avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezerva succesorala nu va mai depasi jumatate din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezerva succesorala nu va mai depasi jumatate din mostenire

Art. 1.086. - Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri.

Art. 1.087. - Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului.

Art. 1.088. - Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.

Deci matematica ne spune ca niciun rezultat nu va fi mai mare de 1/2

rezerva descendentilor indiferent de numarul lor este 1/2 din 1/1 = 1/2
rezerva sotului supravietuitor (1/2 din 1/4) + a descendentilor (1/2 din 3/4) = 1/2
rezerva sotului supravietuitor (1/2 din 1/2) + rezerva parintilor (1/2 din 1/2) = 1/2
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
romascanu, moderator
Va multumesc din suflet !
O zi buna sa aveti !
romascanu a scris:


Art. 972. - (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Art. 975.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.

Art. 1.088. - Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.


Buna ziua,
Revin cu inca o intrebare in legatura cu cotitatea disponibila speciala a sotului supravietuitor - asa cum prevede art. 1090 daca sotul mosteneste 1/4 din mostenire , iar copilul 3/4 din mostenire, cotele lor de rezerva vor fi 1/8 pentru sotul supravietuitor si 3/8 pentru copil, cota totala de rezerva fiind de 2/4 din mostenire = 1/8 + 3/8, iar cotitatea disponibila ordinara de 2/4.
Din aceasta cotitate disponibila ordinara, defunctul putea sa faca sotului supravietuitor liberalitati neraportabile numai in limita maxima de 1/4 conf. art. 1090, astfel ca diferenta dintre cotitatea ordinara si cea speciala, de 1/4, se va atribui copiluilui.

Intrebarea mea este daca acestea vor fi mereu cotele, indiferent ca sotul va veni in concurs cu 2, 5 sau 7 descendenti din afara casatoriei ? :hm:
Georgiana R a scris:

Revin cu inca o intrebare in legatura cu cotitatea disponibila speciala a sotului supravietuitor

Intrebarea mea este daca acestea vor fi mereu cotele, indiferent ca sotul va veni in concurs cu 2, 5 sau 7 descendenti din afara casatoriei ? :hm:


Cotele!?!
Nu cred ca va intereseaza cotele, ci LIMITELE in care poate fi gratificat (cu scutire de raport) sotul supravietuitor care vine la mostenire in concurs cu alti descendenti decat cei comuni lor (ai lui si ai mortului).

Cotele vor fi mereu aceleasi: un sfert sotul supravietuitor si treisferturi descendentii (cele din art 972 si 975)

Totalul rezervelor va fi mereu 1/2 (indiferent daca la mostenire vin 2, 5 sau 7 descendenti)

Cotitatea disponibila ordinara = intregul minus totalul rezervelor = 1/2. (indiferent daca la mostenire vin 2,5 sau 7 descendenti).

Cotitatea disponibila speciala in LIMITELE careia poate fi gratificat sotul supravietuitor are potrivit at 1090:

- un maxim fix = 1/4 din mostenire
- si un maxim variabil = "partea copilului care a luat mai putin".

Art. 1.090. - (1) Liberalităţile neraportabile făcute soţului supravieţuitor, care vine la moştenire în concurs cu alţi descendenţi decât cei comuni lor, nu pot depăşi un sfert din moştenire şi nici partea descendentului care a primit cel mai puţin.

Daca socotim cu 5 sau 7 descendenti, observam ca limita de 1/4 este mai mare decat "partea copilului care a luat mai putin". Si atunci tinem cont de aceasta din urma LIMITA.

Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
romascanu, moderator
Va multumesc frumos. Da am inteles cu limitele cotitatii disponibile speciale si ii explicasem si eu domnului profesor ce mi-ati scris, insa el mi-a zis sa ma mai documentez si sa ii spun raspunsul, cu privire la speta prezentata de mine mai sus( sot supravietuitor + 2, 3 sau mai multi descendenti). Ma bucur ca am inteles ceea ce scrie in cod.

O saptamana buna va doresc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea ... boabausa boabausa Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea succesiunii, in comparatie cu bunurile comune? Situatia e in felul urmator: sotie ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti popc popc Buna seara, Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Calculul rezervei succesorale Adela-French Adela-French Buna ziua. Imi poate explica si mie cineva cum se calculeaza rezerva succesorala? Sunt studenta in anul 3 si pur si simplu nu inteleg... :(( Va multumesc ... (vezi toată discuția)