avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hota vecinilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hota vecinilor

Cum as putea sa scap legal (nu imi plac scandalurile) de mirosul mancarii care vine de la o hota instalata la balcon etaj I (eu stau la etaj II) si din cauza careia nu pot lasa geamul deschis la dormitor pentru a intra aer curat de afara. Am parte numai de mirosuri de peste prajit, sosuri, ciorbe, cartofi prajiti, omlete si chiar acum de vinete coapte. Ingrozitor acest miros pentru un dormitor! Este vara si sper sa pot lasa si eu geamul deschis nesupravegheat.
Cel mai recent răspuns: Diana-D , utilizator 09:04, 6 August 2013
Eu am indicat singura solutie care este aplicabila in cazul dumnealui, pentru ca o ,,solutie legala'' nu exista sau poate sa apeleze la instanta sa se pronunte sa nu mai gatesca dimineata ?.:(
Imi cer scuze daca v-am deranjat dar haideti sa facem front comun pentru a gasi solutii la aceste probleme pentru ca daca astazi eu nu am o astfel de problema maine poate o voi avea si e bine sa stim ce avem de facut.Din pacate multi dintre cei care locuiesc la bloc si chiar la curte uita ca au vecini pe care trebuie sa-i respecte pentru a fi si ei respectati.Eu m-am trezit cu chitul de evacuare a centralei termice sub geamul de la dormitor pentru ca vecinul si-a montat centrala in balcon.Am discutat si a mai taiat din el.
Multumesc pentru intelegere.
Din pacate am aceeasi problema: 2 blocuri lipite in unghi de 90 de grade. pe o latura balconul bucatariei vecinilor, dormitorul lor, etc, pe cealalta latura dormitorul meu si baia mea, apoi un perete paralel cu cel al vecinilor.
Balconul lor are geamuri spre dormitorul meu, dar si spre dormitorul lor. Au ales sa monteze aerisirea hotei in coltul dintre cele 2 blocuri, cu burlanul paralel cu fereastra mea, la o distanta de nici un metru de deschiderea ferestrei mele. E calvar cand ei dau drumul hotei si prajesc peste, etc, iar eu nu sunt acasa sa inchid geamurile.
Am depasit etapa de "va rog frumos sa redirectionati gazele oriunde numai spre geamurile mele, nu". Legal ce se poate face? Mai aveau putin si isi instalau in casa la mine aerisirea hotei.
Am omis sa spun ca au facut aceasta instalare a hotei in urma cu aproximativ un an, atunci cand au efectuat si alte lucrari: inchiderea balconului, desfiintarea usii de la balcon, dar si a celei de la intrarea in bucatarie cu mare parte din pereti. Oamenii si-au facut un open-space frumos si normal ca si-au montat si o hota ultraperformanta in scos gazele mirositoare afara. De filtre cu carbon activ nu au auzit si nici bani nu au.
Deci ce se poate face legal? Etapa discutiilor a fost depasita.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2013
Diana-D, utilizator
Art. 612 din noul cod civil se aplica in acest caz? Distanta dintre burlanul hotei lor si zidul pe care se afla fereastra mea e mai mica de 2 cm.
Ar fi reglementarea care ne scapa de vecinii nesimtiti.
Aplicarea acestui articol o cer in instanta sau la Inspectoratul de stat in constructii sau la Disciplina in constructii din cadrul primariei de sector? Cum ar trebui sa procedez pentru a-i determina sa-si mute acest tub de aerisire? repet: etapa discutiilor a fost depasita
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2013
Diana-D, utilizator
Marea majoritate a proprietarilor care fac modificarile despre care vorbiti (open-space) l-au facut fara aprobarea as. proprietari, pe vecini nu i-a intrebat de nici-o culoare, iar la autoritati, asisderea. Cel putin asa este situatia la mine in parohie... Deci zic ca aici ar fi ceva cale de urmat - reclamatie la as. proprietari si, eventual cu un raspuns in doi-peri a as. prop., trebuie mers la primarie, birou disciplina in constructii.
Pentru asemenea modificari, legea prevede modificarea suprafetei utile a apartamentului, adica cetatenii trebuie sa li se repartizeze costuri mai mari, proportionale cu noile sup. utile. Sunt sigur ca nu se intampla asa daca asociatia ”poate” nici nu are cunostinta de modificare.
Succes!

Alte discuții în legătură

Burlanul de la hota vecinului SilviaNe SilviaNe Buna ziua, de mai bine de doi ani ma confrunt atat eu cat si copilul meu mic, cu o problema creata de vecinul de deasupra. Mai exact si-a montat burlanul de la ... (vezi toată discuția)
Montare hota. Costy16 Costy16 Pot monta burlanul de la hota de aragaz din bucatarie pe aerisire? Este legal acest lucru? Vecinul de la etajul 4 imi spune ca îi intra miros în ... (vezi toată discuția)
Hota/cos fum catre proprietatea vecina cio74 cio74 Buna seara, Pe partea din spatele casei, catre curtea vecinului (distanta intre perete si gard este de 60cm) as vrea sa ies cu hota si teava de evacuare de ... (vezi toată discuția)