avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... URGENT- acte necesare precontract vanzare cumparare! ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

URGENT- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc

Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare in care apar ca si cumparatori el si sotia de care a divortat intre timp. El spune ca i-a platit sotiei partea ei de casa si acum e singurul proprietar. Ce acte dovedesc ca el e singur proprietar? Proprietarul vrea sa-i dam un avans si sa facem precontract de vanzare la notariat. Nu are cadastrul si intabularea. Ce acte dovedesc ca apartamentul nu e ipotecat sau sa aiba alte obligatii/sarcini. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 15:49, 6 August 2008
E foarte riscant ce vreti sa faceti.
Va grabiti ca fata mare la maritat.Si ati vazut cate divorturi sunt in ziua de azi.B-)

Incercati sa va angajati un avocat care sa vada clar despre ce e vorba.
Cu antecontractul de vanzare-cumparare e riscant.
De ce nu se incheie contract de vanzare cumparare direct?;)

avocat Claudiu Lascoschi
cristeo a scris:
vanzatorul si fosta sotie nu au facut partaj, el sustine ca i-a dat banii si ea nu are nici o pretentie la imobil. daca ea ii da o procura ca el sa vanda casa si o declaratie notariala ca ea nu are pretentii la casa, e in regula pentru noi ca si cumparatori? ce acte sunt necesare la incheierea precontractului de vanzare cumparare? multumesc mult.

Procura e una, renuntarea e alta. Daca fosta sotie il imputerniceste sa vanda si pentru ea, atunci teoretic e ok, desi pot aparea alte probleme. Daca ea doar declara ca nu are pretentii puteti sa ignorati aceasta declaratie, nu are valoare. Dreptul de proprietate nu se stinge in acest mod si cu siguranta o asemenea "renuntare" nu opereaza in favoarea altcuiva, asa cum face donatia. Pe aceasta latura a titularului dreptului de proprietate cred ca cel mai bine ar fi ori ca vanzatorul sa aiba procura de la fosta sotie, ori sa semneze si ea contractul.

Oricum, vad ca intentionati sa semnati un contract pentru un bun despre care nu stiti mai nimic. Cereti macar un extras de carte funciara in care sa apara ca proprietari cei doi soti, altfel e mult, mult prea riscant. Cantariti bine situatia, daca dati avansul unei persoane care nu poate sa vanda (nu e proprietar) va trebui sa va judecati pentru a-l recupera.
Sfaturile dvs imi sunt de mare ajutor. Am mers pe mana agentiei imobiliare care ne-a asigurat ca e in ordine cu actele, dar am vrut sa vad si eu toate actele vanzatorului si atunci am descoperit ca nu exista. Nu putem incheia contractul direct pentru ca inca nu avem banii, urmeaza sa contractam un credit ipotecar. Proprietarul sustine ca are nevoie de avansul de la noi sa plateasca restante la impozit pe imobil, sa faca cadastrul, etc. Mie nu mi s-a parut in ordine sa dam avansul inainte ca el sa aiba actele. Ne bucuram ca este un pret bun pentru noi si ca in cele 3 luni cat proprietarul vrea sa mai stea in casa, noi putem face creditul sa achitam locuinta si sa facem contractul de vanzare. dar acum dupa ce mi-ati spus cred ca nu am gandit bine. va multumesc.
Faptul că v-a încântat preţul mic, nu înseamnă că tranzacţia va fi OK.
După cum aţi putut observa sunt foarte multe probleme cu acest imobil şi riscaţi să nu obţineţi dreptul de proprietate asupra lui ci doar un drept de creanţă de la promitenţi, drept care se prescrie în 3 ani de la data încheierii vreunui antecontract, iar în final să aveţi supriza că, după ce aţi cheltuit o grămadă de bani prin instanţe şi aţi obţinut o hotărâre prin care promitenţii trebuie să vă dea contravaloarea sumei plătite ca avans, aceştia dispar în ceaţă astfel că veţi rămâne şi cu banii daţi şi fără casă...
"Bubele" casei ]n speță sunt:
- nu este întabulată, astfel că nu este făcută nici expertiza cadastrală (alţi bani, altă distracţie...),
- nefiind întabulată, nu aveţi certitudinea că soţii nu au vândut altor persoane acel imobil, cu un antecontract prin care acei vânzători nu fac deja demersurile pentru întabulare şi dacă vor întabula primii, pe numele lor, imobilul, aleluia!
- promitentul vânzător afirmă că are acte de proprietate ale imobilului în care apare el cu soţia, dar că soţia nu ar mai avea nici o pretenţie pentru că ar fi fost despăgubită de fostul soţ... Cu ce poate dovedi aceasta? Există o hotărâre de divorţ? După cum aţi spus nu există o hotărâre de partaj şi nici o tranzacţie de partaj voluntar la notar, prin act autentic. Nu era deloc greu să meargă foştii soţi la un notar şi să facă acel partaj voluntar, dacă tot s-au înţeles, şi lucrurile să fie clare pentru toată lumea...
Mie îmi miroase a înşelătorie curată, în complicitate cu agenţia de imobiliare care, nu are nici un interes în a favoriza cumpărătorii, deoarece pe ea o interesează încheierea antecontractului pentru încasarea comisionului, şi atât!
În situaţia dată, v-aş recomanda să nu încheiaţi nimic.
Riscuri aveţi numai dv. Vă convine să pierdeţiavansul şi să vă îndatoraţi apoi la bancă pentru o sumă pe care să o achitaţi ani buni de zile, sumă din care să nu vă alegeţi cu nimic? Dacă sunteţi de acord, atunci mai bine faceţi o donaţie unor oameni nevoiaşi decât unor asemenea indivizi....
Mai bine deschideţi ochii şi urechile la ceea ce v-am sfătuit noi, forum-iştii, care suntem total dezinteresaţi, decât să deschideţi punga! ...;)
Va multumesc din suflet. Acum am inteles toate implicatiile acestui act. Vom renunta la demersuri. Va multumesc inca o data si va doresc mult succes!

Alte discuții în legătură

Vanzare teren pesticid pesticid Am citit pe forum ca un domn cumpara teren fara cadastru si intabulare. Am rugamintea sa-mi spuneti care sunt riscurile pentru cel care vinde (vanzatorul) ... (vezi toată discuția)
As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa ... nellyy nellyy As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa deoarece proprietarul trebuie sa faca dezmembrarea aa cestei parcele,pt ca el are o suprafata ... (vezi toată discuția)
Intelegere scrisa de mana cu martori dana.mica@outlook.com dana.mica@outlook.com Buna ziua, Doresc sa achizitionez o locuinta pe numele baiatului care va implini 18 ani in luna iunie 2020. Pentru aceasta vreau sa inchei o intelegere scrisa ... (vezi toată discuția)