avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de intretinere

se poate rezilia contractul de intretinere prin notariat, cu acordul ambelor parti? sau este nevoie ca intretinutul sa apeleze la instanta judecatoreasca? eu sint intretinatorul....
Inca citeva mentiuni: din decembrie anul trecut, adica de 8 luni, au intervenit neintelegeri intre noi, asa ca eu nu am mai prestat serviciile de intretinere. De aceea:
- rezilierea trebuie facuta la acelasi notar public instrumentator al actului?
- rezilierea se face cu ce data? data prezentarii la notar sau data la care a incetat prestarea serviciului de intretinere de catre mine?
- intretinutul poate, sub un pretext oarecare, sa ceara despagubiri? cu alte cuvinte, poate cere despagubiri pentru perioada in care eu nu am prestat serviciile de intretinere?
Cel mai recent răspuns: Ionela3 , utilizator 20:58, 12 Ianuarie 2016
ªi eu sunt de părere că sancţiunea pentru neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere este rozoluţiunea, nu rezilierea. Contractul se desfiinţează retroactiv, bunul dat în schimbul întreţinerii reintrînd în patrimoniul întreţinutului. Prestaţiile de întreţinere nu se restituie, temeiul fiind caracterul aleator al contractului.

Faptul că debitorul obligaţiei de întreţinere nu a prestat întreţinerea în ultimele luni, aşa cum afirma în post, constituie un motiv suficient pentru ca întreţinutul să obţină rezoluţiunea judiciară. L-ar putea împiedica doar fapta proprie, aceea de a refuza întreţinerea.

Liviu S.Bordaş

PS La întrebarea userului, referitoare la cel de-al doilea contract, prin care s-a novat contractul iniţial: cred că este acelaşi subiect dezbătut acum cîteva zile. Cel de-al doilea act a fost încheiat pentru a scoate imobilul din patrimoniul întreţinătorului, cu motivarea că acesta este urmărit de creditori pentru nişte datorii rezultate din activitatea lui ca administrator sau asociat al unei societăţi comerciale. Dacă creditorii pot dovedi că cel de-al doilea act a fost încheiat în scopul fraudării intereselor lor prin diminuarea patrimoniului debitorului, spun şi acum, aşa cum am făcut-o la celălalt subiect: este posibilă introducerea unei acţiuni pauliene.

Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2009
themis, utilizator
Tu esti exact dupa Deak. Filipescu si Boroi sustin ca e rezilierea aplicabila.

Eu cred ca e rezilierea din motive de practica, imi e greu sa vad o rezolutiune. Deak motiveaza rezolutiunea pe faptul ca nu ambele obligatii sunt succesive, or similar as putea explica eu ca se aplica rezilierea: pentru ca nu ambele obligatii sunt uno ictu.
NU e tocmai un argument care sa tina, mai ales ca nu explica de ce din doua o alege pe asta, cu exceptia unor considerente practice.
Pai tocmai din considerente practice as alege rezilierea... Oricum, e un contract nenumit, nu are reguli specifice si, avand in vedere importanta lui in practica tocmai ca ar trebui sa fie un contract expres reglementat.
E clar ca argumente sunt si pro si contra, cert e ca mie imi pare o reziliere, nu prea vad intoarcerea capitalului in patrimoniul creditorului intretinerii ca un efect al elementului alea care continua, cum sustine Deak, si dupa desfiintarea contractului.
Pentru ca obligatia intretinutului de a preda bunul la incheierea contractului sau la o data ulterioara, este o obligatie uno ictu, este logic si corect sa se solicite in instanta rezolutiunea contractului de intretinere si nu rezilierea. Aceasta pentru ca ceea ce s-a prestat dintr-o data sa se reintoarca in patrimoniul intretinutului.
In prezent pe noul cod civil problema este clar reglementata, insa si pe vechea reglementare Francis Deak avea o logica juridica extraordinara. Respect!
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2016
Ionela3, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caut urgent o lamurire anamaria.minea anamaria.minea :(...nu pot sa inteleg de ce in cazul contracului de intretinere si al celui de renta viagera se mentioneaza despre rezolutiune.... de ce nu e vorba de ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de intretinere mihavoicu mihavoicu Buna ziua.Va prezint urmatoarele :Eu sunt un copil infiat de la varsta de 4 ani de catre o matusa de a mea (sora buna a mamei ).In prezent am varsta de 40 ani ... (vezi toată discuția)
Contract cadru vanzare-cumparare aartist aartist In contract este inserata clauza : "Oricare parte poate solicita rezilierea contractului cu un preaviz de 15 zile". Pot rezilia unilateral oricand acest ... (vezi toată discuția)