avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hota vecinilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hota vecinilor

Cum as putea sa scap legal (nu imi plac scandalurile) de mirosul mancarii care vine de la o hota instalata la balcon etaj I (eu stau la etaj II) si din cauza careia nu pot lasa geamul deschis la dormitor pentru a intra aer curat de afara. Am parte numai de mirosuri de peste prajit, sosuri, ciorbe, cartofi prajiti, omlete si chiar acum de vinete coapte. Ingrozitor acest miros pentru un dormitor! Este vara si sper sa pot lasa si eu geamul deschis nesupravegheat.
Cel mai recent răspuns: Diana-D , utilizator 09:04, 6 August 2013
Apartamentul cu pricina face parte din asociatia de locatari vecina. Cei doi presedinti stiu de situatie, mitocanul a fost atentionat ca deranjeaza. Situatia a ramas la fel: evacuare in coltul dintre 2 blocuri, la mica distanta de fereastra mea, fara acordul meu.
Am mai gasit:

Gp 051-2000
4.5.14. montarea orificiilor de evacuare se face in asa fel incat sa nu polueze spatiile construite invecinate


si NORMATIV PRIVIND PROIECTAREA ªI EXECUTAREA INSTALAŢIILOR DE VENTILARE ªICLIMATIZARE
Indicativ: I 5-98 Înlocuieşte: I 5-79
cap.8 Evacuarea aerului viciat
8.20. Conductele de evacuare în suprapresiune ale instalaţiilor de aspiraţie se vor monta de regulă în spaţii în care vicierea produsă de eventualescăpări prin neetanşeităţi, nu crează pericol pentru sănătatea oamenilor, pericol de deteriorare a construcţiei, de incendiu sau explozie.
8.21. Conductele de evacuare care transportă aer încărcat cu vapori vor fi izolate termic pe porţiunile montate în exterior sau în spaţii închiseneîncălzite.
8.22. Aerul viciat cu praf, gaze, vapori va fi epurat înainte de evacuarea sa în atmosferă, în toate cazurile în care se depăşesc concentraţiile maximeadmise.
8.26. În cazurile în care nu este posibilă amplasarea gurilor de evacuare deasupra acoperişului, se admite amplasarea acestor în elementeleexterioare de construcţie, cu respectarea următoarelor condiţii:
- să se asigure posibilitatea de evacuare permanentă a aerului viciat printr-o protecţie adecvată împotriva acţiunii nefavorabile a vântului;
- să nu pătrundă aerul evacuat în încăperi prin ferestrele situate pe aceeaşi faţadă.

Am baza legala pentru a-i determina sa-si reamplaseze evacuarea hotei pe latura balconului dinspre dormitoarele lor si departe de ferestrele mele?ce pasi trebuie sa urmez?
multumesc
Art. 612

Distanţa minimă în construcţii

Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic."
Legislatie exista, nu va faceti probleme.
Notificati cele doua asociatii; sigur, cele doua as. prop. nu au cum sa-l determine pe cetatean sa renunte la "dreptul" lui, asa ca cu cele doua raspunsuri, va adresati primariei din localitate - birou disciplina in constructii.
Noi avem probleme, sa zicem asemnatoare, pe care le-am "aplanat" cat de cat, insa unii proprietari au demolat zidaria a ceea ce inseamna aerisirile proiectate, astfel ca mai ales bucatariile functioneaza fara aceste aerisiri, mirosurile se raspandesc peste tot, basca pericolul pe care il reprezinta o defectiune la gaze. Am pus anunturi in care proprietarii care a demolat aceste constructii sa le refaca, le-am dat si un termen de 1 luna, dupa care vom face verificari. Daca nu se poate altfel, ne vom adresa institutiilor statului...
Pentru ca in luna mai am cautat zile intregi in zadar raspunsul la intrebarea: care este baza legala ce poate convinge un vecin neganditor sau nesimtitor sau cu rea vointa sa modifice directia de evacuare a gazelor care ies din hota, am sa scriu aici ce am aflat, poate va fi de ajutor altora.
1. Normativul I5-2010 publicat in M.O. din 22 iulie 2011 art. 8.1.20 - reclamatia se face la Protectia Mediului din cadrul primariei
2. art. 612 din Noul Cod Civil, reclamatia se face la ISC sau Disciplina in constructii
3. pentru instanta, suplimentar fata de cele de mai sus, art. 593, 603 si art. 15, toate din Noul Cod Civil


Vecinul meu abia ieri sau duminica si-a modificat instalatia, cu putin inainte de a se termina termenul pe care i-l dadusem pentru rezolvarea problemei, urmand apoi sa actionez doar pe cale legala.
Au fost 2 scandaluri in aceste trei luni, tot el s-a aratat victima careia i se taie din drepturi si este hartuita cand i se spune sa-si inchida hota pana face lucrarea de modificare....
Rezolvarea a fost foarte simpla: o teava cotita, de maxim 40 cm pe care a montat-o in prelungirea celei existente. Acum gazele ies la 90 de grade fata de fereastra mea. De ce a refuzat sa faca asta din momentul in care a fost sesizat prin asociatia de proprietari ca are o problema, nu pot intelege. Cred ca tine de caracterul omului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Burlanul de la hota vecinului SilviaNe SilviaNe Buna ziua, de mai bine de doi ani ma confrunt atat eu cat si copilul meu mic, cu o problema creata de vecinul de deasupra. Mai exact si-a montat burlanul de la ... (vezi toată discuția)
Montare hota. Costy16 Costy16 Pot monta burlanul de la hota de aragaz din bucatarie pe aerisire? Este legal acest lucru? Vecinul de la etajul 4 imi spune ca îi intra miros în ... (vezi toată discuția)
Hota/cos fum catre proprietatea vecina cio74 cio74 Buna seara, Pe partea din spatele casei, catre curtea vecinului (distanta intre perete si gard este de 60cm) as vrea sa ies cu hota si teava de evacuare de ... (vezi toată discuția)