avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... evacuarea din domiciliu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

evacuarea din domiciliu

Locuiesc la adresa de domiciliu pe care o am la apartamentul copilului meu in varsta de 16 ani. Apartamentul a fost cumparat pe numele copilului in procent de 99%, iar 1% pe numele fratelui meu, respectiv unchiul copilului, avand drept de uzufruct doar mama mea, adica bunica copilului, eu necerand atunci drept de uzufruct. Va rog sa-mi spuneti daca pot fi scoasa din apartament in conditiile acestea.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Silvia Renate Mihai , Avocat 09:27, 27 Iunie 2011
Domnul avocat Mihai trebuie sa mai studize disciplina "Drept civil. Drepturi reale" inainte. Precum am afirmat si mai sus, copilul dumneavoastra are doar nuda proprietate.

Dreptul de proprietate are 3 atribute prevazute de lege : posesia, folosinta si culegerea fructelor, dispozitia. Dintre toate trei, copilul dumneavoastra are doar dispozitia care confera nudului proprietar posibilitatea de a dispune, adica a incheia acte de instrainare asupra bunului, evident numai asupra nudei proprietati.

Avand in vedere ca a fost constituit un drept de uzufruct, un cumul al prerogativelor posesiei, folosinte si culegerii fructelor, uzufructuarul are dreptul a-si exercita aceste prerogative neingradit, putand opune dreptul sau real inclusiv nudului proprietar.

Sec la intrebarea dumneavoastra : DA, uzufructuarul are "mai multe drepturi" decat "proprietarul" (care e "nud"...adica ii lipsesc prerogative expuse anterior).

Daca dumneavoastra si nudul proprietar locuiti acum acolo, o faceti pentru ca sunteti "tolerati" (acesta este termenul juridic, nu o ofensa) de catre uzufructuar.
D-na Mihaela, va multumesc pentru raspuns, inteleg asadar ca prin lege proprietarul nu poate decat sa dispuna de bunul lui, nu si sa-l foloseasca. Asadar oricand ar dori, uzufrucuarul poate sa-l ingradeasca pe proprietar sa locuiasca in apartamentul lui. Dar faptul ca este minor, ce drepturi ii confera copilului in privinta locuirii in apartamentul sau?
Discutabil...foarte !
Bunicii au in virtutea art. 86 alin.1 si art. 89 C.fam. obligatia de intretinere a nepotilor (inteleg ca uzufructuarul este bunica nudului proprietar), insa NUMAI in subsidiar fata de parinti. Dreptul nepotului la intretinere presupune si asigurarea unei locuinte, insa repet...in principal aceasta este obligatia parintilor. Numai in masura in care dumneavoastra si tatal sunteti ambii incapabili de munca sau in imposibilitatea de a munci, numai asa bunica ar fi obligata la intretinere, lucru care cuprinde si obligatia de asigurare a locuintei.

Inteleg ca nu orice caz, nu pe copil doreste sa-l evacueze, ci pe dumneavoastra....sau pe ambii?
Daca pe copil il da afara din casa si nu are unde sta...incercati sa formulati o ordonanta presidintiala (gasiti modele pe net, taxa de timbru e mica, 10 lei), o depuneti la judecatorie...se va judeca de urgenta. Va intemeiati actiunea pe articolele mentionate de mine si aratati ca nu are locuinta si se afla in stare de nevoie. Reclamant va fi copilul ASISTAT de dumneavoastra. Dar sa stiti ca nu stiu ce sanse de izbanda sunt...poate sunt...

Imi pare rau, nu acelasi lucru se poate intampla si pentru dumneavoastra.

Dincolo de partea legala, incercati sa o induplecati "cu frumosul"....vorba dulce mult aduce....uneori.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Va multumesc pentru explicatiile date. Sunteti de mare ajutor. Insa cu vorba buna, asa cum spuneti nu se poate, "bunica" are dementa senila, asa ca orice am incerca tot pe a ei o tine, ca nu am ce cauta acolo.
Dacă are acest diagnostic, cine o îngrijeşte? Singură şi nesupravegheată nu poate sta. Are diagnosticul stabilit de medicul psihiatru?

Alte discuții în legătură

Dreptul de uzufruct ruxandra81 ruxandra81 Buna ziua, Bunicii mei au cumparat o casa pe numele copiilor lor respectiv mama si unchiul meu. Bunicii si-au pastrat dreptul de uzufruct pe intraga viata ... (vezi toată discuția)
Evacuare concubinul mamei cocomir cocomir Va rog cu ceva sugestii si cum ar trebui sa procedez. Sunt propietarul unui imobil dobandit prin contract de vanzare cumparare in anul 2000. In anul 2002 am ... (vezi toată discuția)
Drepturile proprietarilor de nul craciunescu_1981 craciunescu_1981 Buna ziua. Din anul 1998 bunicii mei mi-au facut un cvc cu uzufruct pentru apartamentul lor. Stiu ca sunt proprietar de nul pana la moartea lor dar totusi am ... (vezi toată discuția)