Numele meu este Vivi in data de 16 iunie 2011 am avut un accident la restaurantul unde lucram,efectiv mi-a cazut un raft in spate.Am font internata in spital la urgente si pentru ca mi s-a cumparat un corset C35 am putut sa plec dupa 3 zile acasa fiinf suspecta de fractura di vertebre.As dori sa stiu ce urmeaza pentru ca sunt de putin timp in Italia,fac mentiunea ca am contract cu timp redus.
Nu cunosc legislatia specifica italiana, dar stiu ca legislatia romaneasca in materie de securitatea muncii este aliniata la legislatia europeana; in acest fel, consider ca, facand referire la legislatia romaneasca puteti gasi corespondent in Italia.
Deci:in Romania, angajatorul era obligat sa faca o comunicare a evenimentului la inspectoratul teritorial de munca si, daca s-a produs incapacitate temporara de munca a lucratorului, sa dea decizie pentru incepera cercetarii evenimentului.
Pentru angajat- mai ales ca dupa cum descrieti evenimentul, el s-a produs din vina angajatorului [ n.b.-rafturile si dulapurile trebuiesc fixate in perete, fiecare raft trebuie inscriptionat cu greutatea maxima pe care o suporta iar lucratorii trebuiesc instruiti ca sa nu aseze obiecte grele la partea superioara, si nu este permis ca lucratorul sa aiba rafturi in spatele postului lui de munca, tocmai pentru ca sa nu se prabuseaca rafturile peste el]
Urmarea e concediu medical care daca ar fi pentru accident de munca ar fi in cuantum mai mare decat obisnuit si anume primele 5 zile se platesc de catre angajator cu 100% din salariu, iar urmatoarele zile de concediu medical se deconteaza de catre stat cu 85% din salariu, fata de 75% cat e pentru boala obisnuita.
intrebati-va oare de ce angajatorul dvs nu a comunicat evenimentul la inspectoratul lor de munca, pentru ca daca o facea, erati chemata de catre o comisie sa dati declaratie cum s-a intamplat etc...intrebati-va de ce se musamalizeaza cazul si luati masuri in consecinta...luati atitudine