corupt. Caragiale n-a creat, desigur, acest nume la intamplare. Catavencu vine de la cuvantul tata, adica persoana careia ii merge gura ca o morisca. Despre un asemenea politician se spunea adesea: "E un veritabil Catavencu".



Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
shishiza, utilizator
Buna dimineata shishiza :)

In mod obiectiva va enerveaza expresiile mentionate :D cu exceptia expresiei ,,edit later,,. desigur, fiindca e necesara.

Fiindca ati amintit despre Caragiale, eu cred ca autorul , daca nu ar fi existat ar fi trebuit inventat.Cea mai mare parte atipologiilor pesonajelor create de el se regasesc si in prezent , insa, cred , in mai mica masura la generatia mai tanara, insa mai sunt si ,,reminiscente" ale unei alte epoci, iar acolo unde mai sunt sunt Catavenci, Tipatesti si Pristandai :D in copie fidela.
A, si mi-am amintit de dulcele catel Bubico.Catei ca el parca nu mai sunt :)
Stiti ce ma mai enerveaza pe mine? in materie de nume de catei: Anumite nume de caini corespund unei anumite rase.De pilda, eu am avut un cocker spaniel ( catelusa, pe nume Cora) , insa am adoptat-o cu tot cu nume.Dar cand am iesit si eu prin parc cu ea, am constatat cu stupoare ca toti cockerii , femele, se numeau fie Cora, fie Dora, fie Nora.:D
La fel, peckinezii, mai toti se numesc piki .Cainii lupi se numesc Nero, etc.
Oare n-ar trebui si noi, oamenii, sa ne numim la fel, avand in vedere ca suntem din aceeasi rasa? B-)
Pe mine ma enerveaza expresia ,, fă,, .Insa nu in toate situatiile,mi se pare oarecum firesc sa se foloseasca in mediul rural, intre femei mai varstnice.Sau la piata, intre precupete.Dar cand aud 2 ,,muieri,, ( si expresia asta ma enerveaza, dar o folosesc in scop exemplificativ) , deci 2 muieri care sunt fardate din cap pana-n picioare, si aparent imbracate modern , stigand prin centrul orasului una dupa cealalta ,,ce faci fă,, , in acest caz mi se pare de-a dreptul ridicol.
Americanofobia cred ca ne-a cuprins pe mai toti la un moment dat.S-ar putea sa nu fie chiar nefiresc insa.Doar sa nu exageram :D
Ma mai enerveaza expresia ,,poi,, de a carei folosire am luat act in urma cu vreun an.Ea se vrea a inlocui expresia ,,păi" . Daca imi e dat sa aud ori sa vad scris un ,,poi,,, mi se strica ziua :)
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
ContSters181996, utilizator

Alte discuții în legătură

Ticul verbal - expresie a lenei de a gandi elga50 elga50 Nu voi dezvolta subiectul intrucat as vrea sa aflu parerea utilizatorilor de limba romana vorbita in toate mediile, de la cel academic, pana la coada de la ... (vezi toată discuția)
Reporterii la moda= graseierii!! nucu$ nucu$ Nu stiu daca sunt eu prea \\"carcotas\\" sau chiar este o adevarata moda(?) Observ ca mai toate televiziunile par sa se intreaca a promova reporterii care au ... (vezi toată discuția)
Subtrece ContSters227075 ContSters227075 Va rog daca poate sa spuna cineva ce inseamna,ce semnifica ,(nustiu cum sa spun)defapt cuvintul SUBTRECE am cautat prin dictionare dar inzadar.este dela o ... (vezi toată discuția)