Buna ziua
Persoana in cauza este angajata cu contract pe per. determinata. A fost anuntata ca nu i se va mai prelungi contractul de munca.
A semnat nota de lichidare anticipat cu art.56 lit. j - si pentru zilele ramase a luat concediu de odihna legal care il mai avea. Imbolnavindu-se in timpul acestor zile de concediu a primit concediu medical peste durata incetarii contractului. Angajatorul spune ca nu va plati zilele de concediu medical care trec peste data incetarii contractului invocand legea.
Ce spune legea in acesta situatie ? Este posibil ca angajatorul sa nu plateasca pe motiv ca angajatul a semnat nota de lichidare anticipat sau pentru ca - concediul medical se prelungeste cu cateva zile dupa data expirarii contractului in luna calendaristica urmatoare?
Va multumesc.
Putem face un act adtitional de prelungire al cim. Dar in cazul in care salariatul are deja 2 acte aditionale de prelungire si conform Codului Muncii art. 80 (3) si art. 82 (1) nu mai putem prelungi. Ce este de facut in acest caz? Si mai mult decat atat concediul medical are cod 03 - Accident de munca.
1. CIM pe perioada determinata inceteaza, de drept (art.56j din Codul muncii) la data expirarii sale indiferent de situatia in care se afla salariatul respectiv.
2. Dar certificatele medicale vor fi platite de Casa de Asigurari de Sanatate, asa cum spune OUG 158/2005:
Art. 32 - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevăzute la alin. (1) urmează a fi recuperate de către casele de asigurări de sănătate de la angajator, după caz, conform legii.
Va multumesc pentru raspunsurile date, aceeasi parere pe care o are dnul Tudor Valeriu, o am si eu , doar ca am dorit si parerea celorlalti cu mai multa experienta ca mine. :D Va multumesc inca o data dnule Tudor Valeriu!
In ceea ce priveste raspunsul dat de Freeelis tin sa mentionez ca poate nu m-am facut eu inteleasa foarte bine, dar nu am gresit incetandu-i cim-ul cu data de 28.06.2011 pentru ca chiar asta este data cand i-a incetat cim-ul incheiat pe perioada determinata, si nu pe data de 27.06.2011. A fost o simpla coincidenta ca doctorul sa-i dea c.m. pana pe 27.06.2011, iar c.i.m. sa-i expire pe 28.06.2011.
Va doresc numai bine!
1. Avocata a sfatuit-o prost (mai sunt si avocati care nu stapanesc legile!!?).
2. Din raspunsurile anterioare ati inteles ca indiferent de situatia salariatului, CIM pe perioada determinata inceteaza, de drept, la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (art.56i din Codul muncii, renumerotat).
3. Este adevara ca un concediu medical duce la suspendarea de drept a CIM (art.50b din Codul muncii) dar tot Codul muncii spune: Art.49
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
...
4. Asadar doamna in cauza nu are sanse de castig. Certificatele medicale ii vor fi platite de CJAS daca evenimentul s-a nascut anterior incetarii de drept a CIM.
Nu are sanse de castig, atata timp cat incetarea c.i.m. s-a facut de drept ... c.m. nu suspenda si nici nu prelungeste durata c.i.m. incheiat pe determinata.
Incetarea c.i.m.se face pe 27.06.2011 , conform art.56 lit.i C.mun. si nu pe 28.06.2011 data cand nici nu mai exista c.i.m.