avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva, recurs castigat, ce urmeaza?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva, recurs castigat, ce urmeaza?

Buna ziua,

Va rog respectuos, daca doriti sa ma ajutati cu niste lamuriri si eventual niste sfaturi referitor la urmatoarea situatie in care ma aflu:

Am contestat in Tribunalul Bucuresti in anul 2010 decizia de concediere prin care mi s-a desfacut contractul de munca din motive neimputabile mie. Motivele din decizia de concediere au fost, chipurile, "probleme economico-financiare previzionate".
La finalul procesului Tribunalul Bucuresti a decis prin sentinta din data de 2 noiembrie ca nu s-au adeverit acele dificultati economico-financiare previzionate si prin urmare mi-a dat castig de cauza astfel: "Obligă intimata să-l reintegreze pe contestator în postul deţinut anterior concedierii, şi să-i plătească despăgubiri egale cu salariile indexate majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta de la data concedierii şi până la data reintegrării efective. Cu recurs "
Angajatorul a facut recurs la Curtea de Apel Bucuresti unde am castigat iar, decizia a aparut deja pe site-ul Institutiei la data de 01.06.2011 specifica scurt: "Solutie: respinge recursul, ca nefondat irevocabilă".

Intrebarea mea este:

1. Ce urmeaza acum sa fac, astept prin posta decizia de la Curtea de Apel s-au cum se procedeaza?

Deja este 24 iunie si nu as vrea sa depasesc nu stiu ce termen in care nu m-am prezentat la fostul angajator pentru a ma reangaja si a-mi primii salariile din urma.
Ma gandesc sa nu existe un anumit termen pina la care pot sa ma prezint la fostul angajator cu sentinta de la tribunal si daca depasesc acel termen sa nu decad din drepturi, sau cum se spune. Oricum, imediat dupa reangajare am intentia sa-mi dau demisia pentru ca stiu ce "bucurosi" ma asteapta cei din conducere pentru ca am castigat procesul.

Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde la solicitare

cu stima,
Adrian Lazarescu

Cel mai recent răspuns: Adrian Lazarescu , utilizator 02:24, 27 Iunie 2011
Art.262 C.mun. nu prevede niciun termen .. de unde ati scos ca este valabil termenul de 15 zile si pentru infractiunea prevazuta la art.262 C.mun.?

Art. 262 C.mun.]
Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
sdianaviolina a scris:

hotararea Curtii nu se comunica, veti cere dvs. o copie dupa ce va fi redactata ( intrebati la arhiva daca a fost redactata de judecatori). Apoi, investiti hotararea, obtineti titlul executor si, pentru obligatiile salariale, va prezentati la un executor si puneti poprire pe conturile angajatorului. Cat despre punerea in aplicare a hotararii de angajare, va adresati mai intai cu o solicitare in scris, direct la angajator si, in caz de "tacere", puteti formula si o plangere penala , ei au obligatia sa aduca la indeplinire decizia instantei in termen de doua saptamini, asta inafara faptului ca salariile sunt datorate pana la reangajarea dvs.
Curios e faptul ca doresc sa plateasca un om fara sa le lucreze??


Va multumesc pentru interventia dvs. si indrumari.
Au aparut insa alte intrebari:
Trebuie facute doua solicitari distincte? Una pentru solicitarea despagubirilor salariale si alta pentru reintegrare?
Plata salariilor se va considera pana in data obtinerii deciziei definitive si irevocabile, sau pana in data efectiva a reintegrarii?
Ce parere aveti, daca postul a fost efectiv desfiintat si nici altul in schimb nu or sa aiba sa-mi ofere, nu credeti ca s-ar putea sa nu mai fiu reintegat cu toata sentinta definitiva de la tribunal?

multumesc anticipat pentru eventualele clarificari
1. Daca nu este posibilă reintegrarea în funcţia deţinută anterior în cazul în care, ca urmare a reorganizării, postul a fost desfiinţat, atunci singurul efect al reintegrării va fi însă dreptul la despagubiri al salariatului.

2. Plata salariilor se va face de la data incetarii raportului de munca si pana la data efectiva a reintegrarii .. de fapt, in solutia data de catre instanta trebuie sa se mentioneze perioada pentru care veti primi salariile.

3. Faceti o singura cerere catre angajator prin care solicitati sa puna in executare hotararea pronuntata de catre instanta , si anume : reintegrarea dvs si plata salariilor .
freeelis a scris:

1. Daca nu este posibilă reintegrarea în funcţia deţinută anterior în cazul în care, ca urmare a reorganizării, postul a fost desfiinţat, atunci singurul efect al reintegrării va fi însă dreptul la despagubiri al salariatului.

2. Plata salariilor se va face de la data incetarii raportului de munca si pana la data efectiva a reintegrarii .. de fapt, in solutia data de catre instanta trebuie sa se mentioneze perioada pentru care veti primi salariile.

3. Faceti o singura cerere catre angajator prin care solicitati sa puna in executare hotararea pronuntata de catre instanta , si anume : reintegrarea dvs si plata salariilor .


Va multumesc sincer pentru raspunsurile oferite. Deasemenea multumesc tuturor celorlati pentru raspunsurile dumnealor.

Am inteles deja in mare masura pasii ce urmeaza acum sa-i fac dupa obtinerea sentintei definitive.
Ar mai fi unele aspecte complementare la care voi face referire acum, pentru a putea obtine unele lamuri suplimentare cu bunavointa dvs si anume:

Sentina data de instanta spune : "Obligă intimata să-l reintegreze pe contestator în postul deţinut anterior concedierii, şi să-i plătească despăgubiri egale cu salariile indexate majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta de la data concedierii şi până la data reintegrării efective"

Deci, dupa cum ati spus si dvs, plata salariilor ar trebui sa fie facuta pana la data reintegrarii efective, dar ce spune legea si unde sa verific cat de mare se poate intinde aceasta durata efectiva? Deoarece, in cazul fortuit ca nu ma pot prezenta la angajator cu cererea scrisa de reintegrare, din motive de sanatate sau altele, o perioada mai mare de timp, poate 1 luna sau mai multe, atunci ce se va intampla, o sa pot primi salariile pina in momentul acela sau angajatorul se va putea preleva de vreo prevedere legislativa si ma va "taxa" pentru ca am stat prea mult pina m-am prezentat si ca el va considera ca reavointa din partea mea?

Este adevarat ca 3 ani am ca termen prevazut de lege sa ma prezint la angajator cu cererea de reintegrare si palata salariilor conf. deciziei instantei, sau este eronata afirmatia aceasta facuta de cineva in acest topic? Sau poate nu am inteles eu bine si-mi cer anticipat scuze.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri,
cu multa stima,
Adrian Lazarescu


Da, termenul de prescriptie al dreptului de a cere executarea silita este de 3 ani.

1. daca de la data depunerii cererii de executare a hotararii la angajator nu vi se platesc in termen de 15 zile drepturile salariale stabilite de catre instanta , atunci va puteti adresa Parchetului sau Politiei cu o plangere penala impotriva angajatorului pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.261 C.mun.

2. pentru reintegrare , Codul Muncii nu mai prevede niciun termen ci doar ca neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracţiune.

Alte discuții în legătură

Care este procedura dupa castigarea de catre un angajat a unui litigiu de munca? Svart Svart De scurt timp am obtinut la Curtea de Apel o hotarare irevocabila in care s-a constatat concedierea abuziva, nulitatea deciziei prin care am fost concediat ... (vezi toată discuția)
Se poate solicita schimbarea locului de munca? marinad marinad Buna seara, am castigat un proces cu angajatorul care este obligat sa anuleze decizia de concediere si sa ma repuna pe postul ocupat inainte de ... (vezi toată discuția)
Repunere in drepturi maria_2012 maria_2012 Buna ziua. In urma unei sentinte definitive, in care se stipuleaza ca postul meu nu a fost desfiintat,si se dipune repunerea in drepturile avute anterior ... (vezi toată discuția)