avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotie n-are, dar e casatorit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotie n-are, dar e casatorit

As dori unele lamuriri cu privire la situatia in care ma aflu:doresc sa cumpar un imobil si nu pot face actele de vanzare-cumparare intrucat proprietarul are trecut in actul de vanzare cumparare in dreptul rubricii starii civile casatorit si ca atare imobilul nu poate fi vandut decat cu acceptul celeilalte persoane.Problema consta in faptul ca proprietarul sustine ca nu este casatorit si ca este o greseala de tiparire,ca atare nu detine niciun fel de act de casatorie iar persoana cu care se presupune a fi casatorit nu exista.Cum as putea sa dobandesc acest imobil cu acte in regula?
Astept raspunsul dumneavoastra.


Cu stima si respect,
Bociar Nicoleta
AVLIL a scris:
Se observa foarte clar cum actul de stare civila, extrasul de pe acesta si certificatul de stare civila sunt 3 lucruri diferite.

lori70pop a scris:
Faceti o confuzie intre certificat si act. Nu exista un istoric al actelor de stare civila. O persoana are intocmit un singur act de stare civila.

Nu ma deranjeaza sa vorbesc in contradictoriu, dar as prefera macar sa citim mesajul pe care il combatem...
Arat ca exista diferente intre cele trei acte si dv. imi spuneti ca le confund... :O

Actul de nastere e un acxt de stare civila? Dar actul de casatorie?

Astfel, se pare ca un om poate avea din start incheiate mai multe acte de stare civila.
Repet: daca un om e adoptat, el are 2 acte de nastere in doua locatii diferite, concomitent. :)
Nu are un singur act de stare civila.

Dar nu vad legatura dintre asta si numarul unic de inregistrare a actelor de stare civila, parca nu s-a discutat nimic despre asta, am spus eu ca sunt 5 oameni inregistrati sub acelasi numar? Evident ca sunt numere diferite, ca si numerele unice ale proceselor verbale de contraventie, dar nu discutam despre asta aici...

Nu exista un istoric al actelor de stare civila, lam numit asa ca sa fiu clara, cum sa-i spun? Daca ziceam o insiruire imi spuneati ca nu exista insiruiri?

Cunosc dispozitiile legale privind mentiunile din actul de stare civila si nu am spus ca ele nu se fac... am spus numai ca ele se fac pe act, asa cum ati citat din lege, nu pe certificat.

Poate dv. ati vazut certificate cu diverse mentiuni pe ele, eu va spun ca, in mod sigur, certificatul de nastere al unui copil adoptat nu precizeaza asta, oricat l-ar cere el cu mentiuni. :( Am facut investigatii serioase ca sa aflu unde s-a nascut, ca sa facem demersuri acolo...
Toate cele aratate intr-un cxertificat sunt mentiuni, inclusiv numele, data nasterii etc... dar nu am vazut din ceea ce ati scris dv. nicio dispozitie legala care sa spuna despre cum si de ce se trec mentiunile pe certificatul de nastere... doar pe act, ceea ce stiam si am si spus.

Nu va putem spune cat costa, incercati intai sa mergeti la notarul unde s-a incheiat actul, asta v-am spus... Incercati intai sa mergeti acolo, vorbiti cu el, vedeti dosarul de instrainare a bunului... vedeti daca apare vreun certificat de casatorie in copie...
Daca nu reusiti, depinde de fiacare avocat in parte, daca va luati avocat... etc.
Situatia este simpla si complicata in acelasi timp.
Problema este ca trebuie sa incepeti de undeva.
Eu cred ca Primaria poate rezolva enigma casatoriei.Ea este cea competenta.

Angajarea unui avocat presupune ca acesta sa stie in mod concret ceea ce are de facut si suntem si noi putin derutati.

Trustul Carpati daca a facut aceasta greseala ar trebui sa o indrepte dar nu mai sunteti in termenul de prescriptie pt a cere daune.E o alta problema.:(

In mod neoficial se poate afla daca a fost sau nu casatorit.Si aici aveti dreptate.Ati avea nevoie de un avocat care sa afle acest lucru.
Acesta cred eu ca ar fi punctul de plecare.
Apoi, in functie de acest lucru se pot face demersurile respective.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Marți, 5 August 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pana la urma la ce se refera "actul de stare civila", ce este "certificatul de stare civila", cat despre extrasul de pe un act de stare civila, aici lucrurile sunt clare! Actul de stare civila este un termen general care poate fi un certificat de nastere, un certificat de casatorie, un certificat de deces sau un livret de familie. S-a vorbit, de fapt, despre existenta un certificat de nastere in care s-au facut unele mentiuni. Nu am inteles exact ce legatura acest lucru cu subiectul "Sotie n-are, dar e casatorit?"
In toata aceasta discutie m-am referit mai mult la actul de nastere. Intr-adevar, avand in minte ceea ce am sugerat persoanei cu privire la certificatul de nastere cu mentiuni, din graba am spus ca persoane are intocmit un singur act de stare civila(ma refeream la nastere). Normal ca la casatorie va avea un alt act, intocmit in registrele de casatorie. La fel si la deces. Eram sigura ca veti gasi exemplul cu infierea, dar si pentru infiere tot de pe actul de nastere ati reusit sa aflati informatii. Imi pare rau ca certificatele de stare civila contin date cu caracter personal si nu va pot arata cum se prezinta un astfel de certificat. Chiar saptamana aceasta am vazut un certificat cu mentiuni in care era inscris chiar si faptul ca persoana a fost infiata. Imi pare rau ca sunteti putin rigida si nu acceptati ca poate altcineva stie ce scrie. Eu sincer daca intalnesc o problema care este in afara sferei mele de activitate si nu cunosc mare lucru despre ea ma documentez si intreb oamenii care sunt in domeniu. Si sunt deschisa la ceea ce spun persoanele respective, poate lucrand in domeniu stiu despre ce vorbesc. Si daca am nedumeriri pun mana si ma documentez pana ma lamuresc cu privire la ceea ce doresc sa aflu.
Imi pare rau ca spuneti ca nu citesc mesajul pe care-l combat. Nici dvs. nu ati citit ce am scris eu(in totalitate). Dumneavoastra ati spus:
Cunosc dispozitiile legale privind mentiunile din actul de stare civila si nu am spus ca ele nu se fac... am spus numai ca ele se fac pe act, asa cum ati citat din lege, nu pe certificat.

Toate cele aratate intr-un cxertificat sunt mentiuni, inclusiv numele, data nasterii etc... dar nu am vazut din ceea ce ati scris dv. nicio dispozitie legala care sa spuna despre cum si de ce se trec mentiunile pe certificatul de nastere... doar pe act, ceea ce stiam si am si spus.

Va redau in continuare cele doua articole de lege ca sa reusiti sa va lamuriti. Numele, prenumele, data nasterii nu sunt mentiuni, ci doar cele prevazute de art. 44 din Legea 119 din 1996 pe care vi-l redau mai jos. Dispozitia cu privire la certificatele de stare civila cu mentiuni v-am dat-o de la inceput(art. 51 din Legea 119 din 1996.). Mai clar de atat nu se poate.
Art.51.-
La cerere, persoanelor îndreptăţite li se pot elibera, potrivit art. 11, certificate de stare civilă cu menţiunile înscrise în actele de stare civilă.
Art.44.-
În actele de naştere şi, atunci când este cazul, în cele de căsătorie sau de deces se înscriu menţiuni cu privire la modificările intervenite în starea civilă a persoanei, în următoarele cazuri:
a) stabilirea filiaţiei prin recunoaştere sau hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă şi încuviinţarea purtării numelui;
b) contestarea recunoaşterii sau tăgăduirea paternităţii;
c) căsătorie, desfacerea, încetarea sau anularea căsătoriei;
d) adopţie, desfacerea, încetarea sau anularea adopţiei;
e) pierderea sau dobândirea cetăţeniei române;
f) schimbarea numelui;
g) deces;
h) rectificare, completare sau anulare a actelor de stare civilă ori a menţiunilor înscrise pe ele;
i) schimbarea sexului, după rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti.
Si ca sa-i raspund user-ului tudoriuoan cu ajutorul certificatului de nastere in care s-au inscris mentiuni omul poate dovedi ca la momentul cumpararii imobilului era sau nu casatorit. Ca la inceputul acestei discutii am inteles ca notarul asta i-a cerut persoanei, sa dovedeasca faptul ca era necasatorita in momentul cumpararii imobilului. Greseala poate porni si de la faptul ca pe buletinele vechi, daca barbatii depaseau o anumita varsta, li se completa statutul civil de "casatorit" chiar daca persoanele nu erau casatorite. Nu stiu ce prevederi legale erau in vigoare la data cand persoana a cumparat imobilul dar s-ar putea sa fie chiar unul din acele cazuri cand in buletinul de identitate s-a completat statutul civil de casatorit. Aceasta poate fi o explicatie, nu spun ca asa este. Este posibil sa fie asta. Si de aici tot lantul de erori.


Ultima modificare: Marți, 5 August 2008
ContSters61818, utilizator
Pare sa aiba dreptate Lori70 Pop ca prea o spune cu foc:)

O citez :
,,Dispozitia cu privire la certificatele de stare civila cu mentiuni v-am dat-o de la inceput(art. 51 din Legea 119 din 1996.). Mai clar de atat nu se poate.
Art.51.-
La cerere, persoanelor îndreptăţite li se pot elibera, potrivit art. 11, certificate de stare civilă cu menţiunile înscrise în actele de stare civilă.
Art.44.-
În actele de naştere şi, atunci când este cazul, în cele de căsătorie sau de deces se înscriu menţiuni cu privire la modificările intervenite în starea civilă a persoanei, în următoarele cazuri:
c) căsătorie, desfacerea, încetarea sau anularea căsătoriei"

Va rezulta daca a fost sau nu casatorit

avocat Claudiu Lascoschi


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare extras certificat bunic decedat razboi buna ziua, bunicul meu este decedat in prizonierat in al 2 lea ... MAYA2 MAYA2 Buna ziua, Bunicul meu este decedat in prizonierat in al 2 lea razboi mondial. In incercarea de a identifica locul decesului (acces la arhivele nationale ... (vezi toată discuția)
Modificare acte stare civila ionescualice ionescualice Buna seara, voi incerca sa fiu cat mai concisa intr-o problema care isi are punctul de plecare anul 1965. In acel an se naste un copil (baiat) dintr-o mama, la ... (vezi toată discuția)
Certificat stare civila alina81 alina81 Buna seara, As dori sa stiu daca exista un act doveditor al starii civile ( persoane casatorite sau necasatorite in cazul meu) si daca da unde se ... (vezi toată discuția)