avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot fi sau nu dat in judecata pentru calomnie??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot fi sau nu dat in judecata pentru calomnie??

Buna. Am mai deschis candva subiectul dar nu am fost prea luminat in privinta urmatoare. lipesc zeci de afise prin oras. In afise apare poza unui barbat iar dedesubtul pozei scrie ceva de genul:

[i]F.B.,domiciliat in localitatea M.,strada J. M. nr 66, judetul B.. Prima data a abuzat de fetita lui pe cand aceasta avea 12 ani.Amenintata fiind, ea a suportat aceste abuzuri grotesti timp de 3 ani pana cand a hotarat sa dezvaluie ciuva calvarul prin care trecea.
Persoana caruia i-a dezvaluit aceste lucruri nu a fost mama sau o ruda apropiata, de ce? pentru ca nu avea incredere in acele persoane, nici macar in mama ei. S-a dovedit in cele din urma asta. Mama fetitei a avut o reactie neobisnuita cerandu-i fetitei sa-si ierte tatal pe motiv ca au nevoie de sprijinul lui financiar,amenintand'o totodata ca daca nu-si va schimba declaratie(fetita il denuntase pe "tatal" ei) ea o sa fie internata intr-un centru de plasament.
Intr-un final, fetitei i-a fost intoxicata mintea cu tot felul de tampenii si aceasta si-a schimbat in cele din urma declaratia iar mizerabilul acesta care se numeste "tata", se bucura de o libertate nemeritata. De vina sunt si legile prost facute in tara asta, desi exista dovezi si martori care il incrimineaza.E grav insa atitudinea fetitei de acum..care nu mai recunoaste nimic, ba dimpotriva se lauda ca ar avea "cei mai minunati parinti"!!
Fetita a inregistrat cateva convorbiri telefonice dintre ea si tatal ei, convorbiri in care nenorocitul recunoaste abuzurile.
Fetita a fost insa invatata ce sa minta in legatura cu acele inregistrari, sustinand ca sunt trucate(daca s-ar face o expertiza tehnica ar reiesi ca sunt cat se poate de adevarate)
Sper ca adevarul sa iasa candva la iveala, iar cei ce s-au jucat cu mintea fetitei, sa plateasca. Oricum, TIMPUL LE VA REZOLVA PE TOATE.


Asta scrie...am si dovezi, acele inregistrari, ceva martori carora fetita le-a povestit cele intamplate..plus ca e si dosarul acela care cred ca s-a deschis in urma plangerii fetitei. Deci...el stie ca X detine inregistrarile pe care le-ar putea folosi ca sa dovedeasca ca nu e calomnie in caz ca respectivul ma va da in judecata.. recurg la chestia cu afisele deoarece facand un eventual denunt, nu cred ca m-ar ajuta, asa, prin imputarea in public..exista oarecum o presiune asupra nenorocitului..si poate chiar a autoritatilor de a se autosesiza
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2011
Sonji, utilizator
Cel mai recent răspuns: Sonji , utilizator 11:15, 2 Iulie 2011
Martorii nu or sa nege. Si bun de plata? doar sa se ajunga pana acolo..de ce sa ma retrag? fac orice ca nenorocitul sa plateasca pentru ce a facut. Greu de dovedit? expertiza medico-legala s-a facut cand fata a facut denuntul, e virgina, a fost supusa doar la sex oral si alte perversiuni, in inregistrari, mizeria de om, recunoaste, da, e greu de dovedit sexul oral, plus ca ea nu mai recunoaste..oricum, la momentul denuntului fetei, cu toate probele, inregistrari, raportul medico-legal in care a reiesit cel putin ca a fost agresata fizic, plus marturia mea ca si martor direct la acele discutii telefonice(eram langa ea cand l-a inregistrat pe nenorocit cum recunoaste)..au fost prietene bune de-ale fetei carora le-a povestit cu lacrimi in ochi la ce a fost supusa, apoi dupa retractarea celor spuse, a povestit atat mie cat si altor persoane ca a fost amenintata sa-si retraga cele spuse. Daca acei martori vor depune marturie in caz ca el ma va da in judecata iar eu ca sa ma apar recurg la orice mijloc REAL de a dovedi cele imputate..oare nu va fi dificila ancheta? sunt sanse sa scap de a fi acuzat de calomnie?(stiu ca nu mai e incriminata de codul penal, dar se pot cere daune in civil)..daca eu lipesc acele afise, fara sa am martori, le lipesc noaptea, cu mare grija si chiar daca el ma banuiste pe mine , eu nu o sa recunosc?

Nu o sa am liniste pana el nu va plati intr-in fel sau altul. Fetita nu vrea sa recunosasca, dar face asta fiind sub presiune, chiar mama ei(o scarba) a amenintat-o ca daca nu-l va ierta pe nenorocit, o va interna intr-un centru de plasament
Infractiunea de calomnie a fost dezincriminata ca si cea de insulta.
Mai jos aveti copie de pe comunicatul ICCJ in acest sens:

Acesta este comunicatul ICCJ privind RIL promovat privitor la insulta si calomnie:

Prin decizia nr. 8 s-a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în sensul că, normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi art. 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 Cod penal privind proba verităţii, abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispoziţii declarate neconstituţionale prin decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curţii Constituţionale, nu sunt în vigoare."


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/con ...

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

In cazul despre care faceti vorbire , persoana despre care afisati(la care va referiti) , poate formula o actiune civila in pretentii impotriva dvs , prin care solicita daune pentru faptul ca i-ati lezat imaginea publica.
Suma poate fi destul de mare.
In alta ordine de idei ,distinsa d-ra O.Ilie , in mod profesionist v--a atentionata asupra insuficientei materialului probatoriu pe care afirmati ca il detineti ,material care nu este in masura sa asigure condamnarea persoanei vinovate.

Eu personal ,inteleg situatia despre care relatati ,dar din punct de vedere legal ,cu tot regretul , nu exista modalitati de a se face dreptate.
Legal nu se poate face dreptate pentru ca legile din tara asta permite nenorocitilor de violatori si molestatori de copii..o groaza de portite de scapare. E enervanta si indiferentza cu care unii procurori se ocupa de cazuri de genul..desi exista probe care il incrimineaza, nu este audiat indeajuns ..ancheta nu se desfasoara comform procedurilor, care trebuie..zic eu inasprite, in alte tari, doar faptul ca e suspect de tentativa de viol, il face pe presupusul suspect sa fie interogat de psihologi, procurori si supus la diferite teste pentru a se dovedi care este adevarul. La noi nu..lipsa de profesionalism isi spune cuvantul..daca as fi fost milionar si dadeam celor care s-au ocupat initial de caz, o mica atentie, fac pariu ca lucrurile stateau altfel!!!!
Imi e pur si simplu scarba de tara in care traiesc..eram langa fetita cand nenorocitul, agitat fiind de aflarea vestii ca a fost denuntat, a inceput sa o sune si sa-i reproseze chestii si sa o ameninte in tot felul posibil, mai ales ca a recunoscut abuzurile pe motiv ca e posedat. Din pacate nu pot dovedi chestiile astea pentru ca legile sunt pur si simplu de RAHAT.
Dar daca nu se mai poate face nimic pe cai legale, exista si alte cai..el va plati intr-un fel sau altul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iulie 2011
Sonji, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriti-ma!! Sonji Sonji Victima se plange unor prieteni ca a fost agresata sexual de propriul parinte..de la varsta de 12 ani(acum 16).Prietenii sfatuiesc victima sa depuna neaparat ... (vezi toată discuția)
Calomnie sau nu?? Sonji Sonji [b]Buna. X-ulescu lipeste zeci de afise prin oras in care apare poza unui individ iar sub poza cateva randuri despre o fapta comisa,una destul de grava,fapta ... (vezi toată discuția)
Probe intr-un dosar. Sonji Sonji Orice acuzatie, trebuie probata, nu? Eu dau exemplul meu: X e denuntat ca si-a abuzat sexual propriul copil timp de mai multi ani. X nu e denuntat de copil, ... (vezi toată discuția)