avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezerva succesorala nu va mai depasi jumatate din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezerva succesorala nu va mai depasi jumatate din mostenire

Art. 1.086. - Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri.

Art. 1.087. - Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului.

Art. 1.088. - Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.

Deci matematica ne spune ca niciun rezultat nu va fi mai mare de 1/2

rezerva descendentilor indiferent de numarul lor este 1/2 din 1/1 = 1/2
rezerva sotului supravietuitor (1/2 din 1/4) + a descendentilor (1/2 din 3/4) = 1/2
rezerva sotului supravietuitor (1/2 din 1/2) + rezerva parintilor (1/2 din 1/2) = 1/2
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
romascanu, moderator
M-am lamurit!Deci eu si sotia am muncit o viata intreaga si la o adica.vin rudele sa-si ia dreptul[1/4]...Aiurita lege,....asa ca trebuie neaparat testament,la notar.Sper macar sa nu fie o procedura prea complicata,Va multumesc pentru raspuns !Toate cele bune !
Buna ziua.
1.Locuiesc cu fiul meu intr-un apartament mostenit de noi doi in urma decesului tatalui sau in 1997.Anul asta fiul meu a implinit 18 ani.
2.Mama este casatorita de mai mult de 20 de ani cu un barbat.Acesta a facut-o sa vanda tot ce avea ea pe parcursul casatoriei cu el(cu toate ca si tatal meu a murit cand eu eram mica).Deci in prezent nu mai au bunuri imobile pe numele lor.
Ce ma intereseaza pe mine:in caz ca as muri,vreau ca apartamentul in care locuiesc cu fiul meu sa-i ramana doar lui,sa nu ajunga sa puna mana pe el tatal meu vitreg,cam ce ar trebui sa fac?
frezii a scris:

cam ce ar trebui sa fac?



Nimic.
Nu exista nicio varianta in care apartamentul aflat acum in proprietatea dvs. si a fiului dvs. sa ajunga la tatal dvs. vitreg.

In cazul mortii dvs., cel ce va mosteneste este copilul ...si NUMAI copilul (care inlatura de la mostenire orice alte rude) daca nu veti avea si sot supravietuitor (caz in care v-ar mosteni sotul supravietuitor alaturi de copil).
Si chiar daca nu ati fi avut copil, tot nu v-ar fi mostenit tatal vitreg pentru ca NU este ruda cu dvs. (sotul mamei nu este ruda cu copilul mamei, daca nu a intervenit o adoptie de catre sot a copilului celuilalt sot).
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
romascanu, moderator
eagle_free a scris:

Deducem ca potrivit acestor noi prevederi legale, i s-a marit defunctului dreptul de a face mai multe liberalitati (de pana la jumatate din averea sa supusa reductiei)?

Ce se intampla in cazul in care sotul are un copil din prima casatorie apoi se recasatoreste , face inca un copil si cu aceasta , construiesc o casa cu impreuna cu sotia si dupa peste 50 de ani de casatorie ii face o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic fiului cel mic , cedandu-i acestuia fara sa-si incunostinteze sotia de acest lucru toata averea? Sotia lui daca ar fi stiut nu ar fi fost de acord sa-i dea fiului lor averea fara sa o clauza de intretinere deoarece fiul este extrem de violent cu ea , batand-o in nenumarate randuri , ea avand chiar si certificate medicale care atesta acest lucru dar nu a avut curajul sa mearga la politie pentru a depune plangere penala . Precizez ca terenul pe care este construita casa este mostenire a sotului iar casa este construita pe acesta inca din anul 1974 cand terenul nu apartinea parintilor lui fiind atunci proprietatea statului .
Personajele nu sunt ipotetice , este fapt real , sotul inca traieste , sotia deasemenea iar fiul cel mare din prima casatorie printr-un joc murdar al fiului cel mic este invrajbit de catre el cu tatal lui si culmea mama lui vitrega poate o sa va mirati , se impaca mai bine cu el decat cu propriul fiu .
Buna ziua si La multi ani !

Am citit toate mesajele din acest topic si vin si eu cu o problema deoarece nu am reusit sa o deslusesc :
Care va fi rezerva sotului supravietuitor din casatoria subsecventa cand vine in concurs cu copiii dintr-o casatorie anterioara? (as dori niste exemple matematice in cazul in care vor fi 1, 2 sau 3 copii).
Va multumesc anticipat !
O zi buna sa aveti !

Alte discuții în legătură

Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea ... boabausa boabausa Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea succesiunii, in comparatie cu bunurile comune? Situatia e in felul urmator: sotie ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti popc popc Buna seara, Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Calculul rezervei succesorale Adela-French Adela-French Buna ziua. Imi poate explica si mie cineva cum se calculeaza rezerva succesorala? Sunt studenta in anul 3 si pur si simplu nu inteleg... :(( Va multumesc ... (vezi toată discuția)