avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... comisioane agentii imobiliare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

comisioane agentii imobiliare

Am scos un apartament la vanzare cu anunt in ziar. M-au contactat o agentie , telefonic,si mi-au spus ca mi-au gasit un cumparator. Nu mi-au precizat in ce conditii vin ei la vizionare, nu mi-au comunicat nici comisioane, nici nimic. Nu am stiut ca si in cazul in care vinzi singur si te contacteaza o agentie trebuie sa ii mai platesti comision. Comision trebuie sa ii platesca cei cu care au incheiat contracte in acest sens, nu credeti? Sau macar sa fii pus in tema atunci cand esti contactat de agent. Deci, intrebarea mea este legal in aceste conditii sa mi se stabileasca in antecontractul cu cumparatorul comision catre agentie si mie, vanzator, si cumparatorului? Cumparatorul are contract incheiat cu agentia.
Si ce alte taxe si impozite mai intra in sarcina vanzatorului?
Cel mai recent răspuns: Jora86 , utilizator 15:50, 15 Octombrie 2018
Daca ati semnat contractul fara al analiza...trebuie sa platiti comisionul stipulat in contract.
Anuntul fiind aparut in ziar, pe persoana fizica, telefonul agentiei este...telefonul unui cumparator, dvs neavand o relatie contractuala cu agentia.
Asa trebuia procedat in faza premergatoare. De ce ati semnat contractul ??? cred ca nici dvs nu stiti in aceasta faza. Asta este se invata sdin mers, dar....contra-cost.
Ciobanu vasile a scris:

Daca ati semnat contractul fara al analiza...trebuie sa platiti comisionul stipulat in contract.
Anuntul fiind aparut in ziar, pe persoana fizica, telefonul agentiei este...telefonul unui cumparator, dvs neavand o relatie contractuala cu agentia.
Asa trebuia procedat in faza premergatoare. De ce ati semnat contractul ??? cred ca nici dvs nu stiti in aceasta faza. Asta este se invata sdin mers, dar....contra-cost.

Asa e . Dar macar din experienta asta vor invata prietenii mei. Imi pare rau ca, inca o data, m-am convins ca inca sunt oameni fara constiinta, care se folosesc de altii la maxim.
Multumesc frumos inca o data pentru toate raspunsurile.
Buna ziua
Un prieten care s-a stabilit in strainatate m-a rugat sa-l ajut sa-si vanda apartamentul. S-a uitat si el pe net la preturile din zona si mi-a zis un pret de pornire de 90.000 EUR. Am facut ceva poze in apartament, am postat anunturi si pe net si in ziare (adica si gratuite si platite) si imdediat au inceput sa sune ulii. Vreo 30 de agentii. Fiecare cere date suplimentare si toate sunt bune si frumoase pana le spun ca proprietarul nu ofera comision decat (decat!) 500EUR. Unii imi inchid telefonul in nas, altii imi spun ca pretul este prea mare si comisionul prea mic, altii ca pentru 500EUR se apuca de inchiriat garsoniere(!?!). Media generala: comision 2%+TVA. Adica, la un calcul simplu, 3.800EUR (adica 160 de milioane tradus in romana) si de la cumparator si de la mine. Rapusa de curiozitate ii intreb ce presteaza ei de banii astia. "Pai va promovam apartamentul pe site-ul nostru, la targuri, in presa"... Pai chestia asta o pot face si eu cu muuuult mai putin. Si, daca stau si ma gandesc bine de banii astia se pot face muuulte imbunatatiri la casa.
Inteleg ca sunt oameni supraocupati care nu pot cauta sau da un anunt sau asteapta sa le trieze cineva imobilele dorite, dar, totusi, mie mi se pare enorm! Este adevarat ca nu ma obliga nimeni sa colaborez cu o agentie, dar asta nu ma impiedica sa fiu consternata... in plus, dupa ce am vorbit cu cativa dintre ei am vazut anuntul meu preluat cu tot cu poze pe site-ul lor fara ca eu sa-mi fi dat acordul. Evident, la numar de contact aparea numarul lor.
Asadar, in necunostinta de cauza, va intreb si pe dvs.: ce presteaza o agentie (un agent) de banii astia? Doar din curiozitate...
Buna seara,
Problema mea legată de comisionul agențiilor imobiliare este următoarea:
Am vizionat un ap cu un agent imobiliar, care m a pus sa semnez un contract de vizionare, prețul ap fiind X. Ulterior m am hotărât sa fac o oferta prin intermediul agentului(nu aveam nr proprietarului) pentru a cumpara respectivul ap. Proprietarii au fost de acord cu prețul oferit de mine.
Următoarea zi am fost sa stabillesc împreuna cu agenții si proprietarii când vom merge la notar, actele necesare, etc...Agenția nu a negociat nimic pt mine, iar actele vor fi întocmite de un notar agreat de banca la care eu am solicitat creditul. Deci, practic, agenția nu a făcut altceva decât sa mă ducă la ap respectiv. Comisionul de pe contractul de vizionare este 3 % din prețul X, prețul inițial al ap, nu prețul oferit de mine, sa zicem prețul Y.
Ulterior proprietarul a luat legătura cu mine si am aflat ca el nu are semnat nimic cu agenția si nici nu dorește sa plătească vreun comision. Înțeleg ca dumnealui nu poate fi obligat la nimic, insa mai sunt șanse ca eu sa pot "scapa" legal de acest comision "negociabil" ? Mă gândesc ca singurul argument plauzibil ar fi ca prețul diferă, eu semnand pe un contract cu prețul X, iar pe antecontract, eventual contract v/c ar apărea prețul Y.
Dacă răspunsul este nu, cum pot dovedi eu ca am negociat verbal un comision mai mic, din moment ce pe contractul de vizionare este stipullat 3%?
Va multimesc anticipat !
Veti plati comision procentual din valoarea de semnare (negociata). Va sfatuiesc sa semnati cu agentia un contract prin care se stipuleaza ca derularea contractului s-a facut fara probleme (inclusiv "negocierea" de pret) si sa solicitati chitanta.
Nu aveti cum scapa de plata comisionului in totalitate.

Cu stima,

Stefan

Alte discuții în legătură

Comision agentie imobiliara lazarlivia lazarlivia O persoana a cumparat o locuinta printr-o agentie imobiliara. Agentul imobiliar nu s-a implicat cu nimic in pregatirea actelor de vanzare, adica nici n-a avut ... (vezi toată discuția)
Agenta refuza returnare comision in urma anulării precontractului droberta droberta Buna , In urma cu 5 luni am vizionat câteva case cu un agent ( considerat mai mult prietena) și după semnarea precontractului in Octombrie a început sa ... (vezi toată discuția)