avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... URGENT- acte necesare precontract vanzare cumparare! ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

URGENT- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc

Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare in care apar ca si cumparatori el si sotia de care a divortat intre timp. El spune ca i-a platit sotiei partea ei de casa si acum e singurul proprietar. Ce acte dovedesc ca el e singur proprietar? Proprietarul vrea sa-i dam un avans si sa facem precontract de vanzare la notariat. Nu are cadastrul si intabularea. Ce acte dovedesc ca apartamentul nu e ipotecat sau sa aiba alte obligatii/sarcini. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 15:49, 6 August 2008
raresfarcas a scris:

un extras de carte funciara ma ajuta cu ceva?


Nu va poate lamuri si nici ajuta.
In plus, nici nu este facuta inscrierea in Cartea Funciara dupa cum spuneati.
Deci, nu va cum ati primi un extras.

avocat Claudiu Lascoschi

Stimata cora2006, recunosc si eu ca e bun acest forum,excelent chiar. Nu m-am gandit ca si altcineva e atat de direct interesat de raspunsurile primite la intrebarea mea.=D> Multumesc pentru raspunsuri.
deci, proprietarul are urmatoarele acte: contract de vanzare-cumparare pe numele sau si al sotiei plus o viitoare procura din partea sotiei, care sa-i permita sa vanda imobilul. Verisoara mea, cea interesata sa cumpere, ar vrea sa faca precontractul(la notariat) si fara procura ca sa fie sigura ca ii vinde ei. Este riscant? Nu are cadastru si intabulare. Ce alte acte sunt necesare pentru un precontract si ce fel de riscuri exista?
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2008
raresfarcas, utilizator
ok, m-am interesat la un notar si mi-a spus ca este obligatorie o procura chiar si pentru precontract. pana face rost de procura, o sa ii cer copii dupa acte sa le dau notarului sa le verifice. daca are cineva vreun sfat, il astept cu placere.
Antecontractul de vânzare cumpărare nu poate fi încheiat decât între proprietarii imobilului şi un terţ, personal sau prin mandatar. Astfel, doar soţul proprietar nu poate promite vânzarea unui bun dacă îl deţine în codevălmăşie cu soţia sa, fiind necesară fie prezenţa ambilor soţi la încheierea antecontractului, fie unul sau ambii să fie reprezentaţi printr-un mandatar cu procură specială autentică.
Riscurile încheierii unui antecontract de vânzare-cumpărare asupra unui imobil, CHIAR DACÃ ANTECONTRACTUL ESTE ÎNCHEIAT LA NOTAR, sunt aceleaşi ca şi cele încheiate de un avocat, deoarece:
- imobilul nu este întabulat în cf,
- poate că promitenţii vânzători au transmis anterior dreptul lor de proprietate altui terţ prin încheierea unui antecontract de vânzare-cumpărare, cu obligarea promitenţilor cumpărători de a întabula imobilul urmând apoi încheierea unui contract de vânzare cumpărare autentic şi înscrierea dreptului lor de proprietate, astfel că promitenţii vânzători vă vând blana ursului din pădure.
În această situaţie, primii cumpărători înscrişi în cf vor deveni proprietari de drept, iau cei subsecvenţi vor avea doar un drept de creanţă şi nu vor dobândi un drept de proprietate asupra imobilului.
Notarului îi puteţi cere să verifice actele pe care le are promitentul vânzător, dar nu are cum să verifice ce v-am spus anterior şi nici nu este problema sa. Singurul lucru care îl poate interesa este onorariul, astfel că dacă promitenţii vânzători îl "conving" pe notar că trebuie să vă convingă de faptul că nu este nici un risc în încheierea antecontractului pentru promitenții cumpărători, acesta așa vă va spune.
Nu v-ar strica să vă interesaţi la Primărie dacă promitenţii vânzători plătesc impozit pe imobil (teren şi construcţie). ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren pesticid pesticid Am citit pe forum ca un domn cumpara teren fara cadastru si intabulare. Am rugamintea sa-mi spuneti care sunt riscurile pentru cel care vinde (vanzatorul) ... (vezi toată discuția)
As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa ... nellyy nellyy As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa deoarece proprietarul trebuie sa faca dezmembrarea aa cestei parcele,pt ca el are o suprafata ... (vezi toată discuția)
Intelegere scrisa de mana cu martori dana.mica@outlook.com dana.mica@outlook.com Buna ziua, Doresc sa achizitionez o locuinta pe numele baiatului care va implini 18 ani in luna iunie 2020. Pentru aceasta vreau sa inchei o intelegere scrisa ... (vezi toată discuția)