avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1263 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contracte la distanta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contracte la distanta

Imi puteti spune ce lege reglementeaza contractele la distanta intre doi operatori economici? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters60274 , utilizator 09:08, 31 Iulie 2008
Potrivit dreptului roman preluat si de dreptul romanesc contractele pot exista valabil ca o intelegere intre parti cu conditia ca acestea sa aiba un obiect determinat sau determinabil si partile sa se fi inteles asupra pretului.Mai sunt si alte conditii dar sunt de bun simt si nu intram in amanunte.De obicei contractele se incheie doar prin simplul acord de vointa fara sa fie nevoie de forma autentica.Prin urmare o intelegere care cuprinde elementele mentionate mai sus (de restul nu discut pentru ca nu e cazul ) fie aceasta intelegere chiar si telefonica este un contract valabil si produce toate efectele juridice.Cu stima!
Multumesc pentru raspuns!
Dar cum se pot demonstra termenii si clauzele unui contract verbal (telefonic)?
Felicitari pentru consecventa.Revenind la problema , contractele incheiate telefonic sunt valabile in conditiile de mai sus si isi produc efectele .Se emite o factura ,se livreaza o marfa se plateste un pret.A fost contract?Sigur,a fost contract.Pana aici lucrurile sunt simple.Greul incepe cand in loc de executare corespunzatoare are loc ori executarea necorespunzatoare,ori executarea cu intarziere ori pur si simplu nexecutarea contractului de catre una din parti.In acest caz partea care si-a executat obligatia are in contra partii in culpa posibilitatea unei actiuni in justitie in care trebuie sa dovedeasca ca acel contract exista cu adevarat.Prin orice mijloc de proba.De ex.in cazul dvs .un inceput de executare sau factura telefonica desfasurata.

In lumea occidentala contractele incheiate telefonic sunt ceva uzual pentru ca operatorii comerciali sunt obisnuiti sa se adapteze vitezei din lumea afacerilor.Aceste contracte sunt folosite in general pentru livrari ,iar daca livrarea nu corespunde aceasta se inapoiaza si se face o noua livrare corespunzatoare.Cu stima!
In termeni "populari", contractul s-a desfasurat astfel: am sunat un operator de vinzari al respectivei firme pentru a afla niste detalii despre respectivul produs, mai precis niste specificatii care nu erau prezentate pe site (culoare, tip display, tip licenta). Operatoarea mi-a confirmat respectivelele specificatii si doar in aceste conditii am propus sa transmit o comanda scrisa (email sau formularul de pe site) pentru acel produs, insa operatoarea mi-a raspuns ca este suficienta comanda telefonica pentru ca respectiva convorbire se inregistreaza.

A doua zi am primit coletul (prin intermediul unei firme de curierat) si am achitat contravaloarea produsului (plus transport).
Dupa despachetarea produsului, am constatat ca acele specificatii pe care le-am solicitat in mod expres erau complet diferite.. mai mult, am realizat ca si pretul de vinzare a fost ceva mai mare decit cel confirmat de catre operatoarea de vinzari.

Au urmat o serie de telefoane si mesaje e-mail pe care le-am expediat si la care mi se raspundea foarte greu si laconic. Raspunsurile erau de genul "nu intelegem de ce va deranjeaza ca are alta culoare" sau "nu exista aceasta optiune la acest model" (desi le transmiteam link-uri catre site-ul producatorului - link-uri care figurau chiar si pe pagina lor - din care reiesea contrariul).

In tot acest timp, au refuzat in mod continuu sa-mi comunice o posibilitate de a contacta administratorul firmei pentru o propunere de rezolvare a acestui litigiu, singura persoana care imi raspundea fiind cea care se ocupa de "reclamatii".

Le-am solicitat in repetate rinduri sa verifice si sa-mi prezinte continutul convorbirii telefonice din momentul efectuarii comenzii dar au ignorat de fiecare data aceasta solicitare - de unde am tras concluzia ca nu exista asa ceva.

Faptul ca exista in desfasurator apelul pe care le-am efectuat la momentul lansarii comenzii nu are nici o relevanta asupra continutului acelei convorbiri in care s-au specificat clar conditiile acelui contract (valabilitatea acelor specificatii).

Asadar, existenta contractului este usor de dovedit.. cum se pot dovedi insa clauzele contactuale (conditiile)?

In legea referitoare la protectia consumatorului (sau a contractelor la distanta - pentru consumatori persoane fizice) se mentioneaza ca vinzatorul trebuie sa faca dovada ca produsul livrat este cel care a fost solicitat de catre cumparator, in caz contrar se considera ca s-a efectuat o livrare abuziva.

Exista vreo dispozitie legala similara, pentru contractele dintre doi operatori economici?

Multumesc pentru asistenta!
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2008
lifer, utilizator
Deja incepe sa se contureze un probatoriu in ceea ce priveste obiectul contractului.Contractul poate fi probat inclusiv cu adrese comunicate pe email de catre angajati ai vanzatorului in care sunt recunoscute neconformitati.Privind legea contractelor la distanta chiar daca ea nu se aplica in speta ,in proces se va face trimitere la aceasta lege cu privire la existenta livrarii abuzive devenita institutie juridica prin consacrarea ei legislativa.Trebuie sa incepeti demersurile dvs inaintea lor,e cea mai buna tactica .Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparaturi online ("pe firma") lifer lifer Am achizitionat recent un produs de pe un site de vinzari online, solicitind intocmirea facturii "pe firma" (SRL). La momentul efectuarii comenzii ... (vezi toată discuția)
Refuzarea unui colet neconfirmat xRaven xRaven Buna ziua ! Am o mica problema. Se presupune ca am comandat un produs si m-am trezit cu curierul la usa cum ca trebuie sa platesc respectivul colet, ... (vezi toată discuția)
Pret gresit pe site dascalas dascalas Salutare. Administrez un magazin online pe care s-a listat un pret eroant. Nu prea am reusit sa dam de cap cum a ajuns pretul ala acolo. Ideea este ca, ... (vezi toată discuția)