avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Parti comune asociatie de proprietari - lucrari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Parti comune asociatie de proprietari - lucrari

Buna ziua,

Am citit pe site Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. As dori sa stiu in primul rand daca este legea in vigoare in prezent, sau au mai aparut modificari intre-timp?
In lege se prevede la art.11, alin (2) ca
Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari
. Apoi, prin art 56, alin (1) lit. e) se prevede ca
modificarea aspectului proprietatii comune, precum si a elementelor constructive ale cladirii fara aprobarile si autorizatiile legale ... constituie contraventie
.
Ce as dori sa stiu este daca orice lucrare care afecteaza partile comune trebuie supusa aprobarii asociatiei de proprietari. In speta, eu doresc sa imi montez centrala termica de apartament, iar lucrarile aferente presupun prelungirea coloanei de gaz (care nu e proprietatea comuna a membrilor asociatiei) la un nivel superior prin perforarea unui plafon ce apartine partilor comune. Binenteles, se vor face lucrarile de reparatii corespunzatoare. Lovindu-ma de rezistenta unui vecin, eu imi pun problema in primul rand daca perforarea unui plafon poate fi considerata o
modificare a aspectului partilor comune
sau este mai degraba o lucrare necesara, schimbarea aspectului nefiind un lucru necesar. Pe de alta parte, daca eu trec peste rezistenta vecinului, care ar fi consecintele? Mi-ar fi suficient un acord scris si semnat de catre majoritatea membrilor asociatiei sau nici macar acesta nu este necesar? In opinia mea, acordul vecinilor cu care am pereti despartitori comuni ar trebui sa fie suficient. O ultima intrebare ar fi daca art 56, alin (1) lit. e) impune si acordul vecinilor sau doar autorizatiile emise de autoritatile publice competente. Aceasta ultima intrebare este legata de consecintele efectuarii unor lucrari care afecteaza partile comume, fara acordul membrilor asociatiei.

Va multumesc,
Codepointer
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2011
codepointer, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:14, 23 Iunie 2011
Culmea ca atunci cica a fost de acord... probabil are ceva cu mine personal desi nu vad ce caci nu l-am deranjat niciodata. In fine, fiecare ne comportam asa cum consideram de cuviinta, nu imi propun eu sa reeduc pe nimeni. Eu doar vreau sa imi rezolv problema :).

Avize si autorizatii cred ca imi trebuie doar de la GAZ si de la COLTERM, una pentru bransare si una pentru debransare. Cel putin asa mi-au spus cei de la firma de instalatii cu care am contractat lucrarea.

Multumesc inca o data.
Daca cei cu care ati contactat lucrarea spun ca va trebuie numai doua avize dvs. de ce va mai agitati?. Lasati-i pe ei sa execute acea lucrare legal iar dvs. pregatiti numai banii sa platiti. Stiu ei ce este legal si ce nu.:D
Firma care executa lucrarea intocmeste un proiect. Acest proiect este avizat de furnizorul de gaz, dar asta este treaba firmei si nu a dumneavoastra. Asa cum s-a spus mai sus, proprietarul plateste si firma face lucrarea cu tot cu proiect. Eu, dupa ce mi-au prezentat proiectul, am vazut traseul ce urma sa-l aiba conducta, de la coloana verticala ce trecea prin casa scarii, pana la mine in apartament si-am solicitat sa-mi instaleze aceasta conducta pe alt traseu pentru a nu gauri pe la intrarea in apartament. Practic am scos-o din casa scarii in afara blocului si-am dus-o pe peretele exterior al blocului pana la geamul bucatariei mele. Acolo am introdus conducta de gaz in casa. M-a costat "un whisky" aceasta modificare a proiectului, dar lucrarea s-a realizat oficial conform schitei...
Pentru toata operatiunea, de la cap la coada, de debransare de la furnizorul public de caldura si apa calda si de instalare a unei centrale proprii, de apartament, cu obtinerea cotei de gaz..., am avut nevoie de acordul vecinilor (pe un tabel), al asociatiei de proprietrari (aprobare data de presedinte si administrator dupa achitarea la zi a debitelor) si a proprietarului coloanei (la mine pe scara asociatia, platind 150 lei pentru aceasta, deoarece asa au platit toti vecinii..).
Apoi nu am mai intrebat vreun vecin daca si cum sa gauresc planseul, peretii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scara (treptele) din dreptul vecinului, proprietatea sa? leteadoina leteadoina Buna ziua, Zilele trecute a venit o echipa sa ma branseze la gaze. S-a constatat ca nu se poate intra cu teava in dreptul etajului meu, partea inferioara, ci ... (vezi toată discuția)
Centralele de apartament instalate ilegal (?!) m.belu m.belu Daca in apartamentele din condominiu s- au instalat centrale termice proprii, doar pe baza semnaturilor vecinilor de pe orizontala si verticala si doar cu ... (vezi toată discuția)
Centralele termice degetzik degetzik buna ziua! locuiesc in braila si sunt chiriasa la un apt cu 1 camera....in tot blocul sunt montate repartitoare de caldura kre practic fraieresc ... (vezi toată discuția)