avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezerva succesorala nu va mai depasi jumatate din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezerva succesorala nu va mai depasi jumatate din mostenire

Art. 1.086. - Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri.

Art. 1.087. - Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului.

Art. 1.088. - Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.

Deci matematica ne spune ca niciun rezultat nu va fi mai mare de 1/2

rezerva descendentilor indiferent de numarul lor este 1/2 din 1/1 = 1/2
rezerva sotului supravietuitor (1/2 din 1/4) + a descendentilor (1/2 din 3/4) = 1/2
rezerva sotului supravietuitor (1/2 din 1/2) + rezerva parintilor (1/2 din 1/2) = 1/2
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
romascanu, moderator
romascanu a scris:

zaharia65_2 a scris:

Deci truismul observat de d-na Romascanu este (pleonastic vorbind) perfect adevarat,


Asa ziceam si eu, dar asta nu ma/ne scuteste de explicatii...:) (caci e greu de inteles pentru altii, ceea ce noua ni se pare a fi la mintea cocosului ... cu studii juridice)

Deci :) @ fenyx, daca cel ce va lasat testamentul va muri dupa data intrarii in vigoare a noului cod civil (prima conditie, fara de care restul nu e adevarat), atunci rezerva ce se va cuveni copiilor mortului, care vor veni efectiv la mostenire (indiferent daca vor fi doi sau o echipa de fotbal) nu va trece de jumatate din mostenire (inclusiv ceea ce mortul ar fi lasat daca n-ar fi facut liberalitati - sau mai pe romaneste, daca n-ar fi dat pe dea moaca).

Deci, in cel mai rau caz, daca mortul nu mai ar mai avea nici un capat de ata la data mortii lui, ci tot ceea ce ar fi putut sa lase copilor lui ar fi fost acel imobil pe care l-a testat in favoarea dvs.(daca nu l-ar fi testat), atunci testamentul se va reduce la jumatate.

Poate fi mai bine de atat, dar nu mai rau de atat. (din punctul dvs. de vedere, caci din punctul de vedere al copiilor e ...fix pe dos). Noile dispozitii sunt favorabile beneficiarului liberalitatii si defavorabile copiilor mortului.

Dar, de ce ati inceput povestea cu un sot supravietuitor al altui mort!?
Imobilul acesta este sau nu este (in intregul lui) al celui ce va lasat testament?
Caci daca v-a lasat UN imobil, dar el nu-l avea pe tot, atunci se schimba un pic datele problemei.


aceasta e toata istoria si am zis sa fiu cat mai explicit dar se pare ca am cam incurcat un pic , imobilul se afla in intregime asupra persoanei respective . in cei 50 % sa zicem asa care le-ar revenii copiilor il include si pe cel dat spre infiere ,adica unul din parintii mei?
multumesc
fenyx a scris:

cel dat spre infiere


Cel dat spre infiere nu mosteneste pe cei care l-au dat (parintii lui firesti), ci pe cei care l-au luat. (parintii adoptivi).
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
romascanu, moderator
Si daca adoptia a fost cu efecte restranse?
Sa vedem daca am inteles ceva...grea matematica ...Deci...eu si sotia avem un apartament coproprietate si o masina.Neavand copii dar avand cativa frati si nepoti de frati din ambele parti,sotul supravietuitor va ramane cu jumatate de apartament si jumatate de masina ,daca nu exista testament?
getvoi a scris:

.eu si sotia avem un apartament coproprietate si o masina. Neavand copii dar avand cativa frati si nepoti de frati din ambele parti,sotul supravietuitor va ramane cu jumatate de apartament si jumatate de masina ,daca nu exista testament?


Supravietuitorul va ramane cu ceea ce ARE inca de pe acum = jumatate din apt. si masina.
Si, in plus, va mai dobandi prin mostenire inca o jumatate din jumatatea defunctului. (cota sotului supravietuitor in concurs cu fratii si surorile defunctului este de 1/2 din mostenire. Iar in mostenire nu poate sa intre decat partea mortului din bun, nu si partea viului).

Deci sotul supravietuitor va avea:
Jumatatea lui (pe asta o ARE deja si VA RAMANE cu ea).
+ jumatate din jumatatea defunctului
= treisferturi din casa si masina.

Fratii si surorile celui care va muri mai intai vor mosteni jumatate din jumatatea mortului
= un sfert din casa si masina.

Asta in cazul in care nu exista testament.
Dar va puteti face linistiti cate un testament, fiecare pentru celalalt, pentru ca fratii si surorile defunctului NU sunt mostenitori rezervatari.
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea ... boabausa boabausa Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea succesiunii, in comparatie cu bunurile comune? Situatia e in felul urmator: sotie ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti popc popc Buna seara, Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Calculul rezervei succesorale Adela-French Adela-French Buna ziua. Imi poate explica si mie cineva cum se calculeaza rezerva succesorala? Sunt studenta in anul 3 si pur si simplu nu inteleg... :(( Va multumesc ... (vezi toată discuția)