avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotie n-are, dar e casatorit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotie n-are, dar e casatorit

As dori unele lamuriri cu privire la situatia in care ma aflu:doresc sa cumpar un imobil si nu pot face actele de vanzare-cumparare intrucat proprietarul are trecut in actul de vanzare cumparare in dreptul rubricii starii civile casatorit si ca atare imobilul nu poate fi vandut decat cu acceptul celeilalte persoane.Problema consta in faptul ca proprietarul sustine ca nu este casatorit si ca este o greseala de tiparire,ca atare nu detine niciun fel de act de casatorie iar persoana cu care se presupune a fi casatorit nu exista.Cum as putea sa dobandesc acest imobil cu acte in regula?
Astept raspunsul dumneavoastra.


Cu stima si respect,
Bociar Nicoleta
Nu se elibereaza un certificat de nastere, ci un extras de uz oficial dupa actul de nastere, asa se numeste... adica tot din registrul de nasteri de la stare civila, dar e altceva...
Cel interesat este cel care dovedeste un drept, insa acest drept in conformitate cu legea 677/2001 este numai un litigiu pe rolul instantelor... nu si dorinta de a cumpara sau nu de la omul in cauza!
Asa incat, trebuie sa-l ceara omul personal, dar e mai greu prin corespondenta si dureaza destul, in functie de cat de mare e orasul in care s-a nascut...
Daca dovedeste un litigiu, raspunsul se primeste mai repede.

INsa nu exista, din pacate, o garantie ca datele de acolo sunt complete si corecte... :O Astfel, am avut un extras in care persoana aparea cu o casatorie care incetase prin decesul unuia dintre soti, cand colo... persoana divortase conform unei hotarari judecatoresti de la Judecatoria sectior 1 Bucuresti... doar ca judecatoria nu si-a indeplinit obligatia legala de a trimite hotararea in extras catre Starea civila de la locul nasterii sotului ramas in viata, iar cand fostul sot i-a decedat, primaria a trimis acolo un certificat de deces...
Asa incat, omul aparea ca i-a murit sotul si nu ca a divortat de el...
Nu stiu cat de clara am fost.

De aceea consider ca prin instanta se obtin mult mai multe informatii, caci ideea e sa afli nu daca vanzatorul e casatorit azi, ci daca era casatorit la data dobandirii proprietatii.
Priin instanta ai garantia ca mai cauti si la evidenta populatiei, si la Primaria locului nasterii vanzatorului dar si la cea a nasterii presupusei sotii. Demersuri pe care nu le poti face in lipsa unui litigiu, caci nu ai mandat si din partea sotiei inexistente... :(
Actul de indentitate iar nu dovedeste nimic, si daca ar avea rubrica privind stare civila, caci, repet: nu intereseaza azi starea civila, ci la momentul dobandirii proprietatii.
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Imi pare rau ca va contrazic. Va las sa cititi art. din Legea 119 cu privire la actele de stare civila, poate eu nu am fost destul de clara. Instantele obtin extrase , e adevarat dar sa stiti ca cei in drept pot obtine si certificate de stare civila cu mentiuni. Este posibil sa se mai produca si erori, unele mentiuni sa nu apara in acte dar nu e o situatie generala. Acestea sunt exceptii.
Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civila
Art.51.-
La cerere, persoanelor îndreptăţite li se pot elibera, potrivit art. 11, certificate de stare civilă cu menţiunile înscrise în actele de stare civilă. Certificatele de stare civilă eliberate anterior se retrag şi se anulează.
Art.11.-
(1) Pe baza actelor de stare civilă se eliberează certificate de naştere şi de căsătorie titularilor sau reprezentanţilor legali ai acestora, iar certificate de deces, membrilor familiei sau altor persoane îndreptăţite. Certificatele de stare civilă se pot elibera şi altor persoane împuternicite prin procură specială.
(3) Cererea se depune la serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor care are în păstrare registrul de stare civilă sau de la domiciliul ori reşedinţa petiţionarului. În cazul în care registrul de stare civilă nu se află în păstrarea autorităţii la care s-a depus cererea, aceasta îl solicită autorităţii administraţiei publice competente, în termen de 3 zile. (Doresc sa precizez ca cererea se depune la Biroul de Stare Civila din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanei).
Nu inteleg de ce persoana trebuie sa ajunga in instanta daca se poate lamuri inainte de a semna un contract.
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2008
ContSters61818, utilizator
Pentru lamuriri inainte de a incheia contractul, eu recomand indreptarea de eroare la notarul care a intocmit actul, asa cum am mai spus... in baza actelor de la dosarul acestuia.
Certificatul de stare civila se elibereaza cu mentiunile privind starea actuala a starii civile, nu cu istoricul actelor de stare civila... Certificatul este un act care cetifica, intareste ce stare civila ai tu acum...
Extras din actul de stare civila este si acest certificat, dar e un extras care certifica ce este real acum, la eliberare... extrasul de uz oficial este unul mai complex decat un certificat, continand datele si succesiunea numelor si starilor civile ale unui om...
Extrasul de uz oficial este actul in care o autoritate a statului vrea sa determine cum si cu cine era casatorit ori de catre cine era adoptat un om la un anumit moment.
Certificatul este un act care se foloseste in interes personal...

De exemplu, in cazul unui copil care nu este recunoscut de tata si nu opereaza prezumtia de paternitate, acesta nu are trecut niciun nume in rubrica tata. Dupa un proces de stabilire a paternitatii, cu hotararea judecatoreasca, acel copil poate obtine un nou certificat de nastere (dupa ce-l depune pe cel pe care deja il are, asa cum precizeaza articolele citate de tine) in care la rubrica tata apare numele tatalui stabilit prin hotarare.
Ai vazut in vreun certificat de nastere vreo mentiune gen "tatal stabilit prin hotarare judecatoreasca"?
Ei bine, pe actul de nastere apare si numarul hotararii etc., in baza caruia s-a stabilit paternitatea precum si data de la care ea a fost primita de biroul de stare civila (data de la care ea e opozabila tertilor, lucru pe care nu-l arata certificatul de nastere, el aratand ca dintotdeauna copilul a avut acel nume).
Intr-un extras de uz oficial al actului de nastere apare si aceasta mentiune a datei inscrierii mentiunii in actul de nastere.

Vezi similar la un copil adoptat: acestuia i se elibereaza un certificat nou cu noii parinti, insa nu se precizeaza nicaieri ca el e adoptat... in actul initial de nastere insa e mentionat clar si numele anterior, si prenumele, si hotararea prin care copilul a fost adoptat.
In actul de nastere ulterior se face trimitere la actul de nastere anterior, caci in urma adoptiei un copil are un nou act de nastere... eliberat la locul de domiciliu al adoptatorului (mentionat ca locul de nastere al adoptatului!!).

Astfel, daca soliciti un certificat de nastere in cazul despre care vorbim, e normal ca omul sa-si dea certificatul pe care deja il detine pentru... a fi anulat?? Adica unde e logica: eu iti spun prin ce stari civile ai trecut pana acum daca-mi dai certificatul sa ti-l anulez? :O
Nu e ok, pentru ca eu vreau sa vad un istoric al vietii mele civile si nu sa obtin un alt act prin care sa fac dovada starii mele civile actuale...
Este o diferenta.

In plus, art. 11 allin. 3 continua:"În situaţia în care exemplarul 1 al actului de stare civilă lipseşte ori actele au fost predate Arhivelor Naţionale, serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor care primeşte cererea solicită extras, după caz, de pe actul ce se găseşte în păstrarea consiliului judeţean, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti ori a Arhivelor Naţionale, pe baza căruia întocmeşte şi eliberează certificatul de stare civilă."

Se observa foarte clar cum actul de stare civila, extrasul de pe acesta si certificatul de stare civila sunt 3 lucruri diferite.

Daca un om se casatoreste, luand numele sotului, poate face aceste dovezi cu cetificatul de nastere (sau actul de identitate) si certificatul de casatorie, acestea impreuna atestand ca persoana XY s-a casatorit, iar azi poarta numele XZ.
Ei bine, la cerere insa, aceasta persoana poate solicita un nou certificat de nastere (predandu-l spre anulare pe cel vechi) prin care sa fie mentionat numele Z. Astfel, prezentand actul de identitate si certificatul de nastere, persoana nu va mai trebui sa dovedeasca starea ei civila si prin prezentarea certificatului de casatorie... la asta se refera art. 51.

In plus, certificatul de stare civila nu poate fi retinut decat in cazul in care se observa diferente intre actul de stare civila al persoanei si certificatul eliberat in baza lui... si asta numai de autoritati publice...
Or, in cazul de fata, actul trebuie sa ramana la notar (notarul fiind o persoana fizica si nu publica) pentru a face dovada faptului ca exista o eroare materiala in actul care sta la baza instrainarii si pentru ca notarul sa aiba temeiul in baza caruia a permis instrainarea unui bun asa-zis comun doar prin manifestarea de vointa a uneia dintre parti. Si nu ramane numai copie xerox.

Ai dreptate ca sunt exceptii si nu reguli aceste erori, dar nu e singurul caz care mi s-a intampla. Fac uzucapiuni si obtin des astfel de acte... si era cel mai lung sir de erori, nu insa singurul...
Eu trimit cereri direct la sare civila de la primarie, caci trimit la locul nasterii si nu la domiciliul meu (cum as mai avea ca varianta). Extrasele se elibereaza fara plata unei taxe, spre deosebire de certificate. Sau alte cereri adresate Serviciului mentionat.

Consider ca ar trebui sa ajunga in instanta pentru ca art. 13 din legea 119 arata cu ce se dovedeste starea civila: cu actele de stare civila si cu certificatele eliberate dupa ele... nu spune nimic de extrasele de uz oficial...
In plus, am intalnit, cum am spus, destule erori...
Astfel, ai garantia ca o instanta s-a pronuntat in baza actelor din dosar, e o siguranta mai mare.
In plus, nu mai platesti ditamai onorariul notarial... :D
bun....si sa zicem ca ajung in instanta...cam cat m-ar costa toata treaba asta....trebuie sa va spun ca imobilul despre care vorbesc este o garsoniera de 22 mp,in care locuim eu,parintii mei si sora mea mai mica de 6 ani.Situatia nostra materiala nu este foarte deosebita....deci ar fi necesare niste eforturi(respectiv un credit la banca,desi mai avem vreo 3 banci facut ).Ne este foarte teama sa nu fim aruncati in strada intr-o zi.Asa cum v-am spus detinem toate actele la noi insa simplul cuvant "casatorit" ne impiedica sa incheiem actul de vanzare-cumparare.
Tin sa va multumesc tuturor celor care mi-au raspuns si care mi-au oferit informatii.
Mai am cateva informatii sa va spun care ulterior le-am aflat:Proprietarul a dobandit imobilul de la Trustul Carpati si in actul de vanzare cumparare dintre proprietar si respectiva societate apare greseala.Proprietarul a fost si la aceasta societate si de acolo i s-a spus ca "ei nu sunt birou de informatii si sa se duca la Politie"...si de aici au urmat celelalte drumuri respectiv am fost la Politia Capitalei,la Primarie si nu am rezolvat nimic.Intre parintii mei si proprietar s-a facut o chitanta de mana cu martori,chitanta care ulterior s-a pierdut.Am mai aflat ca proprietarul a trait in concubinaj cu o femeie cu care are un baiat.Nu stim daca este recunoscut baiatul sau nu de catre el.Ne este teama ca nu cumva sa vina baiatul intr-o zi si sa-si ceara dreptul la imobil.Va rog sa ma ajutati.
Spuneti-mi ce sa fac si cat m-ar costa aproximativ.
Va multumesc.
Ati vazut vreodata cum arata un certificat de nastere cu mentiuni? Pe marginea actului de nastere se inscriu toate mentiunile, iar certificatul de nastere se elibereaza cu toate mentiunile inscrise pe marginea actului de nastere. Va las sa cititi art 44 din Legea 119 ca sa vedeti la ce se refera aceste mentiuni. In momentul in care se elibereaza certificatul cu mentiuni se inscriu toate mentiunile de pe marginea actului de nastere, nu cele valabile la un moment dat. Daca intervine o casatorie se inscriu: data casatoriei, nr. actului si data inregistrarii casatoriei , locul incheierii casatoriei, numele sotiei, precum si numele pe care-l va purta persoana in urma casatoriei. Daca se produce un divort, se inscrie numarul sentintei, judecatoria care a emis sentinta, data la care divortul a ramas definitiv si irevocabil precum si numele pe care-l va purta persoana in urma divortului(m-am referit numai la felul in care apar mentiunile pe marginea actului de nastere). Asta ca sa va dau numai cateva exemple..
Apoi. retragerea si anularea certificatului de nastere se fac in momentul in care persoanei i se emite un nou certificat. Nimeni nu are voie sa detina doua certificate de nastere, de exemplu. Odata ce s-a emis un nou certificat cel vechi e nul de drept. La asta face referire articolul din lege. In plus taxa pentru eliberarea unui nou certificat in locul celui vechi e de doar 1 Ron.
Si ca sa va faceti o idee mai clara despre ceea ce va spun, cum sunt convinsa ca ati vazut destule extrase pentru uz oficial, inchipuiti-va ca aceleasi lucruri sunt trecute si in certificatul cu mentiuni, doar ca toate datele sunt inscrise pe certificatul tip.
Faceti o confuzie intre certificat si act. Nu exista un istoric al actelor de stare civila. O persoana are intocmit un singur act de stare civila. Daca va veti uita in certificatul de nastere veti vedea scris undeva in cuprinsul acestuia" act nastere nr.... din data de ..." Acel numar de act este unic in anul respectiv si va apartine doar dvs. La acel numar figurati doar dvs. Asa si sunteti identificata in registrele de stare civila in care se intocmesc actele de stare civila. Da, se poate sa vi se fi eliberat, succesiv, mai multe certificate de stare civila, dar chiar si acest lucru se regaseste in actul de stare civila(seria si nr. certificatelor eliberate).
Art.44.-
În actele de naştere şi, atunci când este cazul, în cele de căsătorie sau de deces se înscriu menţiuni cu privire la modificările intervenite în starea civilă a persoanei, în următoarele cazuri:
a) stabilirea filiaţiei prin recunoaştere sau hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă şi încuviinţarea purtării numelui;
b) contestarea recunoaşterii sau tăgăduirea paternităţii;
c) căsătorie, desfacerea, încetarea sau anularea căsătoriei;
d) adopţie, desfacerea, încetarea sau anularea adopţiei;
e) pierderea sau dobândirea cetăţeniei române;
f) schimbarea numelui;
g) deces;
h) rectificare, completare sau anulare a actelor de stare civilă ori a menţiunilor înscrise pe ele;
i) schimbarea sexului, după rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti.
Anexa 27 din Metodologia 1 din 1997 explica pe larg in ce fel se inregistreaza fiecare mentiune in parte pe marginea actelor de stare civila.
Si da, am vazut certificate cu mentiuni inscrise pe ele, cu precizarea ca acestea se obtin la solicitarea expresa a persoanei(nu se dau in mod uzual).
Eu personal nu scriu despre lucruri la care nu ma pricep, eu am incercat sa-i dau un sfat persoanei care a cerut un sfat. Nu ma bag in chestii de drept ca nu ma pricep. Dar de ce am scris in aceste mesaje sunt foarte sigura. Nu as indrazni sa scriu despre ceva despre care n-am habar.
Asa ca s-o lasam pe doamna sa decida ce e mai bine sa faca, nu au rost polemicile noastre aici. Va cred ca unele lucruri nu va sunt cunoscute(nici nu are nimeni pretentia ca este atostiutor, va spun, este posibil ca nici chiar unele persoane care lucreaza in domeniu sa nu stie despre aceste certificate cu mentiuni despre care v-am vorbit). Asa ca...
Multa bafta doamnei, si sa speram ca i-au folosit la ceva discutiile noastre...
Ultima modificare: Luni, 4 August 2008
ContSters61818, utilizator

Alte discuții în legătură

Eliberare extras certificat bunic decedat razboi buna ziua, bunicul meu este decedat in prizonierat in al 2 lea ... MAYA2 MAYA2 Buna ziua, Bunicul meu este decedat in prizonierat in al 2 lea razboi mondial. In incercarea de a identifica locul decesului (acces la arhivele nationale ... (vezi toată discuția)
Modificare acte stare civila ionescualice ionescualice Buna seara, voi incerca sa fiu cat mai concisa intr-o problema care isi are punctul de plecare anul 1965. In acel an se naste un copil (baiat) dintr-o mama, la ... (vezi toată discuția)
Certificat stare civila alina81 alina81 Buna seara, As dori sa stiu daca exista un act doveditor al starii civile ( persoane casatorite sau necasatorite in cazul meu) si daca da unde se ... (vezi toată discuția)