avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Cuvinte si expresii
Discuție deschisă în Cultură generală

Cuvinte si expresii

M-am intrebat adesea ce anume ne determina sa folosim cuvintele pe care le folosim si expresiile pe care le folosim ( si care uneori ne definesc).Fara a lua in calcul ideea ca fiecare individ foloseste cuvinte mai simple sau mai pretentioase( pretioase, cum se mai spune) , in functie de gradul sau de cultura, de lecturi, de mediile pe care le frecventeaza si care poate fi o sursa de imbogatit vocabularul.
Statistic vorbind, nu imi e clar daca limba noastra draga numara 120.000 de cuvinte, 180.000 sau o alta cifra, tinand cont si de faptul ca unele cuvinte dispar, in timp ce altele le iau locul ( cuvinte imprumutate de pilda din alte limbi).
Tot statistic , ar exista cam in jur de 50 de cuvinte porcoase sau obscene ( si aici e o chestie , folosim cuvinte care sunt sinonime, le folosim pe rand sau in functie de context, de partenerii de dicutie?) , si, fara a cunoaste vreo statistica, am constatat faptul ca aproximativ 80% dintre romani folosesc aceste cuvinte sau expresii, iar asta indiferent de gradul de educatie sau de cultura ( as spune ca nici de varsta B-) ) aici nu prea ne diferentiem.Aceste cuvinte/expresii sunt insusite si rostite cu acelasi ,,entuziasm" aproape de oricine din orice categorie sociala.Desi poate din motivatii diverse: unii din furie, altii din teribilism , altii fiindca nu cunosc un alt tip de limbaj ( de ex. sinonimele B-) )
Sunt si cuvinte sau expresii pe care , sa spunem, nu le agreem sau ne enerveaza .Probabil ca nu sunt singura persoana care simte astfel ( as vrea eu sa fiu unicat , dar nu il lucruri atat de comune) .Si fiindca exista o anume simpatie sau antipatie pana si fata de niste biete expresii sau cuvinte, care considerati ca ar fi sursa? ceva personal? De pilda, eu antipatizez o anumita persoana si, intrucat acea persoana foloseste niste expresii in mod uzual, ma ,,zgarie pe creier " expresia cu pricina? Credeti ca depinde ( dincolo de semnificatia cuvantului/expresiei) si de sursa de unde o putem auzi, insusi , reproduce? credeti ca , asa cum avem preferinte in materie vestimentara, fie pentru ca admiram pe cineva care se imbraca intr-un stil anume , fie pentru ca ne dorim sa fim mereu la moda, tot asa ne insusim un anume tip de cuvinte si expresii pe care le folosim , cel putin o buna perioada de timp?
Si ca sa nu ma lungesc prea mult , de exemplu pe mine ma enerveaza expresia,, a da cu subsemnatul" .Nu o spune cineva anume , o spun multi si nu e nimic personal...pur si simplu imi displace.Poate si din cauza ca e o constructie cam nefericita? La fel de mult ma enerveaza si , sa se spuna in loc de ,,dati o semnatura" , ,,dati aici un autograf" ( aici recunosc, e ceva personal- omul cu apometrele, care vine o data pe luna si a carui politete exagerata, de asemenea , ma enerveaza ) .
Nu am acum timp sa insir toate expresiile care ma enerveaza si pe care nu le inteleg, dar ..de pilda, si unele nume ma enerveaza.Cand eram mica ma enerva numele unui coleg.Insa si el imi era antipac.Oare sa fie vreo legatura? cert e ca nici in ziua de azi nu agreez acest nume.
In speranta ca subiectul la care m-am gandit poate fi cat de cat interesant, poate reusesc sa mai flu si de la dvs...cam cum va alegeti ...vocabularul, pe ce crieterii ( constientizati ca va definesc anumite expresii?).

:innocent:
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
ContSters181996, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters184021 , utilizator 00:11, 1 Iulie 2011
@elena138, buna seara :)
Nu ati intarziat ci ati scris atunci cand ati simtit ca sunteti gata pentru o opinie .Asa si este firesc, nici eu nu sunt mereu ,,in forma" pentru a scrie despre ceva anume.
Cat despre teorii, de cele mai multe ori imi creez propriile teorii cu privire la lucrurile pe care simt ca ar trebui sa le ,,cercetez" pentru a le afla ...talcul.Din cele discutate impreuna cu dvs. , o buna parte a teoriilor mele se confirma. Ne influenteaza cei din jur , preluam expresii si de cele mai multe ori nu este un act constient, voit.Totusi, daca ne displace persoana care le foloseste evitam folosirea lor, iar acesta este un act constient.
A folosi un limbaj potrivit , in functie de persoanele cu care interactionam,este o chestie de bun simt, cred.De pilda , suntem intr-un grup in care observam ca se afla persoane cu un anumit nivel de instruire, desigur ca i-am pune in dificultate folosind cuvinte ,,pretioase" , mai mult, cred ca am fi antipatizati.
Faptul ca repetam , in mod voit si pentru amuzament cuvinte rostite gresit de vreun vip, nu e condamanabil, este chiar firesc, este modul nostru de a-l ,,sanctiona" pe respectivul, care ar trebui sa fie impecabil in exprimare.Insa uneori se exagereaza, si nu repetam cuvintele vreuni vip, exemplul cu ,,nu stiu d'astea" este unul elocvent.A devenit peste noapte o moda, in orice mediu , oricine spunea fraza aceasta macar o data pe zi.:)
Exprimarea cat mai plastica este potrivita , cum spuneam, in functie de ...oportunitatea ei .
Atunci cand scriem insa este mult mai potrivita fata de situatia in care facem conversatie face to face.Chiar si intre prieteni, pe care nu am motive sa-i antipatizez , daca observ ca se forteaza sa ,,dea" tot ce au mai bun in materie de expresii, citate , etc, devine deranjant.Fiindca acest lucru poate ma obliga si pe mine sa fiu la acelasi nivel, devine un fel de competitie...hai, care pe care :D
Aaa, noi mai practicam jocuri de tipul "care pe care", dar sfarsesc in hohote de ras. Sigur ca ma enerveaza cand aud un vip decident debitand "la greu", dar cand e un vip "modist" sau de alta natura, e amuzant rau! Ma infurie (cam asa X-() cate un sef care moare de prost, dar nu poate sa vada asta, folosind expresii "cu greutate" sau interpretand in maniera personala un act normativ ori explicandu-mi o problema de specialitate, el fiind nespecialist. Dar nu-i mai retin si modul de exprimare sau cuvintele folosite . Prefer sa- i fac in gand asta :bully: si sa-mi folosesc neuronii pentru lucruri cu adevarat utile. Prostii sunt asa cum ii stim din povesti : cuminti si cu scaun la cap:)). De cealalta parte sunt simpaticii, carora le iertam orice gafa pentru ca ... ii iubim, nu-i asa?:)
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
elena138, utilizator
Cuvantul ,,dumneata'', ma irita de'a dreptul.
Nu stiu de ce, dar nu'mi suna bine la ureche. La fel nici ,,mata'' ,,matale'' sau alte apelative de la tara.
Ai zice ca te adresezi unui om simplu, in varsta , un om care a muncit o viata, cu palmele batute de vreme si de munca grea a campului.
Dar asemenea cuvinte le poti auzi si la oras, in diferite institutii sau fabrici, atunci cand cineva mai tanar se adreseaza unei persoane mai varstnice.
Eu nu sufar cuvintele astea.
Cand eram copil si ma duceam la tara, la bunici, ma adresam celor de acolo cu dv si nu ptr ca eram eu de la oras si eram cu fitze. Nu , parintii mei au fost oameni simpli si am trait decent.
Dar asa imi place mie sa'l respect ,atat pe cel de la oras, cat si pe cel de la tara
@elena 138, unora le iertam, fiindca cei pe care-i indragim pot fi iertati fara ezitare.Dar cum spuneam , competitiile de acest gen nu-si prea au rostul.S-ar putea ca unii sa se creada indreptatiti sa foloseasca cuvinte ,,cu greutate" fie doar si pentru ca ei considera ca devreme ce le-au invatat ...daca nu le-ar folosi ar fi in zadar.Dar nu este asa, unii nu au simtul ridicolului si am vazut destui.
Nu l-as putea critica pe unul ca A. Plesu- mi se pare absolut firesc sa foloseasca orice termeni, oricat de sofisticati.Si evident, multi altii de acelasi nivel .
E corect si faptul ca noi, ca actori sociali ne jucam rolurile si ca ne dorim sa primim aplauze.Dar stiti, unii nu trebuie sa vorbeasca in termeni pretiosi fiindca iti poti da seama ca au in cap un bagaj cultural si ...poti vedea lumina din ochii lor.
Spiridon Vasilica, nu am comentarii, eu tocmai ce afirmasem ca gasesc rostul cuvantului,,dumneata".Nu mi se pare ca as jigni pe cineva daca folosesc acest apelativ.Totusi nu-l folosesc decat rar si cu persoane varstince si simplute.Sigur ca nu ma pot adresa profesorului meu astfel.Poate ca nu l-ar deranja, dar nu as risca.
Uneori pot folosi acest cuvant si in gluma , cu cineva aproipiat.Il pot folosi adresandu-ma unui copil , insa in gluma, evident.Stiti ca uneori copii vor sa fie oameni mari :) Si invers, cand vor fi oameni mari ar vrea sa fie oameni mici uneori.
Da, referitor la acea lumina din ochi... eu o vad din ce in ce mai rar. Insa e, de fiecare data, o mare placere sa constat ca tocmai am cunoscut un om de calitate.
In preajma acestor oameni parca si umorul este mai umor, si critica este mai ... critica si parca si solutiile par mai usor de gasit.
Imi plac oamenii sinceri, indiferent de context. Dupa acest criteriu apreciez persoana care vorbeste si expresiile folosite.

Alte discuții în legătură

Ticul verbal - expresie a lenei de a gandi elga50 elga50 Nu voi dezvolta subiectul intrucat as vrea sa aflu parerea utilizatorilor de limba romana vorbita in toate mediile, de la cel academic, pana la coada de la ... (vezi toată discuția)
Reporterii la moda= graseierii!! nucu$ nucu$ Nu stiu daca sunt eu prea \\"carcotas\\" sau chiar este o adevarata moda(?) Observ ca mai toate televiziunile par sa se intreaca a promova reporterii care au ... (vezi toată discuția)
Subtrece ContSters227075 ContSters227075 Va rog daca poate sa spuna cineva ce inseamna,ce semnifica ,(nustiu cum sa spun)defapt cuvintul SUBTRECE am cautat prin dictionare dar inzadar.este dela o ... (vezi toată discuția)