avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie de plata investita sau nu
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie de plata investita sau nu

Am o nelamurire, caci in functie de localitate, intalnesc tot opinii diferite: somatia de plata se investeste sau nu cu formula executorie? somatia este obtinuta de o societate comerciala in baza unui contract de prestari servicii.
Cel mai recent răspuns: maxu08 , utilizator 10:47, 4 August 2008
mih31 a scris:



parerea executorului - conform Deciziei nr.38/07.05.2007 ICCJ - RIL - pentru aplicarea art.720"8 din C.pr.civ. "hotararile date in prima instanta privind procesele si cererile in materie comerciala sunt executorii" - fiind executorii de drept, nu trebuie investite cu formula executorie pentru a fi puse in executare.


In aceata ipoteza exprimata de mih31, cum interpretati prevederile art.9 din OUG 5/2001:
Art. 9

(1) Ordonanta de admitere in tot sau in parte a cererii creditorului, impotriva careia nu a fost introdusa cerere in anulare potrivit art. 8, este irevocabila.
(2) La cererea creditorului ordonan ta prevazuta la alin. (1) sau, dup a caz, ordonanta impotriva careia a fost introdusa cererea in anulare prevazuta la art. 8, care insa a fost respinsa prin hotarare ramasa irevocabila prin nerecurare ori prin respingerera recursului, va fi investita cu formula executorie, potrivit dispozi tiilor Codului de procedura civila. Astfel investita, ordonanta constituie titlu executoriu, care se elibereaza creditorului. Totodata titlul, in copie, se comunica si debitorului.
RIL ul este din 2007, ulterior OG 5/2001. Si in cazul pretentiilor comerciale, pe dreptul comun se mergea pe investirea hotararii pana la acest RIL.
Daca somatia ar fi promovata de o societate comerciala, pentru recuperarea unor sume rezultate dintr-un contract comercial, atunci clar ca hotarea data pe somatie de plata este o hotarare comerciala si nu vad de ce nu s-ar aplica dispozitiile art.720!8 din C.pr.civ.
trecind peste opiniile executorilor - unii se cred mult mai buni decit ceilalti juristi si te trateaza chiar cu putin dispret eu zic ca dpdv practic nu prea conteaza daca se investe sau nu. oricum trebuie sa obtii o copie certificata a sentintei care inseamna tot un drum la instanta si niste timbre+stampile. Asa ca, mai bine o investesti si nu are nimeni ce sa mai critice la acest lucru.
oricum, parere personala - se investeste deoarece OG 5 / 2000 este o procedura speciala si deroga de la Cod proc cv - iar OG 5 prevede in mod clar investirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investirea cu formula executorie a somatiei de plata ContSters6135 ContSters6135 Buna ziua! Am si eu o intrebare: o somatie de plata, definitiva si irevocabila, se mai investeste cu formula executorie inainte de a fi pusa in executare? Am ... (vezi toată discuția)
Se poate pune in executare o ordonanta pronuntata pe somatia de plata inainte de solutionarea cererii in anulare introduse pe somatia de plata? cirus cirus Se poate pune in executare o ordonanta pronuntata pe somatia de plata inainte de solutionarea cererii in anulare introduse pe somatia de plata? (vezi toată discuția)
Investire form executorie anasm anasm am si eu o intrebare.Ordonana pronuntata in cadrul procedurii somatiei de plata OG 5/2001 se investeste cu formula executorie? (in comercial), deoarece exista ... (vezi toată discuția)