avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de intretinere

se poate rezilia contractul de intretinere prin notariat, cu acordul ambelor parti? sau este nevoie ca intretinutul sa apeleze la instanta judecatoreasca? eu sint intretinatorul....
Inca citeva mentiuni: din decembrie anul trecut, adica de 8 luni, au intervenit neintelegeri intre noi, asa ca eu nu am mai prestat serviciile de intretinere. De aceea:
- rezilierea trebuie facuta la acelasi notar public instrumentator al actului?
- rezilierea se face cu ce data? data prezentarii la notar sau data la care a incetat prestarea serviciului de intretinere de catre mine?
- intretinutul poate, sub un pretext oarecare, sa ceara despagubiri? cu alte cuvinte, poate cere despagubiri pentru perioada in care eu nu am prestat serviciile de intretinere?
Cel mai recent răspuns: Ionela3 , utilizator 20:58, 12 Ianuarie 2016
Eva, te apreciez mult, hai sa nu ne contram pe 2 definitii de dept material din teoria obligatiilor... nu de alta, dar sunt atat de clare...
Una se aplica in cazul contractelor cu executare succesiva, altele contractelor cu executare dintr-o data... e simplu, atat.
Nu se pune nimic in nicio situatie anterioara...
Daca intretinutului ii iei intretinerea inapoi, cum ii iei intretinatorului faptul ca a fost proprietar?
Cum ii iei chiriasului folosinta casei in lunile cand a stat acolo? Chiriasul isi ia chiria inapoi de la proprietar, dar cum ii da acestuia folosirea casei?
Ce naiba, nu are legatura rezilierea cu rezolutiunea, nu se pot aplica in aceleasi tipuri de contracte, nici macar nu exista dezbateri pe aceste teme in doctrina, toti sunt de acord...
Vezi ca a aratat Marian Isvoranu pe un topic, recent, ce inseamna rezilierea si ce rezolutiunea... desi sunt convinsa ca stiai si ca a fost o scapare.
Diferenta intre reziliere si rezolutiune este ca, rezilierea produce efecte doar pt. viitor, pe cand rezolutiunea isi produce efectele retroactiv.
Ca efect al rezolutiunii pt.neexecutare, dreptul de propr.asupra bunului prestat de beneficiarul intretinerii va fi redobandit de el. Valoarea intretinerii prestate, datorita caracterului aleatoriu al contractului, nu trebuie restituita. Tot astfel, debitorul care a avut folosinta bunului nu va fi obligat nici el sa restituie valoarea folosintei; contr.este aleatoriu si nu se poate face un calcul al echivalentei prestatiilor. Rezilierea face sa inceteze efectele contr. numai pt. viitor, lasand neatinse prestatiile succesive care au fost facute anterior rezilierii. In rezolutiune, contractul este desfiintat retroactiv.
Eu merg pe rezolutiune! Daca esti de acord, putem discuta, chiar si cu T.G.O. in fata:). Diferenta intre rezolutiune si reziliere exista, si am aratat mai sus. In cazul contr.intretinere este vorba de ... aceeasi rezolutiune. Aici nu-mi scapa.

:offtopic: Nu maicita mesajul imediat anterior si nu mai scrie mesaje consecutive, ele vor fi sterse. Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Aveti amandoua dreptate :) E chestie de doctrina... si eu am invatat la facultate ca AVLIL rezolutiunea si rezilierea (nu retin acum toti autorii cititi dar am la indemana doar o carte de Teoria generala a obligatiilor de Statescu si Barsan, precum si C. Crisu - Ghidul Juristului, care sunt de aceeasi parere, contractul de intretinere fiind in ambele printre exemplele de contracte carora li se aplica rezilierea, datorita prestatiilor succesive)... pe de alta parte am citit recent (sapt. trecuta) intr-o carte de modele de cereri si actiuni a unei colege (una rosie, nu tin minte autorii - erau vreo 4) ca in cazul contractelor de renta viagera si intretinere se aplica rezolutiunea nu rezilierea cu trimitere la subsol la Francisc Deak - Contracte si asigurari, dar nu am gasit inca nici o carte a acestui autor in care sa vad si motivarea acestei afirmatii.

Later edit: Singura motivare care-mi trece prin cap in sprijinul celei de a 2-a opinii ar fi ca obligatiile cel putin a uneia dintre parti se executa instantaneu; dar si argumentul cu caracterul aleatoriu al contractului imi pare logic...

Later edit: Curios ca si C. Crisu se contrazice singur, la cap. Contractul de intretinere foloseste termenul de rezolutiune desi il dadea ca exemplu de contract la care se aplica rezilierea la capitolul Rezilierea contractelor... iar mai incolo iar foloseste termenul reziliere ... eu nu mai inteleg nimic :( Cred ca se foloseste una sau alta dintre sanctiuni in functie de partea contractanta care invoca neexecutarea obligatiei de catre cealalta parte (intretinut sau intretinator)...
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat
Deci......... hai sa ma lamuresc si eu!!
Daca mama mea a facut un contr de intr cu nepoata ei si apoi nepoata, cu mine si cu mama am facut un nou contr de intr prin care au devin noul intretinator al mamei mele iar nepoata are probleme legale ( executare ) ...... se poate ataca ultimul contr facut ,,,,?
Daca da, ce sanse sunt si care sunt variantele pt ca acest contr sa nu fie axecutat in niciun fel..........rezolutiune, reziliere,,,de catre cine????? DEFINITIV sa fie!!!!!!
De atacat se poate ataca ultimul contract dar trebuie sa existe motive temeinice.Altfel nu se va da de catre instanta rezolutiunea contractului.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Caut urgent o lamurire anamaria.minea anamaria.minea :(...nu pot sa inteleg de ce in cazul contracului de intretinere si al celui de renta viagera se mentioneaza despre rezolutiune.... de ce nu e vorba de ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de intretinere mihavoicu mihavoicu Buna ziua.Va prezint urmatoarele :Eu sunt un copil infiat de la varsta de 4 ani de catre o matusa de a mea (sora buna a mamei ).In prezent am varsta de 40 ani ... (vezi toată discuția)
Contract cadru vanzare-cumparare aartist aartist In contract este inserata clauza : "Oricare parte poate solicita rezilierea contractului cu un preaviz de 15 zile". Pot rezilia unilateral oricand acest ... (vezi toată discuția)