avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doar un mare specialist in drept civil poate...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doar un mare specialist in drept civil poate...

Doar un mare specialist in drept civil poate rezolva urmatorul caz ,din moment ce avocatul angajat mi-a spus ca nu se poate face nimic daca nu gasesc certificatul de deces al proprietarului trecut in C.F.,proprietar care a cumparat locul de casa in anul1922.Situatia este urmatoarea:mama a cumparat un loc de casa, in Tes-Timis ,cu contract de vanzare-cumparare incheiat la notar, in sept.1945.Pe acel loc a construit casa in anul 1959.A trait acolo pana in 2007 ,cand am adus-o la mine in jud. Suceava pt. a o ingriji(are 85 de ani),a platit darile catre primarie.Acum vrea sa vanda casa si terenul aferent ,dar nu poate deoarece femeia care i-a vandut locul de casa nu este trecuta in C.F.,pentu ca a cumparat ,in 1931 ,fara sa incheie contract la notar,aspect mentionat in contractul mamei.Cazul este suspendat ,din 23 sept.2010 ,la Judecatoria Lugoj(dosar 1108/252/2oo9) in vederea depunerii certif.de deces al proprietarului din 1922,certificat pe care nu il gasim(cautam acul in carul cu fan).Intrbarea mea:Judecatoria-Lugoj(judecatorii cazului) nu este interesata sa rezolve acest caz pentru ca cineva sa fie proprietar acolo, sa plateasca taxele,sa plateasca asigurarea casei?De ce trebuie neaparat gasit acel certificat de deces,cand mama are acel loc de casa in posesie faptica de 66 de ani ?Multumesc din suflet specialistului care va gasii solutia rezolvarii acestei probleme si imi va spune pasii care trebuie facuti!
Cel mai recent răspuns: cosarpavel , utilizator 11:04, 20 Iunie 2011
In varianta administrativa, nu va cere nimeni certificatul de deces al cetateanului plecat la camp cu verdeata in 1900 toamna.
Va trebuie doar un istoric de rol fiscal, o schita cadastrala a imobilului, extras registru agricol 1986-1990 si registrul posesorilor 1990 de la primarie, copie act vanzare-cumparare, cerere si acte stare civila. In masura in care obtineti fie Ordinul Prefectului, fie direct titlul de proprietate, intabulati in baza lor fara alte probleme. Este doar opinia mea...
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
Kyandra, moderator
Multumesc frumos!Asta asteptam.Dupa raspunsul dat, observ ca sunteti bine documentat si aveti talent,priceperi si deprinderi pt. acest domeniu=D>.Sunt in perfecta concordanta cu afirmatiile dumneavoastra.Zona a fost colectivizata.O sa merg pe ordinul Prefectului,dar va rog sa detaliati putin pasii pe care trebuie sa-i urmez. Stiu ca de la teorie la practica e un drum lung,dar o sa insist pe aceasta cale.Sunt putin dezamagit acum, deoarece am trimis o scrisoare cu aviz de primire(avizul s-a intors,confirmand primirea) Primariei Brestovat-Timis ,inca din data de 14.04.2011,si nu am primit niciun raspuns.In scrisoare am solicitat sa-mi trimita:1.Copie dupa registrul agricol din anii 1958-1962 pe numele mamei si 2.Copie a paginii din anexele 1 sau 2 la Legea 18 din 1991 cu numele ei.Am procedat bine? Multumesc inca odata!
Ordinul prefectului se obtine in urma unui dosar care se depune la primarie si trebuie sa contina:
- cererea persoanei care poseda imobilul la data de 01.01.1990, sau a mostenitorilor acesteia (in cazul in care mostenitorii fac cererea, trebuie atasat certificatul de mostenitor) si actele de stare civila;
- extras registrul agricol 1986-1990 si registrul cadastral 1990 pentru pozitia de rol aferenta imobilului respectiv (de la primarie);
- istoric de rol fiscal (tot de la primarie);
- copia actului de vanzare-cumparare;
- schita cadastrala a imobilului, executata de un expert autorizat;
- declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din evidente.
In judetul nostru cererea se depune la primarie, urmand ca biroul registru agricol sa intocmeasca un referat cum ca X a intrat in CAP, ca figureaza in evidente si ca sunt indeplinite conditiile cerute de art. 23 din legea 18/1991 pentru emiterea OP. In alte judete, am inteles ca este posibil ca cetateanul sa obtina actele enumerate de mine si sa depuna dosarul direct la prefectura, urmand ca, de acolo, comisia judeteana de fond funciar sa ceara relatii primariei... Cate bordeie, atatea obicee, dar va scapa de instanta si puteti efectua apoi cadastrul si intabularea imobilului.
Succes!
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2011
Kyandra, moderator
Multumesc foarte mult!Sper sa am succes.Multa sanatate ,putere de munca ,fericire si mult noroc!!!Cu deosebuta stima si consideratiune pentru Kyandra .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caut un certificat de deces cosarpavel cosarpavel 1Cum pot gasi certificatul de deces al unui proprietar trecut in Cartea Funciara a Biroului de cadastru...Lugoj,proprietar care a cumparat locul de casa in ... (vezi toată discuția)
Caut un certificat de deces cosarpavel cosarpavel Cum pot gasi certificatul de deces al unui proprietar al uni loc de casa cumparat in 1922,proprietar trecut in CF al OFICIULUI DE CADASTRU DIN ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate cosarpavel cosarpavel Primaria Brestovat,jud.Timis,poate sa elibereze mamei mele(vaduva de razboi) titlu de proprietate pentru un loc de casa pe care il detine in fapt din 1945 ,si ... (vezi toată discuția)