Buna ziua
Persoana in cauza este angajata cu contract pe per. determinata. A fost anuntata ca nu i se va mai prelungi contractul de munca.
A semnat nota de lichidare anticipat cu art.56 lit. j - si pentru zilele ramase a luat concediu de odihna legal care il mai avea. Imbolnavindu-se in timpul acestor zile de concediu a primit concediu medical peste durata incetarii contractului. Angajatorul spune ca nu va plati zilele de concediu medical care trec peste data incetarii contractului invocand legea.
Ce spune legea in acesta situatie ? Este posibil ca angajatorul sa nu plateasca pe motiv ca angajatul a semnat nota de lichidare anticipat sau pentru ca - concediul medical se prelungeste cu cateva zile dupa data expirarii contractului in luna calendaristica urmatoare?
Va multumesc.
Angajatorul nu mai este obligat sa plateasca concediul medical dupa expirarea CIM, insa perioada concediului medical inlocuieste concediul de odihna, asadar puteti solicita plata concediul de odihna pe perioada survenirii concediului medical pana la expirarea CIM conf. art.16 din OUG 158/2006...
ART. 16
(1) Asiguraţii a căror incapacitate temporară de muncă a survenit în timpul concediului de
odihnă sau al concediului fără plată beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, concediul de odihnă sau fără plată fiind întrerupt, urmând ca zilele neefectuate să
fie reprogramate.
... iar pentru perioada neacoperita de CIM puteti solicita plata concediului medical de la Casa judeteana de Asigurari conf. art 32 din aceeasi ordonanta.
ART. 32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau
activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare,
reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de
lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se
achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de
asigurări de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost
încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.